Αν έχετε αβοκάντο στην κουζίνα σας, έχετε θησαυρό. Με το αβοκάντο μπορείτε να κάνετε θαύματα! Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αμέτρητους συνδυασμούς για γρήγορα, ελαφριά και προπάντων υγιεινά γεύματα και σνακ. Ακόμα και χυμούς και smoothies! Μαζί θα ανακαλύψουμε πολλές συνταγές, μία εκ των οποίων περιλαμβάνει φακές.

Οι φακές, που κάποτε θεωρούνταν το φαγητό των φτωχών, είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, τόσο διαλυτές όσο και αδιάλυτες – παρέχουν 15 γραμμάρια ινών σε μόλις 1 φλιτζάνι (οι οποίες βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας). Συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς (προστασία από στεφανιαία και καρδιαγγειακή νόσο), όχι μόνο λόγω των φυτικών ινών, αλλά και λόγω των σημαντικών ποσοτήτων φυλλικού οξέος και μαγνησίου που περιέχουν. Επιπλέον, είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τη διαχείριση διαταραχών του σακχάρου, καθώς εμποδίζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα να αυξηθούν με ταχύ ρυθμό μετά από ένα γεύμα. αποτελούν πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών. Πενήντα γραμμάρια φακής περιέχουν όση πρωτεΐνη έχουν και 67 γραμμάρια βοείου κρέατος και περιέχουν σχεδόν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται το σώμα, για να χρησιμοποιήσει τις πρωτεΐνες. Απουσιάζουν μόνο δύο, συνδυάζοντας όμως τις φακές με άλλα λαχανικά, όπως το καλαμπόκι και το σπανάκι, μπορούμε να πάρουμε μια πλήρη πρωτεΐνη. Τέλος, η περιεκτικότητά τους σε σίδηρο είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους νέους και τις εγκύους. Να σημειώσουμε πως δεν χρειάζονται μούλιασμα, όπως τα φασόλια, μόνο έμπνευση για υπέροχες δημιουργίες!

Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά

Μερίδες: 2

Υλικά:

  • ¼ φλ. φακές
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 μικρή πιπεριά Φλωρίνης
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • ¼ κ.γλ. μπούκοβο ( αν δεν συμπαθείτε τα καυτερά, βάλτε λιγότερο)
  • ½ κ.γλ. ζάχαρη
  • ½ φλ. φρέσκες ψιλοκομμένες ντομάτες ή ντοματάκια κονκασέ από κονσέρβα
  • ¼ κ.γλ. καπνιστή πάπρικα
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 1 αβοκάντο
  • 1 κ.σ. μαϊντανό ή κόλιανδρο ψιλοκομμένο

Εκτέλεση:

  1. Βράστε τις φακές σε αλατισμένο νερό, στο οποίο έχετε προσθέσει το φύλλο δάφνης, για 15’-17’, μέχρι να μαλακώσουν. Στραγγίστε και αφαιρέστε το φύλλο δάφνης.
  2. Σε ένα κατσαρολάκι, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και την πιπεριά μέχρι να μαραθούν, για 3’- 4’ περίπου. Προσθέστε το σκόρδο και το μπούκοβο και σωτάρετε για άλλο ένα λεπτό.
  3. Προσθέστε την ντομάτα, την ζάχαρη, την καπνιστή πάπρικα, το αλάτι και το πιπέρι. Αφήστε να σιγοβράσει για 7’- 8’.
  4. Προσθέστε τις φακές, ανακατέψτε και αποσύρετε από την φωτιά.
  5. Κόψτε το αβοκάντο κατά μήκος, αφαιρέστε το κουκούτσι του, τοποθετήστε το στο πιάτο σας και γαρνίρετε με τις φακές και τον μαϊντανό ή κόλιανδρο.

Πηγή