Χρόνος προετοιμασίας:   3 ώρες και 15 λεπτά (2 ώρες αναμονή)

Μερίδες:   8 – 10

Υλικά:

  • 300 γρ. αμπελλόφυλλα
  • 220 γρ. πλιγούρι
  • 700 γρ. περίπου ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 850 γρ. ώριμες ντομάτες, περασμένες στον τρίφτη
  • 125 ml ελαιόλαδο και ακόμη (+3-4 κουταλιές επιπλέον για το μαγείρεμα)
  • 2 κουταλάκια κύμινο σε σκόνη
  • 1 φλιτζάνι περίπου ψιλοκομμένο φρέσκο άνηθο
  • ½ φλιτζάνι περίπου ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο
  • χυμό από 1 μεγάλο λεμόνι
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

 

Εκτέλεση:

  1. Αναμειγνύετε το πλιγούρι, τα κρεμμύδια, τις ντομάτες, και το λάδι σε ένα μεγάλο μπωλ. Προσθέτετε αλάτι, πιπέρι και το κύμινο και ανακατεύετε καλά. Σκεπάζετε και αφήνετε το πλιγούρι να φουσκώσει για περίπου 2 ώρες. Αφού φουσκώσει προσθέτετε το δυόσμο και τον άνηθο.
  2. Εντωμεταξύ, αν χρησιμοποιείτε φρέσκα αμπελόφυλλα ή αμπελόφυλλα σε άλμη, τα πλένετε καλά και τα ζεματάτε σε μεγάλη κατσαρόλα (ή και τμηματικά, αν χρειάζεται) για 3-4 λεπτά. Στραγγίζετε και ξεπλένετε αμέσως με κρύο νερό. Αφήνετε στην άκρη όσα είναι πολύ μικρά ή σκισμένα.
  3. Τυλίγετε τα ντολμαδάκια, βάζοντας ένα κουταλάκι γέμιση σε κάθε φύλλο.
  4. Στρώνετε στον πάτο μιας κατσαρόλας τα πολύ μικρά ή σκισμένα φύλλα που έχετε φυλάξει και τοποθετείτε τα ντολμαδάκια στην κατσαρόλα, σε στρώσεις.
  5. Ρίχνετε τον χυμό λεμονιού, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και προσθέτετε τόσο νερό όσο χρειάζεται για να καλύψετε ίσα-ίσα τα ντολμαδάκια.
  6. Βάζετε από πάνω ένα αναποδογυρισμένο πιάτο για να κρατηθούν στην θέση τους όσο βράζουν και σκεπάζετε την κατσαρόλα.
  7. Τα σιγοβράζετε μέχρι να πιουν το νερό τους, για περίπου 40 λεπτά. Αποσύρετε από την φωτιά και σερβίρετε. Συνοδεύονται ωραιότατα με γιαούρτι.

 

Συνταγή προσαρμοσμένη από το βιβλίο της Νταϊάνας Κόχυλα, « Η Ελλάδα της Γεύσης», εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα 2003.