Η διατροφολόγος Κυριακή Απέργη φτιάχνει εναλλακτικά μελομακάρονα με χουρμάδες, χωρίς ελαιόλαδο και μοιράζεται τη συνταγή με όλους μάς. Απολαύστε τα!

Υλικά (για 20 τεμάχια των 30γρ.)

  • 250γρ. καρύδια ωμά ανάλατα ψιλοκομμένα
  • 250γρ. χουρμάδες αποξηραμένοι, χωρίς ζάχαρη, ψιλοκομμένοι
  • 1 ποτήρι φρέσκος χυμός πορτοκάλι
  • ξύσμα από 1 βιολογικό πορτοκάλι
  • 1 πρέζα κανέλλα Κεϋλάνης
  • 1 κουτάλια της σούπας μέλι θυμαρίσιο μέλι Bacael-eco
  • 1 φυσική βανίλια
  • 1 κουτάλια της σούπας κονιάκ (προαιρετικά)

Για επικάλυψη

Εκτέλεση

  • Μουλιάζουμε στον χυμό τα καρύδια με τους χουρμάδες για 1 ώρα περίπου.
  • Στην συνέχεια, στραγγίζουμε τα καρύδια και τους χουρμάδες κρατώντας τον χυμό σε ένα μπολάκι.
  • Έπειτα, πολτοποιούμε τα καρύδια και τους χουρμάδες σε multi ή μπλέντερ. Χτυπάμε διακοπτόμενα για να μην υπερθερμανθεί η συσκευή.
  • Προς το τέλος, προσθέτουμε το μέλι, την κανέλλα, το ξύσμα, τη βανίλια, το κονιάκ και αναμειγνύουμε λίγο ακόμα μέχρι το μείγμα μας, να μοιάζει με ψίχουλα.
  • Βάζουμε το μείγμα σε μπολ και το πλάθουμε σε μπαλάκια ή ραβδάκια βουτώντας τα χέρια μας στο χυμό για να μην κολλάει η ζύμη.
  • Στο τέλος, ρίχνουμε λίγο τριμμένο καρύδι, το θυμαρίσιο μέλι μας Bacal- Eco, λίγη κανέλα και τα εναλλακτικά μελομακάρονα είναι έτοιμα!

Σημείωση: μπορούμε να «παίξουμε» με τους ξηρούς καρπούς, να προσθέσουμε 1 κουταλάκι του γλυκού ωμό κακάο ή cocoa nibs ή 1 κουτάλια φυστικοβούτυρο ή άλλη πάστα ξηρών καρπών της αρεσκείας μας.

  Σύνολο συνταγής Τεμάχιο 30γρ.
Ενέργεια 2579 129
Υδατάνθρακες (γρ.) 236 12
Σάκχαρα (γρ.) 193 9,1
Λιπαρά (γρ.) 167 8,4
Κορεσμένα (γρ.) 13 0,6
Τρανς (γρ.) 0 0
Χοληστερόλη 0 0
Πρωτεΐνη (γρ.) 51 2,6
Νάτριο (γρ.) 11 0,5
Φυτικές ίνες (γρ.) 43 2,2