Κρύα Σούπα με Πράσο και Φινόκιο

Κρύα Σούπα με Πράσο και Φινόκιο

Είναι εύκολη σούπα, χωρίς πολλά υλικά και μπελαλίδικη εκτέλεση. Άλλωστε η ζέστη δεν θέλει και πολλά. Το πέστο που θα σας περισσέψει, κάντε το μια ωραία μακαρονάδα. 

Μερίδες:   4
Υλικά: 

πέστο: 

  • 2 φλυτζάνια φύλλα φρέσκου βασιλικού 
  • 1/3 φλυτζανιού καβουρδισμένα αμύγδαλα 
  • 2 κουταλιές τριμμένη παρμεζάνα 
  • 2 σκελίδες σκόρδο 
  • ½ κουταλάκι αλάτι 
  • ½ φλυτζάνι ελαιόλαδο 
  • πιπέρι 

σούπα: 

  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο 
  • 2 μεγάλα πράσα, κομμένα σε ροδέλες (τα άσπρα και ανοιχτά πράσινα μέρη τους) 
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες 
  • 1 ½ κουταλάκι μαραθόσπορο, κοπανισμένο 
  • 4 φλυτζάνια ζωμό κοτόπουλου (κατά προτίμηση σπιτικό) 
  • 2 φινόκιο, κομμένα σε μέτρια κομμάτια 
  • 2 κουταλιές χυμό λεμονιού 

Εκτέλεση: 

πέστο: 

  1. Βάλτε στον κάδο του μούλτι τα πρώτα 5 υλικά και πολτοποιήστε τα. Προσθέστε λίγο-λίγο το ελαιόλαδο, ιδανικά με το μούλτι εν λειτουργία, και πολτοποιήστε. Προσθέστε το πιπέρι, και ανακατέψτε. Μεταφέρετε το πέστο σε ένα σκεύος, σκεπάστε την επιφάνεια του με μια διάφανη μεμβράνη και φυλάξτε το στο ψυγείο. (Μπορείτε να το φτιάξετε την προηγούμενη μέρα). 

 

σούπα: 

  1. Σε μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Σοτάρετε τα πράσα μέχρι να μαλακώσουν και προσθέτετε το σκόρδο και τον μαραθόσπορο και συνεχίζετε να σοτάρετε ανακατεύοντας μέχρι τα πράσα να διαφανήσουν. 
  2. Προσθέτετε τον ζωμό κοτόπουλου και το φινόκιο. Αφήστε να πάρει βράση, χαμηλώστε την φωτιά, σκεπάστε και σιγοβράστε για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσει το φινόκιο. 
  3. Πολτοποιήστε την σούπα στο πολυμίξερ ή στο μπλέντερ και μεταφέρετε την ξανά στην κατσαρόλα. Προσθέστε τον χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι και ανακατέψτε καλά. Σκεπάστε την κατσαρόλα και βάλτε την στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες ή όλη νύχτα. 
  4. Σερβίρετε σε μπωλ και γαρνίρετε με το πέστο καβουρδισμένου αμύγδαλου και, προαιρετικά, με φρέσκο μάραθο.