Ο Κουρκουμάς ή κουρκούμη, κιτρινόριζα ή χρυσόριζα είναι μια αστραφτερή κίτρινη με πολλαπλές ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία για αυτό και ονομάζεται «ιερή σκόνη».  

Το μπαχαρικό αυτό χρησιμοποιείται εδώ και εκατοντάδες χρόνια για τη «θεραπεία» μιας τεράστιας ποικιλίας παθήσεων, αλλά μόλις προσφάτως, η επιστήμη έχει αρχίσει να ερευνά τη συμβολή του στην ανθρώπινη υγεία. Μέχρι σήμερα, πάνω από 5.000 μελέτες επιβεβαιώνουν τις θεραπευτικές ικανότητές της κύριας δραστικής ένωσης του κουρκουμά, της πολυφαινόλης κουρκουμίνης. (1) 

Ο κουρκουμάς φαίνεται ότι επιδρά σε περισσότερα από 700 από τα γονίδια, υποστηρίζει την εγκεφαλική, την γαστρεντερική, την ανοσοποιητική και την ηπατική λειτουργία, ενώ μπορεί να βοηθήσει στον καρκίνο, στη διαχείριση των οξειδωτικών και φλεγμονωδών συνθηκών, στο μεταβολικό σύνδρομο, σε νευρολογικές παθήσεις και στο Αλτσχάιμερ, στην διαχείριση του άγχους σε ρευματικά νοσήματα και αρθριτικά και στην υπερλιπιδαιμίας. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διαχείριση των φλεγμονών, μετά από την άσκηση, ενισχύοντας έτσι την ανάκαμψη και την απόδοση σε αθλητές. Χάρη στις αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, μπορεί να καταπολεμήσει πολλά κοινά επιβλαβή βακτήρια χωρίς επιβλαβείς παρενέργειες. Η κουρκουμίνη μπορεί να διαπεράσει τις κυτταρικές μεμβράνες και να στοχεύσει λοιμώξεις από: Staphylococcus aureus, Enterococcus faecalis, Ε. Coli, Pseudomonas aeruginosa, Η. Pylori και άλλους μικροοργανισμούς. Αυτό καθιστά τον κουρκουμά σημαντικό όπλο στην πρόληψη και την καταπολέμηση των μολύνσεων, που οφείλονται σε μικροοργανισμούς. (1) 

Η λήψη κουρκουμίνης από μόνη της δεν οδηγεί στα σχετικά οφέλη για την υγεία λόγω της κακής βιοδιαθεσιμότητάς της, λόγω της κακής απορρόφησης και του γρήγορου μεταβολισμού. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά συστατικά για να αυξήσουν τη βιοδιαθεσιμότητα της, όπως η πιπερίνη, το κύριο ενεργό συστατικό του πιπεριού, που αποδεδειγμένα αυξάνει τη βιοδιαθεσιμότητα κατά 2000%. (2) 

Από την άλλα πλευρά, το μέλι είναι ένα μοναδικό γλυκαντικό- «υπερτροφή», με υπέροχη γεύση του, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και χαμηλό σε γλυκαιμικό δείκτη, σε σχέση με την άσπρη ζάχαρη. Το μέλι, παρέχει ενέργεια άμεσα, ενώ είναι επίσης αντιμυκητιακό και αντιβακτηριακό, ενώ το ελληνικό μέλι ανθέων είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά συστατικά με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.  

Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι ο συνδυασμός μελιού με κουρκουμά  πολλαπλασιάζει τα μεμονωμένα οφέλη του κάθε συστατικού. (3) Αν στον συνδυασμό προστεθεί και τζίντζερ, ένα τρόφιμο, εξίσου μελετημένο για τις θεραπευτικές του επιδράσεις, το αποτέλεσμα εκτοξεύεται, μέσω πολλαπλών προστατευτικών μηχανισμών, που το καθιστά ιδανικό για άτομα που αθλούνται, για άτομα με ρευματικές παθήσεις, ευερέθιστο έντερο και όσους ψάχνουν έναν σύμμαχο έναντι της φλεγμονής και της οξειδωτικής βλάβης για την πρόληψη και την καταπολέμηση των καταστροφών λόγω της γήρανσης και των εκφυλιστικών ασθενειών. (4) 

 

Ελληνικό Μέλι Ανθέων με κουρκουμά, τζίντζερ & πιπέρι καγιέν 

Ο κουρκουμάς είναι το νέο trend των superfoods;

Δοκιμάστε το μέλι ανθέων με κουρκουμά, πιπέρι Καγιέν και τζίντζερ σε για να γλυκάνετε ένα τσάι ή αφέψημα σε θερμοκρασία δωματίου, για να φτιάξετε energy balls για μετά την άσκηση ή να δώσετε μια πικάντική νότα σε ντρέσιγνκ για σαλάτες λαχανικών ή φρουτοσαλάτες.  

 

Βιβλιογραφία: 

  1. Subash C. Gupta, Sridevi Patchva, and Bharat B. Aggarwal Therapeutic Roles of Curcumin: Lessons Learned from Clinical Trials AAPS J. 2013 Jan; 15(1): 195–218.Published online 2012 Nov 10. doi:  10.1208/s12248-012-9432-8PMCID: PMC3535097PMID: 23143785 
  2. Shoba G1, Joy D, Joseph T, Majeed M, Rajendran R, Srinivas PS. Influence of piperine on the pharmacokinetics of curcumin in animals and human volunteers. Planta Med. 1998 May;64(4):353-6. 
  3. Ahmed M1, Djebli N, Aissat S, Khiati B, Meslem A, Bacha S.In vitro activity of natural honey alone and in combination with curcuma starch against Rhodotorula mucilaginosa in correlation with bioactive compounds and diastase activity. Asian Pac J Trop Biomed. 2013 Oct;3(10):816-21. doi: 10.1016/S2221-1691(13)60161-6. Epub 2013 Sep 4. 
  4. Ebtesam A. Al-Suhaimi, Noorah A. Al-Riziza, and Reham A. Al-Essa, Am. Physiological and Therapeutical Roles of Ginger and Turmeric on Endocrine Functions J. Chin. Med. 39, 215 (2011).  https://doi.org/10.1142/S0192415X11008762