Όλοι αισθανόμαστε κουρασμένοι κατά περιόδους. Συνήθως, γνωρίζουμε τις αιτίες της κόπωσης και βρίσκουμε τρόπους ώστε να ξεκουραζόμαστε και να επανερχόμαστε δριμύτεροι στους κανονικούς μας ρυθμούς. Όταν, όμως, οι αιτίες παρατεταμένης κόπωσης, δεν μπορούν να εντοπιστούν, πρέπει να αναρωτηθούμε: γιατί αισθανόμαστε πάντα κουρασμένοι;

Fast Facts: Σύμφωνα με έρευνα του Βασιλικού Κολλεγίου Ψυχιάτρων, ένας στους πέντε ανθρώπους νιώθει ασυνήθιστα κουρασμένος, ενώ ένας στους δέκα διακατέχεται από παρατεταμένη κόπωση. Οι γυναίκες δε, την τάση να αισθάνονται κουρασμένες πιο συχνά από τους άνδρες.

Η κόπωση, αποτελεί σοβαρό πρόβλημα, όταν:
Δεν συντρέχει συγκεκριμένος λόγος που νιώθουμε σαν να σκάβαμε όλη μέρα.
Το αίσθημα κόπωσης διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, από το πρωί έως το βράδυ.
Δεν μπορούμε να βρούμε λύση στο πρόβλημα, ό,τι και αν κάνουμε.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Έλλειψη και άπνοια ύπνου

Η έλλειψη ύπνου είναι μία από τις πιο κοινές αιτίες κόπωσης. Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται 7 με 8 ώρες ύπνου τη νύχτα, ενώ παίζει ρόλο κι η ποιότητά του, που συχνά επηρεάζεται από την άπνοια ύπνου, μια διαταραχή που φαινομενικά μας κάνει να ροχαλίζουμε, αλλά στην πραγματικότητα μειώνει την πρόσληψη οξυγόνου κι έτσι, την επόμενη μέρα ξυπνάμε κουρασμένοι.

 

Διατροφικές Συνήθειες

Μια άλλη προφανής αιτία είναι η ελλιπής ή η ανθυγιεινή διατροφή. Όλοι γνωρίζουμε ότι ο σκέτος καφές δεν είναι το ιδανικό πρωινό, καθώς μπορεί να μας ξυπνά, αλλά δε μας δίνει την απαραίτητη ενέργεια για να ανταπεξέλθουμε σε μια πολυάσχολη μέρα. Ένα υγιεινό πρωινό κι ένα καλομαγειρεμένο σπιτικό φαγητό αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα ενάντια στην κόπωση.

 

Παθολογικές αιτίες

Οποιαδήποτε ασθένεια είναι ικανή να μας εξαντλήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα: Η αναιμία, που δεν προκαλεί μόνο μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια και χλωμή όψη, αλλά μας εξαντλεί σωματικά, κάποιο αυτοάνοσο νόσημα, όπως εκδοχές του υποθυρεοειδισμού (π.χ Hashimoto), καθώς και παθήσεις που συνδέονται με το καρδιαγγειακό σύστημα και την κακή λειτουργία του ήπατος, που δημιουργούν κούραση και ατονία. Οι ασθενείς δε, που πάσχουν από διαβήτη, είναι επιρρεπείς σε ένα συνεχές αίσθημα κόπωσης.

 

Ψυχολογικοί παράγοντες

Η κατάθλιψη δεν προκαλεί μόνο συναισθηματικά συμπτώματα, αλλά και σωματικά, όπως το αίσθημα διαρκούς κόπωσης μετά από έναν πολύωρο ύπνο, που αντί να ξεκουράζει, αποτελεί κρίκο μιας αλυσίδας ενός φαύλου κύκλου καταπόνησης του οργανισμού.

 

Άλλες αιτίες

Η συνεχής κόπωση θα μπορούσε, επίσης, να οφείλεται ενδεχομένως στην κατάχρηση αλκοόλ, στο κάπνισμα, ή ακόμη και στην έλλειψη σωματικής άσκησης.

 

Lifeme

Healthy is the new Sexy!