Είναι λίγο ασυνήθιστη συνταγή, ένα πείραμα που ήθελα καιρό να κάνω. Πρόκειται για κουλούρια ολικής με αλεύρι από δίκοκκο σιτάρι, ζυμωμένα με κρασί και ζάχαρη καρύδας. Όσες συνταγές για κουλούρια κι αν έχει κανείς, πάντα θα θέλει κι άλλη. Για τα κουλούρια και τα κέικ, νομίζω, ισχύει το ίδιο.

Τα κουλουράκια αυτά είναι νηστίσιμα, μιας και δεν περιέχουν βούτυρο ή αυγά, αλλά κρασί και ελαιόλαδο. Φροντίστε το ελαιόλαδο που θα χρησιμοποιήσετε να είναι όσο πιο απαλό γίνεται, για να μην σας βαρύνει την γεύση των κουλουριών.

Η ζύμη, παρότι όταν ζυμωθεί είναι πολύ καλή, όταν πας να την πλάσεις θρύβεται λίγο περισσότερο από τις κοινές ζύμες. Θα σας πρότεινα να κόψετε τα κουλουράκια με κουπ-πατ για να μην κουραστείτε.

 

Χρόνος προετοιμασίας (μαζί με το πλάσιμο):   40 λεπτά

Χρόνος ψησίματος:   28-30 λεπτά

Μερίδες:   42-45 κουλούρια

 

Υλικά:

  • 1 φλυτζάνι απαλό ελαιόλαδο
  • 1 φλυτζάνι ξηρό λευκό κρασί
  • 1 γεμάτο φλυτζάνι (150 γρ.) ζάχαρη καρύδας
  • το ξύσμα ενός πορτοκαλιού ( ή ενός λεμονιού)
  • 4 – 4 ½ φλυτζάνια (περίπου) αλεύρι ολικής από δίκοκκο σιτάρι
  • 1 κουταλιά μαγειρική σόδα
  • 2 κουταλάκια baking powder

 

Εκτέλεση:

  1. Στον κάδο του μούλτι προσθέτετε τα ελαιόλαδο, το κρασί, την ζάχαρη και το ξύσμα. Τα χτυπάτε, σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα, για 2-3 λεπτά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
  2. Σε ένα μεγάλο μπωλ, ανακατεύετε το αλεύρι, την σόδα και το baking powder. Ξεκινήστε με 3 φλυτζάνια αλεύρι και προσθέστε το υπόλοιπο σταδιακά.
  3. Ρίχνετε τα υγρά υλικά στο μείγμα του αλευριού και ζυμώνετε, προσθέτοντας λίγο-λίγο αλεύρι, μέχρι να έχετε μια ζύμη μαλακή που να μη κολλάει.
  4. Αφήνετε την ζύμη να ξεκουραστεί 10 λεπτά και την πλάθετε στο σχήμα της επιλογής σας. (Η ζύμη αυτή δεν πλάθετε εύκολα. Σας προτείνω να δώσετε σχήμα στα κουλουράκια σας με κουπ-πατ για να μην κουραστείτε).
  5. Τοποθετείτε τα κουλουράκια σε ταψί το οποίο έχετε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί και ψήνετε, σε προθερμασμένο φούρνο στους 150o C στη λειτουργία αέρα, για 28-30 λεπτά περίπου.