Ένας οκτάωρος ύπνος δεν αρκεί για να μας ξεκουράσει, η διάθεσή μας μέρα με τη μέρα παρουσιάζει …πτωτική πορεία, οι ρυθμοί μας το πρωί είναι στο ναδίρ, ενώ το απόγευμα «σερνόμαστε» από τη δουλειά μέχρι να φτάσουμε σπίτι και το κρεβάτι μοιάζει με «παράδεισο». Ο οργανισμός μας χτυπάει το καμπανάκι του κινδύνου και μας προειδοποιεί για τα προβλήματα υγείας, που προκαλούν αυτό το αβάσταχτο αίσθημα της διαρκούς κούρασης:

  1. Κοιλιοκάκη

Μια μορφή τροφικής δυσανεξίας, όπου το σώμα μας αντιδρά με αρνητικό τρόπο στην πρόσληψη γλουτένης, η οποία εντοπίζεται κυρίως στο ψωμί και σε παρασκευάσματα από αλεύρι. Μόνο το 10% των πασχόντων γνωρίζει ότι πάσχει από κοιλιοκάκη, ενώ το υπόλοιπο 90% ψάχνει ακόμη την αιτία των συμπτωμάτων, στα οποία συγκαταλέγονται εκτός από την κούραση, η διάρροια, η αναιμία και η απώλεια βάρους.

  1. Αναιμία

Η αναιμία, λόγω της ανεπάρκειας σιδήρου, αποτελεί μία από τις πιο συνηθισμένες αιτίες κόπωσης, επηρεάζοντας έναν στους 20 άνδρες, καθώς και γυναίκες πριν και μετά την εμμηνόπαυση.

  1. Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης

Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, γνωστό και ως μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα, είναι μια ασθένεια άγνωστης αιτιολογίας. Η υπερβολική κούραση που μας αποτρέπει από το να κάνουμε το οτιδήποτε, έχει διάρκεια τουλάχιστον έξι μήνες, ενώ συνοδεύεται και από πονόλαιμο, πόνο στους μυς και τις αρθρώσεις και πονοκέφαλο.

  1. Άπνοια κατά τον ύπνο

Η άπνοια κατά τον ύπνο είναι μία πάθηση κατά την οποία ο λαιμός μας στενεύει ή κλείνει όσο κοιμόμαστε και διακόπτει την αναπνοή μας, ενώ ταυτόχρονα προκαλείται ροχαλητό και μείωση των επιπέδων του οξυγόνου. Η δυσκολία στην αναπνοή, μας …ξυπνάει τα βράδια, και φυσικά, το επόμενο πρωί νιώθουμε σα να μην έχουμε κλείσει μάτι!

  1. Υποθυρεοειδισμός

Ένας υπολειτουργικός θυρεοειδής αδένας δίνει ελάχιστη θυροξίνη στον οργανισμό. Εκτός από την κακή λειτουργία του μεταβολισμού, που σαν συνέπεια έχει την πρόσληψη βάρους και τον πόνο στους μυς, ο υποθυρεοειδισμός δεν μας αφήνει ποτέ να νιώσουμε ξεκούραστοι.

  1. Διαβήτης

Ένα από τα κύρια συμπτώματα του διαβήτη, εκτός από την πολυδιψία και τη συχνοουρία, είναι η έντονη αίσθηση κόπωσης.

  1. Λοιμώδης μονοπυρήνωση

Η λοιμώδης μονοπυρήνωση είναι μια λοίμωξη που προκαλεί κόπωση, μαζί με πυρετό, πονόλαιμο και πρησμένους αδένες. Τα περισσότερα περιστατικά καταγράφονται σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες. Τα συμπτώματα μπορεί να υποχωρήσουν μετά από 6 το πολύ εβδομάδες, το αίσθημα κόπωσης όμως παραμένει για αρκετό χρονικό διάστημα.

  1. Κατάθλιψη

Η κούραση που συνοδεύεται από λύπη, απώλεια ευχαρίστησης στις δραστηριότητες της ζωής, πολλές φορές οφείλεται σε κατάθλιψη, η οποία δεν μας αφήνει να κοιμηθούμε καλά, ενώ μας κυριεύει με ένα διαρκές αίσθημα στενοχώριας και απογοήτευσης.

  1. Πόνοι στα πόδια

Έντονοι πόνοι και σπασμοί στα κάτω άκρα, ακόμη και κατά τα διάρκεια της νύχτας, έχουν σαν αποτέλεσμα μια κουραστική ημέρα και μία ακόμα πιο επίπονη νύχτα, με ύπνο κάκιστης ποιότητας.

  1. Άγχος

Άγχος, στρες, ανησυχία… με όποια λέξη και αν το περιγράψουμε,  κάποιες φορές είναι αναπόφευκτο και εντελώς φυσιολογικό. Παρόλ’ αυτά, συχνά νιώθουμε αγχωμένοι, χωρίς να μπορούμε να το ελέγξουμε. Ιατρικά περιγράφεται ως «γενικευμένη αγχώδης διαταραχή» (ΓΑΔ) και επηρεάζει περίπου έναν στους είκοσι. Εκτός από το άγχος και την ευερεθιστότητα, οι ασθενείς με ΓΑΔ συχνά νιώθουν και αρκετά κουρασμένοι.

Lifeme

Healthy is the new Sexy!