Είναι φα-ντα-στι-κές!  Πρώτον, έχουν σοκολάτα, δεύτερον η καρύδα “ακούγεται” όσο πρέπει, τρίτον είναι εύκολες και με υλικά που βρίσκει κανείς παντού.

Χρόνος προετοιμασίας:   30 λεπτά
Χρόνος ψησίματος:   15-20 λεπτά
Μερίδες:  16 κομμάτι

Υλικά:

μπάρες:

  • 100γρ. αμύγδαλα
  • 80γρ. φιστίκια Αιγίνης
  • 120γρ. νιφάδες βρώμης
  • 30γρ. κοπανισμένο λιναρόσπορο
  • 40γρ. τριμμένη καρύδα
  • 190γρ. μέλι (ή σιρόπι σφενδάμου για τους vegans)
  • 30γρ. ταχίνι
  • 45γρ. λάδι καρύδας
  • ¾ κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
  • ¼ γεμάτο κουταλάκι κανέλα

γλάσο σοκολάτας:

  • ¾ κουταλιά λάδι καρύδας
  • 250γρ. μαύρη σοκολάτα, κομμένη σε κομμάτια

γαρνίρισμα:

  • 10γρ. χοντροκομμένα φιστίκια Αιγίνης
  • 30γρ. νιφάδες καρύδας, ή τριμμένη καρύδα

Εκτέλεση:

  1. Στον κάδο ενός μικρού μούλτι βάζουμε τα 50γρ. αμύγδαλα, τα 40γρ. φιστίκια και τα 90γρ. νιφάδες βρώμης και τα κάνουμε σκόνη, δουλεύοντας για 1 λεπτό περίπου. Τα μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπωλ.
  2. Χοντροκόβουμε τα υπόλοιπα αμύγδαλα και φιστίκια και τα προσθέτουμε στο μπωλ μαζί με την υπόλοιπη βρώμη, τον λιναρόσπορο και την καρύδα.
  3. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι, σε πολύ χαμηλή φωτιά, βάζουμε το λάδι καρύδας, το μέλι και το ταχίνι και περιμένουμε να ζεσταθούν λίγο ώστε να μπορούν να ανακατευθούν. Τα ανακατεύουμε καλά.
  4. Εν τω μεταξύ, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C.
  5. Βρέχουμε με λίγο νερό ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί, το στραγγίζουμε καλά τσαλακώνοντας το και το στρώνουμε σε ένα ταψί σαν αυτό ή αυτό. (Με αυτόν τον τρόπο το χαρτί μαλακώνει και εφαρμόζει καλύτερα στο ταψί.)
  6. Περιχύνουμε με το υγρό μείγμα το μείγμα των ξηρών υλικών και χρησιμοποιώντας μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε καλά ώστε το μείγμα να βραχεί ομοιόμορφα. Στην αρχή θα σας φανεί πως το υγρό μείγμα είναι λίγο, αλλά κάντε υπομονή και θα ανακατευτεί καλά.
  7. Μεταφέρουμε το μείγμα στο ταψί και το απλώνουμε ομοιόμορφα. Ψήνουμε τις μπάρες για περίπου 18-20 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα. Αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.
  8. Σε μπεν μαρί, ζεσταίνουμε το λάδι καρύδας και την σοκολάτα και τα ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν ένα απαλό γλάσο. Περιχύνουμε με αυτό τις μπάρες και με μια σπάτουλα φροντίζουμε να απλωθεί ομοιόμορφα.
  9. Γαρνίρουμε με τα φιστίκια και την καρύδα και το αφήνουμε να κρυώσει (εδώ θέλω να φανείτε ψύχραμοι…. ) καλύτερα όλη νύχτα, ιδίως εάν ο καιρός είναι ζεστός.
  10. Αφού το γλάσο κρυώσει και πήξει, κόψτε τις μπάρες σε κομμάτια.

 

Μπάρες Δημητριακών με Σοκολάτα και Καρύδα (2)