Ακούω κατά κόρον πως οι ανθρώπινες σχέσεις είναι δύσκολες. Εγώ διαφωνώ. Δεν θα τολμούσα να υποστηρίξω πως είναι εύκολες, αλλά αυτή η κλισέ ατάκα χάνει την ουσία της όταν χρησιμοποιείται κάθε φορά που κάτι δεν πάει καλά.

Είναι πράγματι οι ανθρώπινες σχέσεις τόσο τρομερά δύσκολες όσο αιωρείται ή συνειδητά πλανώμαστε από μια ευρέως βολική κοινή αποδοχή; Υπάρχουν κάποιοι βασικοί λόγοι που κάνουν τις σχέσεις δύσκολες και αν τους εντοπίσουμε, ίσως μας βοηθήσουν να ξετυλίξουμε το Μίτο της Αριάδνης και της κάθε Αριάδνης.

 

  1. Το γεφύρι της Άρτας

Η θεμελίωση μιας σχέσης μοιάζει αδύνατη, παρά τις συνεχείς προσπάθειες που καταβάλλονται από τα άτομα που την απαρτίζουν. Οι άνθρωποι αποτυγχάνουν να συνάψουν αρμονικές σχέσεις μεταξύ τους, γιατί δυσκολεύονται να θέσουν τα όρια τους, να εκφράσουν τις ανάγκες και τις πραγματικές επιθυμίες τους. Άλλα θέλει ο ένας, άλλα λέει, άλλα καταλαβαίνει ο άλλος και το γεφύρι ολημερίς το χτίζανε, το βράδυ εγκρεμιζόταν.

 

  1. Αυθαίρετη κατοικία

Οι περισσότερες σχέσεις που αποβαίνουν δυσλειτουργικές, είτε δεν χτίστηκαν σε πρόσφορο έδαφος, είτε δεν βασίστηκαν σε στέρεα θεμέλια ή παραγνωρίστηκαν άσημοι προυπάρχοντες παράγοντες που στη συνέχεια αποδείχτηκαν αρκετά βαρύνουσας σημασίας. Είναι άδικο και κρίμα να πρέπει να γκρεμίσεις το τριώροφο που έφτιαξες με τόσο κόπο και μεράκι, αλλά ήξερες εξαρχής ότι εκεί δεν επιτρεπόταν.

 

  1. Ο κύβος του Ρούμπικ

Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι σίγουρα πιο πολύπλοκες απ΄ ότι ήταν παλαιότερα, γιατί έχουν αλλάξει τα δεδομένα της εποχής. Οι ρυθμοί της ζωής έχουν αλλάξει άρδην, οι απαιτήσεις έχουν πολλαπλασιαστεί, οι επαγγελματικές δυσκολίες έχουν παγιωθεί. Η τετριμμένη καθημερινότητα και το γενικότερο κλίμα ανασφάλειας δεν αφήνει περιθώρια χρόνου και αντοχών να ασχοληθούμε σε βάθος με τον εαυτό μας και κατ΄επέκταση ό,τι μας πλαισιώνει.

 

  1. Οι μάσκες πέφτουν

Η αναζήτηση του τέλειου οδηγεί σε αδιέξοδο. Κανένας άνθρωπος και καμία σχέση δεν είναι αψεγάδιαστη. Όλοι μας φέρουμε ψεγάδια, τα οποία όσο και να προσπαθήσουμε να κρύψουμε ή να εξαφανίσουμε, κάποια στιγμή θα φανερωθούν. Αν δεν καταφέρουμε να αποδεχτούμε εμάς τους ίδιους με τα ελαττώματα μας προσπαθώντας παράλληλα να τα βελτιώσουμε, δεν θα μπορέσουμε να δεχτούμε τους άλλους με τα δικά τους ελαττώματα, στα οποία συνεχώς θα αντιδρούμε.

 

  1. Στην πράξη κολλάει το σίδερο

Καλή η θεωρία, αλλά η πράξη είναι καλύτερη. Και δυσκολότερη βεβαίως βεβαίως. Συνήθως ξέρουμε πολύ καλά τι πρέπει να κάνουμε, αλλά δεν το κάνουμε. Δεν είναι ότι δεν θέλουμε ή πως δεν μπορούμε. Φοβόμαστε την αποτυχία, φοβόμαστε τις δυσκολίες που (σίγουρα) θα προκύψουν, μπορεί να φοβόμαστε ακόμα και την επιτυχία.
Daphne, The Philosopher

Δάφνη Δρεμέτσικα

Communications Specialist