Προσωπικά τις λατρεύω και πιστεύω πως μια νόστιμη και καλομαγειρεμένη σούπα στέκεται άνετα ως κύριο πιάτο στο καθημερινό τραπέζι. Η σημερινή συνταγή, μια καροτόσουπα με κουρκουμά και τζίντζερ, πέρα από χάρμα οφθαλμών, για εμάς που μας αρέσουν τα πολύχρωμα φαγητά  , είναι και πολύ θρεπτική.  Το απόλυτο comfort food!

Χρόνος προετοιμασίας:   10 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος:   15 λεπτά
Μερίδες:   4

Υλικά:

  • 8 (600 γρ. περίπου) καρότα, καθαρισμένα και κομμένα σε μέτρια κομμάτια
  • 200 γρ. ρέβα, καθαρισμένη και κομμένη σε μέτρια κομμάτια (αυτή που μοιάζει με μεγάλο λευκό καρότο)
  • 2 μικρά κρεμμύδια, καθαρισμένα και χοντροκομμένα
  • 4 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 4 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 4 φλυτζάνια ζεστό ζωμό λαχανικών (κατά προτίμηση σπιτικό)
  • 2 κουταλάκια κουρκουμά σε σκόνη (ή, 2 κουταλιές ή φρέσκια ρίζα κουρκουμά, καθαρισμένη και τριμμένη)*
  • 5 εκατοστά φρέσκια ρίζα τζίντζερ, καθαρισμένη και τριμμένη
  • 2 πρέζες πιπέρι καγιέν
  • τον χυμό ½ λεμονιού
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • φρέσκο μαϊντανό, στραγγιστό γιαούρτι και μαυροσούσαμο για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση:

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο Στρώνουμε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα κομμένα καρότα, την ρέβα, τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Τα πασπαλίζουμε με την σκόνη κουρκουμά και το πιπέρι καγιέν και προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε καλά ώστε να καλυφθούν όλα τα λαχανικά.
  3. Τα μεταφέρουμε στο ταψί, τα απλώνουμε καλά και τα ψήνουμε για 15 λεπτά περίπου.
  4. Μεταφέρουμε τα λαχανικά σε ένα πολυμίξερ, προσθέτουμε τον ζωμό λαχανικών, τον χυμό λεμονιού και το τζίντζερ και τα πολτοποιούμε.
  5. Νοστιμίζουμε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.
  6. Σερβίρουμε την καροτόσουπα με κουρκουμά και τζίντζερ ζεστή και γαρνίρουμε με φρέσκο μαϊντανό, στραγγιστό γιαούρτι και μαύρο σουσάμι.

Καροτόσουπα με Κουρκουμά και Τζίντζερ (1)Σημείωση:
*Αν χρησιμοποιήσετε κουρκουμά σε σκόνη ακολουθείστε την συνταγή όπως είναι. Αν, όμως, χρησιμοποιήσετε φρέσκο κουρκουμά μπορείτε να τον προσθέσετε στο μούλτι μαζί με το τζίντζερ.