Ρίξε μια ματιά στο δέρμα σου, από την κορφή μέχρι τα νύχια. Τι βλέπεις; Πολλοί παρατηρούν ρυτίδες, ακμή, έκζεμα, ξηροδερμία ή ροδόχρου ακμή. Αν και θα ευχόμασταν να μη συνέβαιναν όλα αυτά πάνω μας, ωστόσο αποτελούν διακριτικά σημάδια του σώματος που μας ειδοποιούν για μια εσωτερική διατάραξη της ισορροπίας μας. Μην ξεχνάς ότι το υγιές δέρμα και η υγεία σου συνδέονται άμεσα.

Το δέρμα είναι ο καθρέφτης του οργανισμού μας. Είναι όσα το σώμα μας προσπαθεί να μας πει. Μπορεί να χρειάζεσαι αποτοξίνωση, να εντάξεις περισσότερα θρεπτικά στοιχεία στη δίαιτα σου ή ακόμα να μειώσεις το στρες στη ζωή σου. Το δέρμα θα σου δείξει τα σημάδια. Εσύ δεν έχεις παρά να του δώσεις προσοχή.

Διαταραχές που αντανακλώνται στο δέρμα:

  • Τοξίνες και βλάβη στο συκώτι.
  • Ελλείψεις σε θρεπτικά στοιχεία.
  • Ορμονική διαταραχή
  • Εντερική διαπερατότητα

Αναλυτικότερα,

Ακμή

Η ακμή εμφανίζεται συχνά όταν ο οργανισμός έχει να αντιμετωπίσει περισσότερες τοξίνες από όσες μπορεί να αντέξει. Όταν το συκώτι είναι υπερφορτωμένο και δεν μπορεί να διαχειριστεί τις τοξίνες, τότε συχνά τις σπρώχνει στο δέρμα. Η τροφική δυσανεξία και η εντερική διαπερατότητα μπορεί να προκαλέσει στίγματα στο δέρμα, καθώς ο οργανισμός σου εντοπίζει τοξίνες στο αίμα που έχουν εκκριθεί μέσω της εντερικής επένδυσης. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι υποφέρουν από ακμή πάσχουν από μια διαταραχή της ισορροπίας των ωφέλιμων βακτηρίων. Η ακμή γύρω από το στόμα και το πηγούνι είναι ένα σημάδι ορμονικής διαταραχής που θα πρέπει περαιτέρω να εξεταστεί.

Ρυτίδες/ξηρό, θαμπό δέρμα

Αν και το δέρμα μας αλλάζει καθώς μεγαλώνουμε, ωστόσο οι ρυτίδες και το ξηρό δέρμα αποτελούν συχνά μείζον σημάδι αφυδάτωσης και έλλειψης θρεπτικών συστατικών. H κατανάλωση νερού και τροφών με υγιεινά λιπαρά (αβοκάντο, καρύδα, ελαιόλαδο, ψάρι, ξηροί καρποί) προσφέρει στο δέρμα τη χαμένη λάμψη και σφριγηλότητα.

Ροδόχρους ακμή

Η ροδόχρους ακμή συνδέεται επίσης με την τοξική υπερφόρτωση και τη διαταραχή της ισορροπίας των ωφέλιμων βακτηρίων του εντέρου. Η θεραπεία του εντέρου με σωστή διατροφή και προβιοτικά βελτιώνει την κατάσταση και μειώνει τη ροδόχρου ακμή.

Έκζεμα

Η κατάσταση αυτή πυροδοτείται από αλλεργία, τροφική ευαισθησία ή από κάποιο είδος στρες. Επίσης, πολλοί που έχουν έκζεμα υποφέρουν από εντερική διαπερατότητα, και ο οργανισμός τους αντιδρά στις τοξίνες που γλιστρούν μέσω  των εντερικών τοιχωμάτων. Αυτό που συστήνεται είναι μια θεραπευτική δίαιτα για το έντερο, όπως και τεχνικές χαλάρωσης από το στρες. Τέλος, καλό θα ήταν να καταγράψουμε τις τροφές που τρώμε και να παρατηρήσουμε την επίδρασή τους πάνω στο δέρμα μας.

 

 

 

Lifeme

Healthy is the new Sexy!