Το καλοκαίρι μπορεί να είναι απολαυστικό, αλλά ενέχει κινδύνους για την υγεία μας.

Ποιος δεν σκέφτεται τις καλοκαιρινές διακοπές σαν παράδεισο κατά τη διάρκεια της καθημερινότητας του υπόλοιπου έτους; Είναι ένας τρόπος να χαλαρώσουμε και να «φορτίσουμε» τον οργανισμό μας για την επόμενη χρονιά. Μην παρασυρθείτε όμως από την ευφορία της εποχής και παραλείψετε βασικά βήματα πρόληψης των ασθενειών που ταλαιπωρούν πολλές γυναίκες τους καλοκαιρινούς μήνες, δηλαδή τις κολπίτιδες και τις ουρολοιμώξεις. Μπορεί η αντιμετώπισή τους να είναι κάπως πιο εύκολη από άλλα νοσήματα, δεν παύουν όμως να είναι επικίνδυνες εάν δεν δοθεί η απαραίτητη προσοχή.

 

Κολπίτιδα

 • Αίτια: Η κολπίτιδα μπορεί να προκληθεί από οποιονδήποτε παράγοντα μειώνει την οξύτητα του κόλπου ή αλλάζει τις ισορροπίες των μικροοργανισμών του. Τέτοιοι παράγοντες είναι οι ορμονικές διαταραχές, το άγχος, τα αντιβιοτικά, η χρήση αντισηπτικών υγρών, η λανθασμένη χρήση ταμπόν, η μη τήρηση κανόνων υγιεινής, και το σεξ χωρίς προφυλάξεις. Αυτά μπορούν να προκαλέσουν την ανάπτυξη ή την εισβολή παθογόνων οργανισμών και συνεπώς κολπίτιδες. Οι μυκητισιακές κολπίτιδες προέρχονται από τον μύκητα Candida Albicans (η κολπίτιδα προκαλείται από την υπερβολική παραγωγή του).
 • Συμπτώματα: Οι κολπίτιδες μπορεί να εκδηλωθούν με πολλούς τρόπους, όπως αίσθημα φαγούρας ή καύσου, ασυνήθιστες κολπικές εκκρίσεις (με περίεργο χρώμα, υφή, οσμή, ποσότητα κ.α.), ερυθρότητα ή πρήξιμο κοντά στον κόλπο, πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή ή την ούρηση, ακόμα και αίμα ή πυελικό άλγος.

 

Ουρολοιμώξεις

 • Οι ουρολοιμώξεις είναι πολύ συχνές στις γυναίκες. Μπορεί να πρόκειται για κυστίτιδες και πυελονεφρίτιδες. Η κυστίτιδα συνήθως προέρχεται από τα «κολοβακτηρίδια» (βακτήρια που έχουμε στο έντερο και γύρω από τον πρωκτό), τα οποία εισέρχονται στην ουροδόχο κύστη. Η πυελονεφρίτιδα είναι κάπως πιο σοβαρή και προέρχεται από τη μεταφορά μικροβίων στο νεφρό.
 • Συμπτώματα: Εν μέσω άλλων, τα συμπτώματα είναι συχνοουρία, δυσουρία, αίσθημα πόνου ή καύσου κατά την ούρηση, δυσοσμία, θολά και σκούρα ούρα και σε εξαιρετικές περιπτώσεις αιματουρία και πυρετό.

 

Πώς να προφυλαχθείτε

 • Ειδικά αν κολυμπάτε σε πισίνες, οι οποίες περιέχουν χλώριο και άλλους μικροοργανισμούς (λόγω του συνωστισμού ατόμων), θα πρέπει να κάνετε μπάνιο και πριν και μετά τη χρήση της.
 • Η κολπίτιδα από μύκητες συνήθως είναι πιο συμπτωματική: μπορεί να προκαλεί κνησμό, αυξημένα κολπικά υγρά ή υγρά με κρεμώδη σύσταση και τοπικό ερεθισμό. Ο φαρμακοποιός σας θα σας συμβουλεύσει για τα κατάλληλα σκευάσματα που μπορούν να σας βοηθήσουν – προσέξτε όμως ότι κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε θεραπείας τέτοιων ασθενειών, πρέπει να απέχετε από την κολύμβηση και τη σεξουαλική επαφή.
 • Θα πρέπει να κάνετε ντους τουλάχιστον μία φορά την ημέρα και πάντως μετά από κάθε επίσκεψη στην θάλασσα/παραλία.
 • Να διατηρείτε δική σας πετσέτα στο μπάνιο και να την αλλάζετε τακτικά.
 • Το ταμπόν δεν είναι πανάκεια. Αν η ροή της περιόδου σας είναι μεγάλη, αποφύγετε τελείως την κολύμβηση και φροντίστε να αλλάζετε τακτικά τα ταμπόν σας.
 • Φροντίστε να φοράτε ελαφριά ρούχα και βαμβακερά εσώρουχα για να παίρνει αρκετό οξυγόνο το σώμα σας.

Πότε να επισκεφθείτε τον γιατρό σας

 • Αν νιώσετε πόνο στην κοιλιά (ίσως πρόκειται για φλεγμονή μήτρας / σαλπίγγων).
 • Αν παρουσιάσετε κολπική αιμορραγία, ασχέτως αν έχει προηγηθεί σεξουαλική επαφή.
 • Αν τα κολπικά υγρά είναι πολύ αυξημένα (ίσως πρόκειται για κολπίτιδα ή τραχηλίτιδα).
Lifeme

Healthy is the new Sexy!