Λένε πως όποιος είναι έξω από τον χορό πολλά τραγούδια ξέρει. Όταν δεν είσαι εσύ που πρέπει να ενεργήσεις είναι εύκολο να συμβουλεύεις, να κριτικάρεις, να το παίζεις παντογνώστης και φωστήρας. Τι γίνεται όμως όταν βρίσκεσαι μέσα στο χορό και δεν ξέρεις το τραγούδι, δεν θυμάσαι τα βήματα ή δεν ξέρεις καθόλου να χορεύεις;

Κάπως έτσι νιώθουν και αυτοί που βρίσκονται σε μια τελματωμένη σχέση. Είναι εκεί και προσπαθούν να βγουν από το βάλτο, αλλά κάτι τους τραβά προς τα μέσα. Ποιοι είναι όμως οι λόγοι που κρατούν τα άτομα δέσμια σε μια σχέση που τους φθείρει και τους ταλαιπωρεί; Γιατί οι άνθρωποι συμβιβάζονται σε μια κατάσταση που δεν τους ικανοποιεί; Γιατί παραμένουν σε μια αδιέξοδη σχέση, ενώ νιώθουν δυστυχισμένοι;

Φυγόκεντρος Δύναμη
Η δύναμη της συνήθειας
είναι τόσο ισχυρή που μπορεί να έλκει δύο ανθρώπους που οδεύουν σε αντίρροπες κατευθύνσεις. Είναι δύσκολο να αποκοπείς από όσα σε συνδέουν με κάποιο άτομο, ακόμα και αν πλέον είναι μόνο αυτά που σας ενώνουν.

Θέλω, αλλά…
Ο μεγαλύτερος εχθρός μας είναι ο εαυτός μας. Πολλές φορές η αδύναμη πλευρά της προσωπικότητας μας, μας οδηγεί σε στασιμότητα και τέλμα. Άνθρωποι με άκαμπτο χαρακτήρα, χαμηλή αυτοεκτίμηση, ελλιπή αυτοπεποίθηση, ανελαστικότητα στην προσαρμογή, δυσκολία στη διεκδίκηση ή την ανάληψη πρωτοβουλίας, συνήθως δεν τολμούν να χειριστούν την ανώφελη κατάσταση που βιώνουν και παραμένουν παθητικά σε αυτή.

Στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα
Όταν ο στίχος λέει πά-με στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα, πώς να πειστεί το άτομο να πά-ει μόνο του στο άγνωστο για να ξεφύγει από την καταιγίδα; Η ανασφάλεια για το άγνωστο, η αβεβαιότητα για το μέλλον, ο φόβος για τη μοναξιά είναι το τρίπτυχο που συχνά πυκνά παγιδεύει τους ανθρώπους σε άδοξες σχέσεις και τους στερεί τη δυνατότητα να απεγκλωβιστούν.

#αγάπη_μόνο# (Θα τη βρείτε στη Μούφα στο Μαρούσι)
Δεν στηρίζονται όλες οι σχέσεις στην αγάπη και την εκτίμηση. Κάποιες βασίζονται στο φαίνεσαι, την εικόνα, την αδιαφορία, το φόβο, το χρήμα, το συμφέρον. Οι σχέσεις συμφέροντος δεν είναι ο κανόνας, ούτε όμως η εξαίρεση. Υπάρχουν άνθρωποι που χρησιμοποιούν την ερωτική τους επιρροή, εκμεταλλεύονται την αδυναμία του άλλου ή επιβάλλονται για να καταφέρουν ή να κερδίσουν κάτι που επιθυμούν.

Οι κακοί λογαριασμοί κάνουν τους κακούς φίλους
Ένα άτομο που εξαρτάται από την οικονομική συμβολή του συντρόφου του ή υπάρχουν πρακτικά θέματα που μπλοκάρουν την ανεξαρτητοποίηση του, μπορεί να παραμένει σε μια ψυχοφθόρα σχέση, γιατί θεωρεί πως δεν έχει άλλη επιλογή.

Υπερρεαλισμός
Η εξιδανίκευση μπορεί να θολώσει την κρίση των ανθρώπων και να κάνει τα άτομα μη ικανά να αντιληφθούν την πραγματικότητα που τους συμβαίνει. Πολλές φορές τα άτομα αυτά εκλογικεύουν και ωραιοποιούν καταστάσεις που στην ουσία τους προκαλούν απογοήτευση και πόνο, αρνούμενα να δεχτούν την πραγματική διάσταση των πραγμάτων.

Η αγάπη βλάπτει σοβαρά την υγεία σου
Κάπου διάβασα «ούτε χάπια, ούτε αλκοόλ, ούτε τζόγος, ούτε σοκολάτα, ούτε τσιγάρο, ούτε καφές. Η μεγαλύτερη εξάρτηση είναι ο έρωτας». Συμφωνώ εν μέρει. Θα έβαζα με βεβαιότητα τον έρωτα μέσα στο σάκο με τις εξαρτήσεις, απλώς δεν την θεωρώ τη μεγαλύτερη. Το να αποδεσμευτείς από τα συναισθήματα που έχεις επενδύσει σε κάποιον, δεν είναι κάτι που συνήθως μπορείς να διαχειριστείς ακόμα και αν τα λογικά δεδομένα σου, σου υπογραμμίζουν πως ο κίνδυνος της επένδυσης είναι ολοένα και πιο μεγάλος.


Ο τολμών νικά, όχι ο επιμένων
Έχω την εντύπωση ότι κάπου, κάποιος, κάποια στιγμή άλλαξε λιγάκι αυτό το ρητό. Η ουσία είναι ότι η υπομονή είναι μια μεγάλη αρετή, αλλά η ελευθερία είναι μεγαλύτερη. Είναι ευοίωνο να δίνεις ευκαιρίες και να επιμένεις για να βελτιώσεις μια κατάσταση, αλλά κάποιες φορές η γραμμή που διαχωρίζει την υπομονή από την τόλμη είναι πολύ λεπτή.

 

Οι σχέσεις είναι από τη φύση τους δύσκολες. Όταν όμως έχουμε την αίσθηση ότι είναι πολύ δύσκολες, ίσως πρέπει να σκεφτούμε το ενδεχόμενο ότι είναι προβληματικές. Πρέπει να προσπαθούμε να τις «φτιάχνουμε» και να τις βελτιώνουμε, βελτιώνοντας έτσι και τη ζωή μας. Αν δεν τα καταφέρνουμε όμως και βλέπουμε μπροστά μας ένα αδιέξοδο, ίσως να πρέπει να κάνουμε το μεγάλο βήμα και να προβούμε στις απαραίτητες δραστικές αλλαγές. Δεν είναι κακό να παραδεχτείς ότι δεν ξέρεις το τραγούδι και να βγεις έξω από το χορό…

Daphne, The Philosopher

 

Δάφνη Δρεμέτσικα

Communications Specialist