Υγιεινή διατροφή με λιπαρό ψάρι γίνεται; Φυσικά! Τα λιπαρά ψάρια όπως ο κολιός, οι σαρδέλες, ο σολωμός και το σκουμπρί μας προστατεύουν από τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τον καρκίνο του προστάτη, την απώλεια όρασης και την άνοια, ενώ αποτελούν υπερτροφές, καθώς είναι εξαιρετικές πηγές βιταμίνης D, πρωτεϊνών, βιταμινών του συμπλέγματος Β και σεληνίου, ενώ συνιστούν πλούσια πηγή λιπαρών οξέων Ω3.

Σύμφωνα με την Βρετανική Διαιτητική Ένωση (BDA), τα Ω3 μας προστατεύουν από:

 • Καρδιαγγειακά νοσήματα: Η κατανάλωση ψαριών, κυρίως λιπαρών, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Ιατρικές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση λιπαρών ψαριών μειώνει την αρτηριακή πίεση και το συσσωρευμένο λίπος στις αρτηρίες. Τα στοιχεία είναι αρκετά ισχυρά για να αρχίζουμε να τρώμε τουλάχιστον δύο μερίδες ψάρι την εβδομάδα, εκ των οποίων το ένα πρέπει να είναι λιπαρό.
 • Καρκίνο του προστάτη: Αν και παλαιότερες έρευνες δεν είχαν παρουσιάσει στοιχεία για την επίδραση των λιπαρών ψαριών στον καρκίνο του προστάτη, πρόσφατες μελέτες συνηγορούν στη μείωση κινδύνου από τη νόσο με την κατανάλωση ψαριών πλούσιων σε Ω3.
 • Απώλεια όρασης: Σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική έρευνα, η κατανάλωση λιπαρών ψαριών δύο ή και περισσότερες φορές την εβδομάδα, είναι ικανή να μειώσει τον κίνδυνο της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, που αποτελεί μια κοινή αιτία τύφλωσης στους ηλικιωμένους.

Τροφές πλούσιες σε Ω3:

Οι δράσεις των Ω 3 λιπαρών οξέων είναι σημαντικές και ωφέλιμες για την υγεία μας. Εκτός από τα λιπαρά ψάρια, τα Ω3 μπορούμε να τα συναντήσουμε σε πολλές κατηγορίες τροφών.

 1. Λιπαρά ψάρια (σολωμός, τόνος, ρέγκα, πέστροφα, σαρδέλα, σκουμπρί κλπ)
 1. Καρύδια
 1. Σπορέλαιο
 1. Πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, λάχανο, μαρούλι κ.α)
 1. Λιναρόσπορος και λιναρέλαιο
 1. Κολοκύθα
 1. Σουσάμι
 1. Τρόφιμα σόγιας
Lifeme

Healthy is the new Sexy!