Ο Γιώργος, ετών δύο, έχει μπει στα terrible two! Τώρα τελευταία αρνείται κάποια συγκεκριμένα φαγητά. Κάποιες φορές τα φρούτα του κάποιες άλλες το βραδινό του. Έτσι, λοιπόν, για να μην πέσω στην παγίδα να του δώσω να φάει κάτι προκειμένου να μη μείνει νηστικός (το άγχος της ελληνίδας μαμάς) άρχισα να ξεφυλλίζω βιβλία μαγειρικής που περιέχουν υγιεινές συνταγές για παιδιά. Το μάτι μου έπεσε σε ξηρούς καρπούς, κάτι που συστήνω πολύ συχνά και εγώ ως διαιτολόγος ως σνακ, αλλά σε εφήβους. Σε ένα παιδί δύο ετών δύσκολα δίνει κάποιος ξηρούς καρπούς. Όμως, ευρηματική όπως πάντα ως μαμά, σκέφτηκα να τους πολτοποιήσω και να τους χρησιμοποιήσω ως βάση για μια υγιεινή χορτοφαγική πίτσα με φρούτα. Ω, ναι! Μια πίτσα φουλ σε ωμέγα – 3, αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και θρεπτικά συστατικά για τη μνήμη και την ενέργεια των μικρών μας.

Υλικά για μία χορτοφαγική πίτσα μετρίου μεγέθους

  • 300 γρ ανάλατοι ξηροί καρποί (φιστίκια Αιγίνης, καρύδια, αμύγδαλα), μουλιάστε για περίπου 2 (ώρες) ώστε να είναι πιο εύπεπτα και μαλακά
  • 3 κ.σ. βιολογικό μέλι
  • 2 κ.σ.  ταχίνι από πετρόμυλο, βιολογικό
  • 2 κ.σ.  ωμό κακάο, βιολογικό
  • 3 κ.σ.  κορινθιακή σταφίδα
  • 2 κ.σ.  κρεμώδες τυρί
  • Κανέλα
  • Φρούτα εποχής


Εκτέλεση

Σε ένα μπλέντερ ρίχνετε πρώτα τους ξηρούς καρπούς, το μέλι, το ταχίνι, την κορινθιακή σταφίδα και πολτοποιείτε μέχρι να γίνουν αλοιφή. Στη συνέχεια βγάζετε όλο το μείγμα και το απλώνετε σε μια λαδόκολλα με σχήμα στρογγυλό (Μπορείτε τα κάνετε και τρουφάκια για να τα παίρνει μαζί του στο σχολείο).

Βάζετε τη ζύμη στο ψυγείο για περίπου 15 λεπτά.

Όταν σφίξει, το βγάζετε και απλώνετε το κρεμώδες τυρί και ψιλοκόβετε τα αγαπημένα τους φρούτα.

Τόσο απλό!


Tip

Η κορινθιακή σταφίδα έχει πολύ υψηλό αντιοξειδωτικό περιεχόμενο, υψηλότερο από τη σουλτανίνα ενώ έχει και πρεβιοτικές ιδιότητες που βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου.

Δέσποινα Μαρσέλου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με εξειδίκευση στην κλινική διατροφή και στα αυτοάνοσα νοσήματα (B.Sc., M.Sc.)