Υλικά για μία πίτσα

Για τη ζύμη (χωρίς γλουτένη)

  • 2 κούπες αλεύρι από φαγόπυρο
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά χωρίς γλουτένη
  • ¼ κ.γ. αλάτι
  • ¼ κ.γ. ζάχαρη καρύδας
  • 1 κούπα ζεστό νερό
  • Λίγο ελαιόλαδο

Τα υλικά της πίτσας (χορτοφαγικά)

  • μανιτάρια (προτίμησα τα λευκά αλλά μπορείτε να βάλετε 2 ειδών -πλευρώτους και λευκά)
  • λίγο κουρκουμά

Για τη σάλτσα πέστο

  • ½ φλιτζάνια φυστίκια Αιγίνης (και λίγα κουκουνάρια για πασπάλισμα στο τέλος)
  • 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένη μέντα, βασιλικό, μαΐντανό
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο (ή όσο χρειαστεί)
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Χυμό απο 1 λεμόνι

Εκτέλεση

Για τη ζύμη: Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνω το χλιαρό νερό και την ξηρή μαγιά με το αλάτι και τη ζάχαρη καρύδας, τα ανακατεύω και στη συνέχεια τα αφήνω για 10 λεπτά, για να φουσκώσει. Έπειτα προσθέτω λίγο λίγο το αλεύρι και το λάδι, ανακατεύοντας με το χέρι μέχρι να γίνει ζυμάρι. Αν χρειάζεται προσθέτω επιπλέον λάδι ή αλεύρι, μέχρι η ζύμη να γίνει ομοιόμορφη και να μην «κολλάει» στα χέρια μου. Αφήνω τη ζύμη να ξεκουραστεί λίγο, σκεπάζοντας τη με μία πετσέτα. Σε αυτό το στάδιο μπορείτε να τη βάλετε και στην κατάψυξη τη ζύμη και να τη χρησιμοποιήσετε όποτε θέλετε.

Για το πέστο: Ρίχνω όλα τα μυρωδικά, τα φυστίκια Αιγίνης και το σκόρδο σε ένα μπλέντερ. Σιγά σιγά προσθέτω ελαιόλαδο σταματώντας και
ξαναξεκινώντας το μίξερ μέχρι το μίγμα να γίνει σαν ένα απαλό πατέ. Συνεχίζω προσθέτοντας λίγο λάδι και το χυμό λεμονιού ώστε το μείγμα να είναι λίγο υγρό. Ρίχνω αλάτι και πιπέρι. Το κλείνω σ’ ένα βαζάκι και το αφήνω περίπου 30 λεπτά ώστε να αναμειχθούν τα μυρωδικά και να αναδύσουν τα αρώματά τους.

Για τα μανιτάρια:
Ψιλοκόβω τα μανιτάρια και τα σοτάρω σε λίγο ελαιόλαδο και σε αντικολλητικό τηγάνι, ρίχνοντας φρέσκο κουρκουμά, μέχρι να πάρουν χρώμα. Το αφήνω στην άκρη.

Ανοίγω τη ζύμη της πίτσας με έναν χοντρό πλάστη, την τοποθετώ σε αντικολλητικό ταψάκι (ειδικό για πίτσα) και απλώνω το πέστο. Ρίχνω τα
μανιτάρια και ψήνω την πίτσα σε 180οC για 15 -20 λεπτά. Τέλειο pesto για τους λάτρεις της χορτοφαγικής διατροφής!

Το pesto έχει μεγάλη αντιοξειδωτική δράση. Ο  βασιλικός και ο μαϊντανός είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες Α και C, οι οποίες μάλιστα δεν «χάνονται», καθώς η σάλτσα δεν χρειάζεται βράσιμο. Την αντιοξειδωτική αξία ενισχύει η αλισίνη του σκόρδου και οι πολυφαινόλες του ελαιόλαδου, καθώς και η βιταμίνη Ε από τα φιστίκια Αιγίνης και από το ελαιόλαδο.

Δέσποινα Μαρσέλου

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με εξειδίκευση στην κλινική διατροφή και στα αυτοάνοσα νοσήματα (B.Sc., M.Sc.)