Γιατί δημιουργούνται οι ραγάδες; Υπάρχει αντιμετώπιση;
Γιατί δημιουργούνται οι ραγάδες; Υπάρχει αντιμετώπιση;

Από την εφηβεία ήδη ταλαιπωρούν το σώμα μας. Γιατί εμφανίζονται; Έχουμε ελπίδες να τις αντιμετωπίσουμε;

Για να μιλήσουμε για τις ραβδώσεις ή “ραγάδες” όπως έχουμε μάθει εσφαλμένα να τις αποκαλούμε, πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε την δομή του δέρματος αλλά και το μηχανισμό που τις δημιουργεί.

Το δέρμα μας αποτελείται κυρίως από κολλαγόνες και ελαστικές ίνες, οι οποίες είναι οργανωμένες σε ένα πλέγμα που θυμίζει πάρα πολύ την δομή υφάσματος.

Όταν τεντώνουμε απότομα ένα ύφασμα, παρατηρούμε ότι σε κάποια σημεία οι ίνες του υφάσματος απομακρύνονται μεταξύ τους, σχηματίζοντας κενά χωρίς όμως το ύφασμα να σχίζεται. Αυτό ακριβώς το φαινόμενο συμβαίνει και με τις ραβδώσεις. Λόγω απότομου τεντώματος του δέρματος που μπορεί να οφείλεται είτε σε γρήγορη αύξηση του ύψους κατά την εφηβεία ή σε αύξηση του σωματικού βάρους λόγω παχυσαρκίας ή τέλος σε εγκυμοσύνη, οι ίνες κολλαγόνου του χορίου διαχωρίζονται σχηματίζοντας γραμμές στην επιφάνεια του δέρματος. Επίσης,

και το stress ευθύνεται για τη δημιουργία ραβδώσεων. Επειδή προκαλεί αυξημένη παραγωγή κορτιζόλης προκαλεί μείωση της ελαστικότητας του δέρματος με αποτέλεσμα να επέρχεται ρήξη των ινών του κολλαγόνου και της ελαστίνης.

Οι γραμμές αυτές στην αρχή έχουν χρώμα ρόζ-κόκκινο και σχηματίζουν εντύπωμα, δηλαδή η επιφάνειά στους βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια του δέρματος. Το ροζ χρώμα οφείλεται σε μια προσωρινή φλεγμονή και υποχωρεί μετά από την παρέλευση περίπου στους έτους. Οι “χαραγμένες” γραμμές στους παραμένουν για όλη την διάρκεια στους ζωής, γιατί αποτελούν μόνιμη βλάβη του δέρματος και ονομάζονται ραβδώσεις. Συνήθως εμφανίζονται εκεί που το δέρμα είναι πιο μαλακό και λεπτό στους στην περιοχή στους κοιλιάς, του στήθους, στους μηρούς, στους γλουτούς και στους βραχίονες.

 

Τρόποι αντιμετώπισης των ραγάδων

Στον ειδικό

Το fractional laser δίνει πολύ καλό αποτέλεσμα στην αντιμετώπισή τους. Οι ακτίνες του laser χωρίζονται σε δεκάδες λεπτές δέσμες που κάνουν επιλεκτική σάρωση όλης της επιφάνειας του δέρματος. Είναι μη επεμβατική θεραπεία και δρα στα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας και ξυπνά τα κύτταρα που παράγουν κολλαγόνο και ελαστίνη βοηθώντας το δέρμα να επανορθώσει  τις βλάβες του.

Η θεραπεία γίνεται και σε συνδυασμό με την αυτόλογη μεσοθεραπεία βλαστοκυττάρων για πιο ενισχυμένο αποτέλεσμα.

Στο σπίτι

Phytolastil Gel, Lierac μη λιπαρό ζελ ενισχυμένο με ανοδομητικό φυτικό σύμπλοκο αλχεμίλλης, κισσού και κοντυλόχορτο σε ποσοστό 35% που προλαμβάνει την εμφάνιση των ραγάδων στο στήθος την κοιλιά τους γλουτούς και τους μηρούς.

Environ AVSR Face & Body Oil. Αντικαθιστά τις χαμένες βιταμίνες στο δέρμα σας σε τρεις ώρες μόνο. Mε πλούσια αναπλαστική δράση χάρη στα πολύ υψηλά επίπεδα βιταμίνης Α+C είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό σε ουλές και ραγάδες (πρόσωπο – σώμα) www.beautypaths.eu

Gel Correction Vergetures, Elancyl λειαίνει ορατά το μέγεθος και το βάθος των ραγάδων. Είναι ενισχυμένο με επανορθωτικά συστατικά που επαναδομούν και ευνοούν τη σύνθεση νέων ελαστικών ινών. Χρησιμοποιείται πρωί και βράδυ πάνω στις ραγάδες με απαλό μασάζ μέχρι να απορροφηθεί πλήρως.

 

Άννα Μαρία Παπίρη

Beauty Editor | Η Άννα Μαρία Παπίρη δίνει καθημερινά λύσεις και προτάσεις σε χιλιάδες αναγνώστες για θέματα ευζωίας, υγείας και σωστής εμφάνισης. Το 2014 και το 2015 ήταν σύμβουλος υγείας και ομορφιάς σε πολλά περιοδικά και portals. To 2012 κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Η επανάσταση της νεότητας» (www.anti-ageing.gr), έναν πλήρη οδηγό αντιγήρανσης από τις εκδόσεις Μίνωας. Το 2013 βραβεύτηκε για το βιβλίο της και την προσφορά της στον χώρο στα ετήσια «Απολλώνεια Βραβεία», που συνδιοργανώνονται μεταξύ άλλων από τον Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών και τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Γυμναστηρίων. Το 2016 κυκλοφόρησε το δεύτερο βιβλίο της με τίτλο «Η Δίαιτα Αλλιώς».