Σου έχουμε την καλύτερη λύση για σπιτικό ψωμί χωρίς ζύμωμα! Κριθαρένιο ψωμί με λιναρόσπορους και ηλιόσπορους, χωρίς ζύμωμα και με 20 λεπτά ψήσιμο. Και θα έχετε φρέσκο σπιτικό ψωμί κάθε μέρα, χωρίς κούραση. Μπορεί το ζύμωμα να είναι αγχολυτικό, αλλά ξέρω πως όσοι από εσάς εργάζεστε και κουράζεστε δεν το έχετε και πολύ όρεξη..

Πρόκειται για ψωμί που το προετοιμάζεις από το βράδυ και το ψήνεις το επόμενο πρωί.  Είναι η πιο απλή συνταγή για ψωμί και μπορείτε όλοι να την κάνετε. Γίνετε με μείγμα από αλεύρι δίκοκκο και αλεύρι από κριθάρι ολικής άλεσης.

Χρόνος προετοιμασίας:   5 λεπτά
Χρόνος ψησίματος:   20 λεπτά
Μερίδες:   8 ψωμάκια

Υλικά:

  • 420 ml νερό
  • 1 κουταλάκι ξερή μαγιά
  • 320 γρ. αλεύρι δίκοκκο
  • 220 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης από κριθάρι
  • 1 γεμάτο κουταλάκι αλάτι
  • 1 γεμάτη κουταλιά ζάχαρη ή ζάχαρη καρύδας
  • 1 ½ κουταλιά λιναρόσπορους κοπανισμένους
  • 40 γρ. (1/4 φλυτζανιού ) ηλιόσπορους (+ έξτρα που θα ρίξετε πάνω στα ψωμάκια)

 

Εκτέλεση:

  1. Το βράδυ: Αναμειγνύετε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ζυμώνετε ίσα-ίσα για να ομογενοποιηθούν. Σκεπάζετε με μια πετσέτα και το αφήνετε μέχρι το πρωί.
  2. Το επόμενο πρωί: Προθερμάνετε τον φούρνο στους 230ο C και όσο προθερμαίνετε αφήστε μέσα το ταψί στο οποίο θα ψήσετε τα ψωμάκια, για να ζεσταθεί καλά.
  3. Αλευρώνετε καλά μια επιφάνεια. Βγάζετε την ζύμη από το μπολ και φτιάξτε με αυτήν ένα στενόμακρο παραλληλόγραμμο, περίπου 10Χ40 εκ.
  4. Στρίψτε την, κατά μήκος, δυο τρείς φορές. Χαρακώστε την επιφάνεια της ζύμης, διαγωνίως, με ένα κοφτερό μαχαίρι 8 φορές.
  5. Χρησιμοποιώντας ένα πινέλο, βρέξτε την με λίγο νερό, και πασπαλίστε την με λίγους ακόμα ηλιόσπορους και λίγο αλεύρι.
  6. Σκεπάστε την με μια πετσέτα και αφήστε την μέχρι να ζεσταθεί πολύ καλά ο φούρνος.
  7. Αφού, λοιπόν, ζεσταθεί καλά ο φούρνος, βγάλτε το ταψί και στρώστε το με αντικολλητικό χαρτί. Κόψτε την ζύμη σε 8 κομμάτια και βάλτε τα στο ταψί.
  8. Ψήστε τα για 20-22 λεπτά, μέχρι να πάρουν αυτό το σκούρο χρώμα που βλέπετε στις φωτογραφίες.
  9. Αφήστε τα κρυώσουν πάνω σε σχάρα.