Η κοιλιοκάκη προσβάλλει περίπου το 1% του πληθυσμού, ενώ την ίδια στιγμή το 85% των πασχόντων δεν γνωρίζει ότι νοσεί. Πρόκειται για την γνωστή μας πλέον «δυσανεξία στη γλουτένη», όπου η τροφή μπορεί να αποτελεί δηλητήριο γι’ αυτόν που πάσχει από κοιλιοκάκη.

Τι είναι με απλά λόγια, η κοιλιοκάκη;

Η κοιλιοκάκη αποτελεί ένα γενετικό, αυτοάνοσο σύνδρομο, όπου το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίζει λανθασμένα ως «ξένο» στοιχείο την γλουτένη, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, τη σίκαλη και το κριθάρι.

Πώς λειτουργεί;

Το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στην γλουτένη, όταν αυτή «εισβάλλει» στο λεπτό έντερο, βλάπτοντας τις «λάχνες», τις εσωτερικές αναδιπλώσεις του λεπτού εντέρου, οι οποίες υπό φυσιολογικές συνθήκες διευκολύνουν την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Καθώς όμως, αυτές καταστρέφονται, ο οργανισμός αδυνατεί να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά.

Τα συμπτώματα

Αν και μερικές φορές δεν υπάρχουν προειδοποιητικές γαστρεντερικές ενοχλήσεις, εντούτοις συχνά υπάρχουν συμπτώματα όπως:

  • κοιλιακό φούσκωμα και πόνος
  • χρόνια διάρροια
  • δυσκοιλιότητα
  • χλωμά, δυσώδη ή λιπαρά κόπρανα
  • έμετος
  • απώλεια βάρους
  • ευερεθιστότητα

Μη γαστρεντερικά προβλήματα που προκαλούνται από την κακή απορρόφηση θρεπτικών συστατικών είναι δυνητικά τα ακόλουθα:

  • αναιμία ή ανεξήγητη έλλειψη σιδήρου
  • κούραση
  • πόνος στα οστά ή τις αρθρώσεις
  • αρθρίτιδα
  • οστική απώλεια (οστεοπόρωση) ή ανεξήγητα σπασμένα κόκκαλα
  • κατάθλιψη ή άγχος
  • μυρμηκίαση ή μούδιασμα στα χέρια και τα πόδια
  • επιληπτικές κρίσεις
  • αναπάντητες εμμηνορροϊκές περίοδοι
  • υπογονιμότητα ή αποβολές
  • πληγές ελκών μέσα στο στόμα

Η διάγνωση

Τα συμπτώματα της κοιλιοκάκης μοιάζουν με εκείνα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου ή της δυσανεξίας στη λακτόζη, γι’ αυτό και είναι δύσκολη η διάγνωση. Οι εξετάσεις αίματος και η βιοψία του λεπτού εντέρου είναι απαραίτητη για την οριστική διάγνωση της κοιλιοκάκης.

Η πρόγνωση

Η θεραπεία για την κοιλιοκάκη είναι η διακοπή κατανάλωσης γλουτένης και κατ’ επέκταση, η απαγόρευση τροφίμων φτιαγμένα από σιτάρι, κριθάρι και σίκαλη, καθώς έστω και μια ελάχιστη ποσότητα μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή ή εντερική βλάβη. Η αναγνώριση της κοιλιοκάκης έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη εκατοντάδων τροφίμων χωρίς γλουτένη και σε συνταγές μαγειρικής με πιάτα που δεν περιέχουν γλουτένη.

Κοιλιοκάκη και τρόφιμα: τα «ναι» και τα «όχι» στη διατροφή

Είδος Απαγορευμένα τρόφιμα Επιτρεπόμενα τρόφιμα
Σιτηρά, πατάτες, αλεύρι, δημητριακά Σιτάρι, σίκαλη, κριθάρι ή ψωμί, φρυγανιά, ζυμαρικά, χυλοπίτες, σιμιγδάλι, κους-κους, πλιγούρι, τα περισσότερα τυποποιημένα σιτηρά. Ζυμαρικά και ψωμί χωρίς γλουτένη (από σόγια, ρύζι, καλαμπόκι, πατάτα, ή άλευρα φασολιών), απλό ρύζι, καλαμπόκι, ποπ κορν, πατάτες, γλυκοπατάτες, σόγια, καρύδια, κεχρί, αμάραντο, κινόα, βρώμη (συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας), φαγόπυρο, άμυλο καλαμποκιού, δημητριακά χωρίς γλουτένη.
Φρούτα και λαχανικά Κονσερβοποιημένες κομπόστες, μείγματα σούπας, κύβους ζωμού, κρεμώδη λαχανικά, τις περισσότερες τυποποιημένες σάλτσες για σαλάτες. Φρέσκα, κατεψυγμένα, ή κονσερβοποιημένα φρούτα ή λαχανικά, μη επεξεργασμένα, σπιτικές σούπες.
Κρέας, ψάρι, πουλερικά Τυποποιημένο παρασκευασμένο φρέσκο ή κατεψυγμένο κρέας, λουκάνικα κ.α. Φρέσκο κρέας, ψάρι, πουλερικά.
Γαλακτοκομικά Επεξεργασμένο τυρί, μείγματα τυριών, ροκφόρ, γιαούρτι ή παγωτό που περιέχει υλικά πληρώσεως ή συντηρητικά, τυρί cottage με χαμηλά ή καθόλου λιπαρά, τυρί κρέμα. Φυσικό τυρί, γιαούρτι και παγωτό χωρίς γλουτένη, γάλα με χαμηλά ή καθόλου λιπαρά, τυρί και κρέμα cottage με λιπαρά.
Αλκοόλ Μπύρα Μπύρα χωρίς γλουτένη, κρασί, ελαφρύ ρούμι, βότκα.
Άλλα Κόκκοι ή ξύδι βύνης, εμπορικά μείγματα πουτίγκας, βύνη από κριθάρι, σάλτσα σόγιας από σιτάρι. Αποσταγμένο ρύζι, κρασί ή μηλόξυδο, σπιτική πουτίγκα από ταπιόκα, άμυλο καλαμποκιού ή ρύζι, ζάχαρη, μέλι, μαρμελάδα, ζελέ, απλό σιρόπι, σκληρά γλυκά, σάλτσα σόγιας χωρίς γλουτένη.

 

Lifeme

Healthy is the new Sexy!