Οι περισσότεροι γονείς ενστικτωδώς θα προτιμούσαν τα παιδιά τους να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στην ανάγνωση βιβλίων από το να παίζουν βίαια βιντεοπαιχνίδια. Έρχονται έρευνες που επιβεβαιώνουν δυστυχώς αυτά τα ένστικτα. Τα βίαια βιντεοπαιχνίδια συνδέονται με την αύξηση της επιθετικότητας. Τα παιδιά που ανέφεραν ότι παίζουν περισσότερα βίαια βιντεοπαιχνίδια είναι πιο πιθανό να πιστεύουν ότι το χτύπημα είναι αποδεκτό και είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιήσουν τη βία από τα παιδιά που δεν το κάνουν.

Ωστόσο, όσα και να αποκαλύψει η επιστημονική κοινότητα τα παιδιά ποτέ δεν θα σταματήσουν αν θέλουν να παίζουν video games και πάντα θα θέλουν λίγο ακόμα. Έτσι, ως γονέας, τι μπορείς να κάνεις για να βεβαιωθείς ότι το παιδί σου δεν υπερκεκτίθεται σε βίαια βιντεοπαιχνίδια; Εδώ είναι ένας οδηγός για το χρονικό όριο και το είδος του παιχνιδιού που είναι κατάλληλο για διαφορετικές ηλικίες.

 

0-2 ετών: Τα παιδιά αυτής της ηλικίας δεν πρέπει να εκτίθενται σε οθόνες, ή να παίζουν κανέναν βιντεοπαιχνίδι. Ο νεαρός εγκέφαλος εξακολουθεί να αναπτύσσεται, οπότε η έκθεση σε συντριπτικές ποσότητες πληροφοριών σε οθόνες είναι δύσκολη για τα μωρά να υποστούν επεξεργασία και μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα προσοχής αργότερα στη ζωή.

 

2-6 ετών: Παρόλο που το παιδί κατά πάσα πιθανότητα βλέπει τηλεόραση και έχει πρόσβαση σε ηλεκτρονικές οθόνες, καλό θα ήταν να μην αρχίσει ακόμα να παίζει βιντεοπαιχνίδια ακόμη. Υπάρχουν πάρα πολλά άλλα πράγματα που τα παιδιά αυτής της ηλικίας πρέπει να σπαταλήσουν στην ενέργεια του εγκεφάλου, όπως η μάθηση της ανάγνωσης και το παιχνίδι με άλλα.

 

7 και πάνω: Σε αυτή την ηλικία, τα παιδιά μπορούν να παίξουν, αλλά δεν πρέπει να παίζουν περισσότερο από 5-10 ώρες την εβδομάδα. Οτιδήποτε πάνω από 10 ώρες την εβδομάδα, και πρέπει να είναι ένα παιχνίδι από το οποίο να μπορεί να αποκομίσει κάτι. Αν ένα παιδί αρχίσει να παίζει περισσότερο από αυτό, μπορεί να σταματήσει να συμμετέχει σε άλλες υγιεινές δραστηριότητες, όπως το να κάνει φίλους.

Τα βιντεοπαιχνίδια, λένε οι ειδικοί, θα πρέπει να είναι ένα είδος επιβράβευσης, αντί για κάτι που μπορεί να κάνει ένα παιδί οποιαδήποτε στιγμή. Το παιχνίδι θα πρέπει να είναι διαθέσιμο μόνο αφού ολοκληρωθεί η εκάστοτε εργασία. Αντί να υποθέτουν τα  παιδιά ότι μπορούν να παίξουν όποτε θέλουν, θα πρέπει να το κερδίσουν.

Δε θα πρέπει να θεωρούμε ότι όλα τα video games είναι ίδια και έχουν το ίδιο αποτέλεσμα. Υπάρχουν πολλά μη βίαια παιχνίδια που επικεντρώνονται περισσότερο στη συνεργασία και ανταμείβουν τη θετική κοινωνική συμπεριφορά. Αυτές είναι καλές επιλογές για τα παιδιά.

Προκειμένου να βρεις αυτά τα παιχνίδια θα πρέπει να δώσεις προσοχή και να διαβάσεις τους περιγραφικούς δείκτες και να δεις αν υπάρχει βία οποιασδήποτε μορφής. Είναι επίσης εύκολο να βρεις σύντομα αποσπάσματα παιχνιδιών και σχόλια online, ώστε να μπορείς γρήγορα και εύκολα αν υπάρχουν καλύτερα ή χειρότερα παιχνίδια.

Τέλος, τα παιδιά δεν πρέπει να παίζουν βιντεοπαιχνίδια πριν κοιμηθούν, καθώς τείνουν να τα υπερδιεγείρουν και να τα κρατάνε ξύπνια. Αντ ‘αυτού, η ώρα πριν από το κρεβάτι πρέπει να περιέχει δραστηριότητες πιο ήσυχες όπως η ανάγνωση.

Lifeme

Healthy is the new Sexy!