Όλες οι γυναίκες θα περάσουν από εμμηνόπαυση, αλλά η κάθε μία θα βιώσει διαφορετικά αυτή την εμπειρία. Είναι η στιγμή κατά την οποία η μηνιαία περίδος της γυναίκας σταματά και παύει οριστικά η παραγωγή ωαρίων. Ενώ για κάποιες αποτελεί μία αναστάτωση στη ζωή τους που συνοδεύεται από πληθώρα συμπτωμάτων, σωματικών και ψυχολογικών, για άλλες το στάδιο αυτό αποτελεί απλώς μια μικρή αλλαγή, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

 

Πότε θα μπω στην εμμηνόπαυση;

Η φυσιολογική μέση ηλικία κατά την οποία οι γυναίκες μπαίνουν στην εμμηνόπαυση είναι τα 52 έτη, αλλά συχνά τα συμπτώματα γίνονται αισθητά από τα 45 και μέχρι τα 55, ενώ η διάρκειά τους κυμαίνεται από 2 έως και 5 χρόνια.

 

Συμπτώματα Εμμηνόπαυσης

Τα δύο τρίτα των γυναικών βιώνουν τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα, όπως οι εξάψεις και η βραδινή εφίδρωση. Ωστόσο, κάποιες γυναίκες αντιμετωπίζουν και ψυχολογικά συμπτώματα, όπως κατάθλιψη, κόπωση, έλλειψη ενέργειας και κολπική ξηρότητα, με αποτέλεσμα μεταξύ άλλων, την έλλειψη σεξουαλικού ενδιαφέροντος. Επιπροσθέτως, οι επιδράσεις της εμμηνόπαυσης περιλαμβάνουν κίνδυνο οστεοπόρωσης και καρδιαγγειακής νόσου.

 

Οστεοπόρωση μετά την εμμηνόπαυση

Η δύναμη των οστών εξαρτάται από την πυκνότητα και την δομή του οστικού ιστού. Οι μειωμένες ποσότητες μεταλλικών στοιχείων στα οστά και η αργή παραγωγή των οστικών κυττάρων κάνουν οστά πιο αδύναμα. Η αλλαγή αυτή είναι ραγδαία μετά την εμμηνόπαυση, ενώ έχει παρατηρηθεί ότι μία στις τρεις γυναίκες παρουσιάζει οστεοπόρωση μετά τα 50. Η οστεοπόρωση αυξάνει τον κίνδυνο καταγμάτων, ειδικά στους καρπούς, στους γοφούς και την σπονδυλική στήλη. Για την πρόληψη των συμπτωμάτων της οστεοπόρωσης, συνίσταται η εξέταση μέτρησης οστικής μάζας, ενώ για την προστασία κατά της οστεοπόρωσης, οι θεραπείες αντικατάστσης ορμονών κρίνονται απαραίτητες.

 

Αλλαγές στο στήθος μετά την εμμηνόπαυση

Μετά την εμμηνόπαυση, είναι φυσιολογικό να αλλάξει το σχήμα, το μέγεθος, η πυκνότητα και η στητότητα του στήθους σας.

 

Καρδιακές νόσοι μετά την εμμηνόπαυση

Οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, και ειδικά εκείνες άνω των 60 ετών, έχουν περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν βουλωμένες αρτηρίες και να παρουσιάσουν κάποια καρδιαγγειακή νόσο.

 

Ανακούφιση από την εμμηνόπαυση

Πέρα από την προστασία ενάντια στην οστεοπόρωση, οι θεραπείες αντικατάστασης ορμονών βοηθούν στον έλεγχο των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, αλλά πρέπει να γίνονται πάντα με την παρακολούθηση του θεράποντα ιατρού, καθώς οι θεραπείες αυτές είναι πιθανόν να αυξήσουν τον κίνδυνο για παθήσεις, όπως η θρόμβωση των φλεβών και άλλων καρδιαγγειακών και μη νοσημάτων. Στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η άσκηση και η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.

 

«Ανδρική εμμηνόπαυση»

Κάποιοι άνδρες, που πλησιάζουν τα 50 τους, εμφανίζουν συχνά κατάθλιψη, απώλεια σεξουαλικής επιθυμίας, στυτική δυσλειτουργία και άλλα σωματικά και ψυχολογικά συμπτώματα. Αυτό συνήθως αναφέρεται ως «ανδρική εμμηνόπαυση». Ωστόσο, αυτός ο όρος είναι παραπλανητικός, καθώς, σε αντίθεση με την γυναικεία εμμηνόπαυση, αυτά τα συμπτώματα δεν είναι απαραιτήτως ορμονικά.

Lifeme

Healthy is the new Sexy!