Το αλκοόλ αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες εθιστικές ουσίες και μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα, αν υπάρχει υπερβολική κατανάλωση. Είτε πίνεις  μπύρα, κρασί, ή σκληρό ποτό όπως μπέρμπον, τεκίλα ή τζιν, μπορεί να σε βλάψει εξίσου. Όλοι λίγο πολύ απολαμβάνουν ένα δυο ποτά, αλλά αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι έχουν πρόβλημα αλκοολισμού.

Αλλά πριν πιείς το επόμενο ποτό σου, ρίξε μια ματιά σε αυτά τα γεγονότα σχετικά με το αλκοόλ, την κατάχρηση του και την υγεία σου:

Η αιθυλική αλκοόλη είναι το διεγερτικό συστατικό σε αλκοολούχα ποτά. Η αιθυλική αλκοόλη ή η αιθανόλη παράγεται από αναδευμένες ζύμες, σάκχαρα και άμυλα από ποικιλίες κόκκων, φρούτων, λαχανικών και φυτών. Η αιθυλική αλκοόλη είναι βασικά η ίδια σε όλους τους τύπους οινοπνευματωδών ποτών και όταν πίνεις με μέτρο, το συκώτι μπορεί να μεταβολίσει άνετα το αλκοόλ από οποιοδήποτε από αυτά τα ποτά. Αλλά με τη βαριά κατανάλωση αλκοόλ το συκώτι κατακλύζεται από το υπερβολικό οινόπνευμα που κυκλοφορεί μέσα σε κάθε όργανο στο σώμα, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου. Αυτό είναι που σε κάνει να θες να πιείς.

Μπορεί να πίνεις περισσότερο από ό, τι νομίζεις. Τα «στάνταρ» αλκοολούχα ποτά, όπως τα παρακάτω, περιέχουν περίπου 14 γραμμάρια καθαρής αλκοόλης:

  • 500ml κανονικής μπύρας
  • 1 ποτήρι κρασιού
  • 1,5γρ. ποτού

Αλλά τα συνήθη μεγέθη που σερβίρουν ποτά σε εστιατόρια και μπαρ δεν είναι απαραίτητα συμβατά με τα τυπικά μεγέθη ποτών. Έτσι, ένα μεικτό κοκτέιλ, για παράδειγμα, μπορεί να περιέχει στην πραγματικότητα το αλκοόλ μέχρι και τριών κανονικών ποτών.

Για να διατηρήσεις ένα χαμηλό επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ που θα ελαχιστοποιήσει τυχόν επιπτώσεις στην υγεία και την ευαισθησία σου στον εθισμό, οι άνδρες θα πρέπει να περιορίσουν την πρόσληψη αλκοόλ σε όχι περισσότερα από τέσσερα ποτά την ημέρα ή 14 ανά εβδομάδα. Οι γυναίκες και όσοι είναι άνω των 65 ετών δεν πρέπει να έχουν περισσότερα από 3 ποτά την ημέρα και επτά εβδομαδιαίως. Είναι σημαντικό να τηρείς τόσο τα όρια μιας ημέρας όσο και τα εβδομαδιαία όρια.

Το αλκοόλ αλλάζει τον εγκέφαλό σου. Ο εγκέφαλός προσαρμόζεται φυσικά στο περιβάλλον σου, ώστε να αποδίδεις καλύτερα σε ό, τι κάνεις. Αλλά όταν πίνεις αλκοόλ συνεχώς, ο εγκέφαλός μπορεί να ερμηνεύσει αυτό ως νέο περιβάλλον και να αλλάξει τα νευρικά κύτταρα και τις εγκεφαλικές συνδέσεις για να σε βοηθήσει να λειτουργήσετε καλύτερα με το αλκοόλ στο σύστημά σου.

