Όλοι μας έχουμε ακούσει για τα συμπληρώματα διατροφής. Ουσίες τόσο διαδεδομένες, αλλά και τόσο άγνωστες για τους περισσότερους. Συνήθως είναι περιζήτητες στους νέους που ξεκινούν τη σωματοδόμηση ελπίζοντας σε μια γρήγορη μυϊκή ανάπτυξη, αλλά φαντάζουν τρομακτικές στους μεγαλύτερους που φοβούνται το διαφορετικό.

-Τι ισχύει όμως;

Καταρχάς, δεν πρόκειται για μαγικά χάπια που θα μας “φουσκώσουν”, ούτε όμως και για χημικά που θα δηλητηριάσουν την υγεία μας. Είναι απλώς σκευάσματα συμπυκνωμένων βιταμινών,  μετάλλων,  αμινοξέων ή ακόμα και φυτών, τα οποία συμπληρώνουν, χωρίς όμως να υποκαθιστούν, ένα υγιές διατροφικό πλάνο. Δεν βλάπτουν, αλλά ούτε θεραπεύουν ασθένειες, όπως οι φαρμακευτικές ουσίες.

– Δεν βλάπτουν;

Γνωρίζω πως έχετε ακούσει για τους κινδύνους που υποβόσκει η χρήση τους. Αυτό όμως είναι πολύ ασαφές. Αυτό ξεκίνησε διότι η κατάχρηση τους είναι σαφέστατα πιο εφικτή σε σύγκριση με το φαγητό. Δηλαδή ένα κιλό κοτόπουλο στήθος την  ημέρα ισούται με 300 γραμμάρια σκόνης πρωτεΐνης και είναι εξίσου ανθυγιεινό για τους νεφρούς μας. Απλώς, στη δεύτερη περίπτωση η σκόνη όντας πόσιμη και εύπεπτη μας διευκολύνει στην κατανάλωση αυτής της ποσότητας, χωρίς όμως να φέρει και ευθύνη για την υπερβολή μας.

– Τελικά χρειάζομαι συμπληρώματα;

Ανάλογα με τον άνθρωπο και το συμπλήρωμα. Ο καθένας μας είναι ξεχωριστός, με διαφορετικές ανάγκες. Ωστόσο, μπορούμε να ισχυριστούμε με βεβαιότητα πως διευκολύνουν την καθημερινότητά μας και εξισορροπούν πιθανές ελλείψεις μας θωρακίζοντας την υγεία μας. Όμως, οφείλουμε να τα χρησιμοποιούμε με σύνεση, όπως προανέφερα, διότι είναι συμπληρώματα και όχι υποκατάστατα του φαγητού.

Lifeme

Healthy is the new Sexy!