Για αυτές τις χουχουλιάρικες, φθινοπωρινές, βροχερές Κυριακές, είναι αυτό το κέικ. Ή για αυτά τα απογεύματα που γυρίζεις κατάκοπη και θες ένα ζεστό ρόφημα να σε τονώσει για να συνεχίσεις τις υποχρεώσεις σου. Όπως και να έχει, αυτό το κέικ με χουρμάδες και καρύδια ταιριάζει σε όλες τις περιπτώσεις και μπορεί να γίνει το αγαπημένο σου. Χορτοφαγικό, υγιεινό και χωρίς ζάχαρη… δεν έχεις λόγο να μην το φτιάξεις.

Οι χουρμάδες ταιριάζουν πολύ με τα καρύδια, μιας και έχουν και τα δύο γήινη γεύση. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα πολύ νόστιμο, αφράτο και υγρό κέικ.

Χρόνος προετοιμασίας:   35 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος:   50 λεπτά
Μερίδες:   26-28 κομμάτια περίπου

Υλικά:

  • 240 γρ. αλεύρι ολικής δίκοκκου σιταριού
  • ½ φλυτζάνι λάδι καρύδας
  • ½ φλυτζάνι μέλι*
  • 1 ¼ φλυτζάνι γάλα αμυγδάλου
  • ¼ φλυτζανιού νερό
  • 1 φλυτζάνι απύρηνους χουρμάδες, ψιλοκομμένους
  • ½ φλυτζάνι καρύδια, χοντροκομμένα
  • 1 κουταλάκι στιγμιαίο καφέ, ή καφέ εσπρέσο
  • 2 κουταλιές κακάο
  • 1 κουταλάκι baking powder
  • ½ κουταλάκι μαγειρική σόδα
  • 1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση:

  1. Λαδώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα για κέικ, διαμέτρου 23 εκ. περίπου.
  2. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα και μόλις πάρει βράση αποσύρουμε από την φωτιά. Προσθέτουμε το μέλι, τον καφέ και το κακάο. Ανακατεύουμε να διαλυθούν και τέλος προσθέτουμε τους χουρμάδες. Αφήνουμε να σταθούν 20 λεπτά περίπου.
  3. Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε το αλεύρι, το baking powder, την μαγειρική σόδα και το αλάτι. Προσθέτουμε το μείγμα του γάλακτος, το λάδι καρύδας και το νερό. Ανακατεύουμε καλά και τέλος προσθέτουμε τα καρύδια.
  4. Αδειάζουμε το μείγμα στην προετοιμασμένη φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170ο C, για 50 λεπτά περίπου.

 

Σημείωση:
*Εάν αντικαταστήσετε το μέλι με σιρόπι σφενδάμου θα έχετε την vegan εκδοχή αυτού του κέικ.