Το parapente («αλεξίπτωτο πλαγιάς» επί το ελληνικότερον) είναι ένα άθλημα που τα τελευταία χρόνια έχει διαδοθεί πάρα πολύ – άλλωστε, ποιος άνθρωπος δεν κουβαλά ενστικτωδώς την αρχέγονη επιθυμεί να μπορεί να πετάξει;

Αν και άρχισε να εμφανίζεται αρκετά παλιά, στα τέλη του 19ου αιώνα, τελειοποιήθηκε σαν άθλημα σχετικά πρόσφατα, στις αρχές της δεκαετίας του ’80, και αρχίζει να διαδίδεται μέσω ειδικών σχολών που εκπαιδεύουν τους εν δυνάμει αλεξιπτωτιστές στη Γαλλία (εξ ου και «parapente»: parachute de pente, δηλαδή «αλεξίπτωτο πλαγιάς»).

Τρόπος Μετακίνησης

Παρόλο που αναπτύχθηκε κυρίως για αναψυχή, δηλαδή για να νιώσουμε επιτέλους την αίσθηση των πτηνών, το παραπέντε έχει αποδειχθεί και ένας γρήγορος τρόπος μετακίνησης σε κοντινές αποστάσεις (που ενδεχομένως τα άλλα μέσα δε θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν). Ενδεικτικά, υπάρχει σήμερα εξοπλισμός που μπορεί να σας επιτρέψει να πιάσετε μέχρι και 60 χιλιόμετρα την ώρα. Το ρεκόρ απόστασης που έχει διανυθεί μέσω παραπέντε είναι τα 400 χιλιόμετρα.

Χρειάζεται Εκπαίδευση

Στην Ελλάδα υπάρχουν πλέον αρκετοί εκπαιδευτικοί οργανισμοί και σύλλογοι που θα αναλάβουν να σε εκπαιδεύσουν στο παραπέντε και να σου χορηγήσουν τον κατάλληλο εξοπλισμό. Η ελάχιστη εκπαίδευση που θα χρειαστείς είναι 8 σαββατοκύριακα, που περιλαμβάνουν θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα. Λόγω της ιδιαίτερης φύσης του, το παραπέντε είναι ένα άθλημα που εξασκείται μεταξύ Μαρτίου και Νοεμβρίου.

Χρειάζονται Εξετάσεις

Το παραπέντε είναι από τα αθλήματα που διέπεται από συγκεκριμένους κανόνες, γι’ αυτό και ελέγχεται από την Ελληνική Αεραθλητική Ομοσπονδία, στην οποία θα δώσεις και εξετάσεις για να πάρεις ανάλογη άδεια χειριστή. Υπάρχουν κατηγορίες (πιλότος λέσχης, πιλότος, πεπειραμένος πιλότος) και προφανώς θα πρέπει να έχεις πάρει ανάλογη έγκριση από τον γιατρό σου.

Αναζήτησε τις σχολές που υπάρχουν στην Αθήνα, αλλά και την επαρχία, και δώσε νόημα στα Σαββατοκύριακο σου:

  • Paraclub, Χωρικών 4, Γλυφάδα, 210 9680620
  • Freedom Paragliding, Πλαταιές Θηβών, Βοιωτία, 22620 97100
  • Free Sky, Αθήνα και Πάτρα, 6977674080
  • Freedom Paragliding of Patras, Πάτρα, 2610226449
  • No Limits, 1ο χλμ Κόνιτσας – Ιωαννίνων, 26550 23777
Lifeme

Healthy is the new Sexy!