Οι βέλτιστες επιδόσεις ορίζονται και καθορίζονται από το DNA σου.

  • Μεγαλύτερη αντοχή και καλύτερη απόδοση;
  • Μείωση τραυματισμών και γρηγορότερη ανάκαμψη από αυτούς;
  • Εξοικονόμηση κόπου, χρόνου και χρήματος για την επίτευξη του βέλτιστου αποτελέσματος;

Είτε ξεκινάς και εσύ με τη νέα σεζόν τις τακτικές επισκέψεις σου στο γυμναστήριο, είτε έχεις ήδη αφιερώσει σταθερό, εβδομαδιαίο χρόνο στην αγαπημένη σου προπόνηση, έχεις στο μυαλό σου κάτι-ή όλα- από τα παραπάνω.

Η ποιότητα και η ποσότητα της διατροφής σου καθώς και των θρεπτικών ομάδων που επιλέγεις για να συνοδέψεις τις προπονήσεις σου είναι μια εντελώς 100% εξατομικευμένη υπόθεση την οποία η επιστήμη πλέον αναλύει ξεκινώντας από το DNA. Η διατροφή λειτουργεί για το σώμα μας όπως το σωστό καύσιμο για το αυτοκίνητό μας. Η διατροφή, η σωστή, η λάθος, η εποχιακή κτλ δεν αφορά μόνο θέματα αισθητικής και πολύ περισσότερο δεν θα πρέπει να μας απασχολεί μονάχα όταν υπάρχει ανάγκη διόρθωσης βάρους ή απώλειας κιλών.

Είναι σύνηθες να παρατηρούμε αύξηση της πείνας μας μετά από τις προπονήσεις ή και να ξεκινάμε την κατανάλωση «αναγκαίων» συμπληρωμάτων για να καλύπτουν τις αυξημένες ανάγκες του οργανισμού σε ενέργεια και ρυθμούς αποκατάστασης. Οι ίδιες γενικές οδηγίες όμως δεν επαρκούν ούτε εφαρμόζονται πάντα σε όλα τα σώματα, οργανισμούς, προπονήσεις και αθλητικούς στόχους. Πλέον γνωρίζουμε ότι το DNA είναι αυτό που καθορίζει τις μοριακές ανάγκες του σώματος τις οποίες οφείλουμε να τις γνωρίζουμε πριν αποφασίσουμε την τροποποίηση των διατροφικών μας συνηθειών με ή χωρίς συμπληρώματα.

‘Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, που παρατηρείται σε αθλητές και αθλούμενους, είναι η χορήγηση καφεΐνης πριν μεγάλους αγώνες ή απαιτητικές προπονήσεις. Έχουμε όμως επιστημονικά αποτελέσματα, που αποδεικνύουν ότι η αποτελεσματικότητα της καφεΐνης στην επίδοση του αθλητή ή αθλούμενου δεν είναι εμπειρικό φαινόμενο αλλά καθορίζεται από τη γενετική του προδιάθεση. Συγκεκριμένα, η ύπαρξη ή όχι μιας εκδοχής γονιδίου ορίζει το αν μια ποσότητα 2 ή 4 mg/kg καφεΐνης μπορούν να ευνοήσουν την επίδοση ή να μην έχουν καμία επίδραση σε αυτή.

Το ίδιο συμβαίνει και με τη προδιάθεση που φέρει το σώμα μας για τραυματισμούς μαλακών μορίων και για ευκολία ή δυσκολία στην ανάρρωση από αυτούς. Συγκερκιμένες κατηγορίες γονιδίων είναι υπεύθυνες στο να ορίσουν αυτά τα ποσοστά, τα οποία με τη σωστή, αναλυτική ερμηνεία μεταφράζονται σε εξατομικευμένες προπονήσεις και γεύματα. Μαρτυρίες δρομέων που εφάρμοσαν το διατροφογενετικό coaching και είδαν το σώμα και τις επιδόσεις τους να απογειώνονται επιβεβαιώνουν το ότι ο οργανισμός μας είναι ευγνώμων και ανταποδοτικός, όταν τον φροντίζουμε εκ των έσω και εκ των έξω. Σύμφωνα με τις ίδιες μαρτυρίες, η γενετική συμβουλευτική που παρέχεται στα προγράμματα της μεθόδου DNANUTRICOACH®  , KNOW-UNDERSTAND-CONTROL δεν εξαντλείται σε μία μόνο φορά αλλά είναι συνεχής υπόθεση. Αυτή η προσέγγιση, πέρα από την παροχή της γενετικής γνώσης, βοηθάει επιπλέον το άτομο να αφουγκραστεί και να μάθει να ανταποκρίνεται στις εκάστοτε ανάγκες του οργανισμού του.

Είτε πρόκειται για αθλητές είτε για αθλούμενους είτε και για όσους σκέφτονται να προσθέσουν την άσκηση στην καθημερινότητά τους και να ξεκινήσουν από το μηδέν τα πρώτα τους βήματα, η γνώση του οργανισμού σε επίπεδο DNA είναι καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία και επίτευξη του στόχου της ευεξίας χωρίς κινδύνους, πειραματισμούς και απογοητεύσεις. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τη γενετική μας προδιάθεση, ευαισθησία και ιδιαιτερότητα πριν αποφασίσουμε να αποκόψουμε θερμίδες, ομάδες τροφίμων ή να εφαρμόσουμε οποιαδήποτε εκάστοτε διατροφική «τάση». Πολύ περισσότερο όταν η καθημερινότητά μας περιλαμβάνει απαιτητικές προπονήσεις.

Το τρίπτυχο KNOW-UNDERSTAND-CONTROL καθορίζει τη μέθοδο DNANUTRICOACH®  κατά την οποία, για πρώτη φορά, η γενετική γνώση συνδυάζεται με τη σωστή επεξήγηση και τον εντοπισμό των σημείων που χρήζουν βελτίωσης ενώ ολοκληρώνεται με το πώς θα επιτευχθούν αυτές οι αλλαγές.

 

DISCLAIMER: Η μέθοδος διατροφογενετικού coaching, DNANUTRICOACH®  , KNOW-UNDERSTAND-CONTROL δημιουργήθηκε, κατοχυρώθηκε και εφαρμόζεται από την ερευνήτρια Διατροφογενετικής Δρ. Βαλεντίνη Κωνσταντινίδου με σκοπό την ορθή, καίρια και προσωποιημένη εφαρμογή της διατροφογενετικής για πρόληψη και προάσπιση της υγείας μας.

Βαλεντίνη Κωνσταντινίδου

MSc, PhD

Eρευνήτρια Διατροφογενετικής και ιδρύτρια της μεθόδου DNAnutricoach.

Email: valentini@dnanutricoach.com