Η μετάβαση από τις διακοπές στο σχολείο είναι μια αρκετά δύσκολη διαδικασία. Μπορεί να έχει φτάσει Οκτώβριος αλλά τα παιδιά ακόμα δυσκολεύονται να μπουν σε ένα πρόγραμμα. Η ξεγνοιασιά και οι πολλές ώρες παιχνιδιού με τους φίλους τους έχει αντικατασταθεί με μαθήματα και περισσότερες ώρες στο σπίτι. Έτσι, τα παιδιά ως μέσο ψυχαγωγίας έχουν συνήθως κάποιο tablet ή ηλεκτρονικό υπολογιστή. Πόσο όμως είναι καλό να τα αφήνετε να βρίσκονται online και που μπαίνουν τα όρια; Αυτή είναι μια ερώτηση που οι γονείς συχνά πρέπει να κάνουν στους εαυτούς τους. Ας δούμε όμως τι είναι το σωστό και για ποιους λόγους αλλά και πως μπορείτε να θέσετε αυτά τα συγκεκριμένα όρια.

 

Ο κίνδυνος της υπερ-έκθεσης
Συσκευές όπως τα smartphones, τα tablet και οι τηλεοράσεις έχουν πολλά πλεονεκτήματα για τα παιδιά. Τους ενημερώνουν περισσότερο για τον κόσμο, βοηθούν να μένουν σε επαφή με τους φίλους τους, που σημαίνει ότι είναι πιο ενεργοί από κοινωνική άποψη και παίζοντας παιχνίδια μπορεί να τους βοηθήσει να αναπτύξουν τις κινητικές τους ικανότητες. Αλλά έχουν και τα μειονεκτήματά τους.

Τα παιδιά μπορούν να υποστούν πίεση μέσω των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης για να δουν ή να συμπεριφέρονται με κάποιο τρόπο. Μπορούν επίσης να εκτεθούν σε διαφημίσεις ή σε ακατάλληλο περιεχόμενο. Ο υπερβολικός χρόνος που περνάει σε ένα δωμάτιο που κοιτάζει μια οθόνη μπορεί να βλάψει την κοινωνική τους ανάπτυξη.

Άλλες πιθανές συνέπειες περιλαμβάνουν διαταραγμένο ύπνο, ανεπαρκή άσκηση και τον κίνδυνο παραμελημένης σχολικής φοίτησης. Σύμφωνα με μια μελέτη, τα παιδιά που παρακολουθούσαν τηλεόραση για περισσότερο από δύο ώρες την ημέρα είχαν υψηλότερη αρτηριακή πίεση, η οποία συνδέεται με προβλήματα υγείας όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις αργότερα στη ζωή.

Τα καλά νέα είναι ότι οι περισσότερες οικογένειες έχουν το θέμα υπό έλεγχο. Αλλά για όσους δεν το κάνουν, υπάρχει βοήθεια.

 

Τι προτείνετε: Τα παιδιά δεν πρέπει να εκτίθενται στα μέσα πριν φτάσουν σε ηλικία 18 μηνών και έπειτα μόνο υπό αυστηρή επίβλεψη. Θα πρέπει μόνο να παρακολουθούν προγράμματα υψηλής ποιότητας που γίνονται για την ηλικιακή τους ομάδα.

Όσα είναι ηλικίας δύο έως πέντε ετών δεν πρέπει να έχουν περισσότερο από μία ώρα χρήσης του διαδικτύου την ημέρα. Και πάλι, πρέπει να είναι σε κατάλληλα site για την ηλικία και σε υψηλή ποιότητα. Τα παιδιά σχολικής ηλικίας και τα μεγαλύτερα παιδιά θα πρέπει να εξισορροπήσουν τη χρήση των μέσων με άλλη υγιή συμπεριφορά.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν επίσης τους γονείς να μοιράζονται τις δραστηριότητες στο internet με τα παιδιά τους. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να δείτε σε τι εκτίθενται και να τα βοηθήσετε να εφαρμόσουν όσα βλέπουν και μαθαίνουν στον πραγματικό κόσμο. Αυτή η τακτική θα αυξήσει επίσης τον ποιοτικό χρόνο που περνάτε μαζί.

 

Πώς να περιορίσετε τη χρήση του internet

  • Είναι σημαντικό να γίνετε οι ίδιοι ένα καλό παράδειγμα με τη χρήση των συσκευών σας. Τα παιδιά θα διαμορφώσουν τη συμπεριφορά τους με βάση τη δική σας, οπότε βεβαιωθείτε ότι δεν είστε κολλημένοι σε μια οθόνη κάθε φορά που σας βλέπουν.
  • Μιλήστε μαζί τους σχετικά με το χρόνο που περνούν online και τι ξοδεύουν εκείνο το διάστημα.
  • Συμφωνείστε μαζί για ένα κατάλληλο χρονικό διάστημα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη συσκευή τους. Αυτά τα όρια θα μπορούσαν να βοηθήσουν και τα ενήλικα μέλη της οικογένειας!
  • Πάρτε όλη την οικογένεια για να αποσυνδέσετε από κοινού και να δημιουργήσετε ζώνες χωρίς internet μέσα στο σπίτι, όπως τα υπνοδωμάτια ή το τραπέζι. Αυτό θα ενθαρρύνει τα παιδιά να μιλούν περισσότερο και να μην απορροφώνται σε μια συσκευή όλη την ώρα.
  • Η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει. Οι γονικοί έλεγχοι σας επιτρέπουν να ρυθμίσετε τις ώρες όταν τα παιδιά δεν μπορούν να συνδεθούν στο διαδίκτυο, ώστε να μπορούν να επικεντρωθούν στην πραγματοποίηση των εργασιών και άλλων δραστηριοτήτων τους.
Lifeme

Healthy is the new Sexy!