Μόλις ο εγκέφαλος προσαρμόζεται στο αλκοόλ, δεν αλλάζει. Όταν οι αλκοολικοί σταματούν να πίνουν, ορισμένες από αυτές τις αλλαγές συνεχίζουν να αποτελούν πρόβλημα καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Το αλκοόλ επηρεάζει τους άνδρες και τις γυναίκες με διαφορετικό τρόπο. Οι άνδρες και οι γυναίκες μεταβολίζουν το αλκοόλ διαφορετικά λόγω των ενζύμων του στομάχου, των ορμονών, της αναλογίας μυών προς το λίπος και της συγκέντρωσης νερού στο σώμα. Οι γυναίκες απορροφούν περισσότερο αλκοόλ και μεταβολίζουν πιο αργά και διατρέχουν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο μακροχρόνιας βλάβης από το αλκοόλ. Οι άνδρες είναι πιθανότερο να πίνουν υπερβολικά και ταυτόχρονα να εμπλέκονται σε συμπεριφορές υψηλού κινδύνου, γεγονός που οδηγεί σε υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης θανάτων και νοσηλείων που σχετίζονται με το αλκοόλ.

Ο αλκοολισμός είναι εν μέρει γενετικός. Ο ισχυρότερος παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη της διαταραχής του αλκοολισμού είναι το οικογενειακό ιστορικό. Μέρος αυτού οφείλεται στα γονίδια που παίρνεις από τους γονείς σου, και ένα μέρος είναι το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνεις. Πολλοί [ειδικοί] βάζουν την αναλογία σε περίπου 50-50. Το γενετικό συστατικό δεν φαίνεται να οφείλεται σε ένα μόνο γονίδιο, αλλά σε μια σειρά γενετικών αλληλεπιδράσεων που επηρεάζουν τόσο τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου, όσο και την ανταπόκριση σε διάφορες προσπάθειες θεραπείας.

Η κατάχρηση του αλκοόλ και ο αλκοολισμός είναι διαφορετικά. Η κατάχρηση αλκοόλ συμβαίνει με τρόπο που προκαλεί προβλήματα στη ζωή ενός ατόμου. Μερικά παραδείγματα είναι η παραμέληση ευθυνών στην εργασία ή στο σπίτι, συνέχιση της κατανάλωσης, ακόμη και αν προκαλεί προβλήματα σχέσεων ή αντιμετωπίζει νομικά προβλήματα υπό την επιρροή επιβάρυνση) λόγω του ποτού.

Αντίθετα, ο αλκοολισμός περιλαμβάνει αλλαγές στους νευρώνες του εγκεφάλου που δημιουργούν εμμονές, όπως το αίσθημα της ανάγκης για κατανάλωση ποτού ή ψυχαναγκαστικής κατανάλωσης οινοπνεύματος, το οποίο καταναλώνεις κατά περιόδους που δεν είχες σκοπό να πιεις. Ο αλκοολισμός θεωρείται από πολλούς ειδικούς ως μια χρόνια ή δια βίου ασθένεια.

Η γρήγορη κατανάλωση μπορεί να είναι θανατηφόρος. Η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας σε σύντομο χρονικό διάστημα, γνωστή και ως υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, είναι συχνή στους ανθρώπους μεταξύ 18 και 22 ετών. Ο οργανισμός ορίζει την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ως περίπου τέσσερα ποτά για γυναίκες και πέντε ποτά για άνδρες εντός μιας περιόδου δύο ωρών.

Το αλκοόλ μειώνει την αναπνοή και η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να σε κάνει να σταματήσεις να αναπνέεις. Το αλκοόλ είναι ηρεμιστικό και σχεδόν όλα τα ηρεμιστικά μπορούν να το κάνουν σε αρκετά υψηλές δόσεις.

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί επίσης και άλλα επικίνδυνα ζητήματα υγείας, όπως εμετό (που σε θέτει σε κίνδυνο πνιγμού), επιληπτικές κρίσεις, αφυδάτωση και απώλεια αισθήσεων. Ακόμα κι αν είσαι αναίσθητος, το στομάχι και τα έντερα σου μπορούν να συνεχίσουν να απελευθερώνουν αλκοόλ στην κυκλοφορία του αίματος, ανεβάζοντας τα επίπεδα οινοπνεύματος στο αίμα σου ακόμα υψηλότερα.

Η διακοπή του αλκοόλ μπορεί να είναι επικίνδυνη. Όταν εξαρτάσαι από το αλκοόλ και σταματάς να πίνεις, κάποια νευρικά κύτταρα θα είναι τόσο αναστατωμένα ώστε να μπορείς αναπτύξεις μια κατάσταση που ονομάζεται παραλήρημα που απαιτεί επείγουσα ιατρική περίθαλψη και απαιτούν νοσηλεία.

Lifeme

Healthy is the new Sexy!