Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά (+60 λεπτά αναμονή)

Μερίδες: 20 περίπου μπισκότα

Υλικά:

  • 1 1/3 φλυτζάνια (100 γρ.) νιφάδες βρώμης
  • 1 φλυτζάνι (100 γρ.) αλεύρι ολικής άλεσης από δίκοκκο σιτάρι
  • 1/3 φλυτζανιού (50 γρ.) ζάχαρη καρύδας*
  • ½ φλυτζάνι (110 γρ.) λάδι καρύδας**
  • 1 κουταλάκι baking powder
  • 1 τσιμπιά αλάτι
  • 1 ½ κουταλιά κοπανισμένος λιναρόσπορος (προαιρετικό)
  • ¼ φλυτζανιού (60 ml) γάλα 2% λιπαρά – πιθανόν να μην χρειαστεί όλο – (για την vegan εκδοχή δείτε την σημείωση***)

Εκτέλεση:

  1. Βάλτε τις νιφάδες βρώμης στον επεξεργαστή τροφίμων και χτυπήστε τις για 2-3 δευτερόλεπτα για να αλεστούν ελαφρώς.
  2. Προσθέστε όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το γάλα και ανκατέψτε τα μέχρι να ομογενοποιηθούν, 10 δευτερόλεπτα περίπου.
  3. Προσθέστε το γάλα, λίγο λίγο μέχρι να αρχίσει να δημιουργείται η ζύμη. Πιθανότατα να μην χρειαστεί να το χρησιμοποιήσετε όλο.
  4. Βγάλτε την ζύμη από τον επεξεργαστή, πλάστε τη με τα χέρια σας μια δυο φορές, και κάντε τη μια μπάλα. Τυλίχτε τη με διάφανη μεμβράνη τροφίμων και βάλτε τη στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα.
  5. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 160ο C στον αέρα και στρώστε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
  6. Τοποθετείστε την ζύμη ανάμεσα σε δύο κόλλες αντικολλητικό χαρτί και με έναν πλάστη ανοίξτε τη σε πάχος 6 χιλιοστών περίπου.
  7. Κόψτε τα μπισκότα με ένα κουπ-πατ διαμέτρου 6 εκατοστών και τοποθετείστε τα πάνω στο ταψί.
  8. Ψήστε τα για περίπου 12-15 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα στις άκρες τους.
  9. Βγάλτε τα από τον φούρνο και αφήστε τα να κρυώσουν για 10 λεπτά πριν τα μεταφέρετε σε μια σχάρα μέχρι να κρυώσουν τελείως.

Σημειώσεις:

*Αν δεν βρίσκετε ζάχαρη καρύδας χρησιμοποιήστε 1/3 φλυτζανιού καστανή ανεπεξέργαστη ζάχαρη.

** Αν δεν βρίσκετε λάδι καρύδας, χρησιμοποιήστε βούτυρο αγελάδας στην ίδια ποσότητα, αλλά παγωμένο και κομμένο σε κομμάτια.

*** Για την vegan ή νηστίσιμη εκδοχή αντικαταστήσετε το γάλα αγελάδας με γάλα αμυγδάλου ή άλλο φυτικό γάλα επιλογής σας.