Σίγουρα όχι γιατί έχουμε έλλειψη σε φάρμακα! Ούτε γιατί έχουμε κακή τύχη, εκτός κι αν μας πέσει μια γλάστρα στο κεφάλι. Αρχικά οι  βλάβες προκύπτουν πάντα απο κακούς χειρισμούς, δηλαδή όταν δεν ακολουθούμε σωστά τις οδηγίες λειτουργίας που γράφει το manual του οργανισμού μας.

Να σου θυμίσω τα εξής δεδομένα:

  • Η Υγεία σύμφωνα με τους αρχαίους Έλληνες ήταν η θεά της πρόληψης και της καθαρότητας του σώματος και της ψυχής. Σύμφωνα με τον σύχρονο ορισμό επιτυγχάνεται όταν δεν υπάρχει αλλοίωση της βιοχημικής ισορροπίας του οργανισμού.
  • Η παχυσαρκία ακόμα και η μη σταθεροποίηση του βάρους αποτελούν αποτέλεσμα ή αιτίες διαταραχής της υγείας.
  • Δίαιτα κατά τον Ιπποκράτη είναι ο συνολικός τρόπος ζωής σε σχέση με την τροφή, τον ιματισμό και την οίκηση.
  • Το ανθρώπινο σώμα έχει την ιδιότητα της αυτοϊασης και της επαναφοράς του στη φυσιολογική κατάσταση λειτουργίας του, ανάλογα με την ταχύτητα και τον βαθμό που ενεργεί η βλάβη.

Το τελευταίο  συμβαίνει μόνο στα ζωντανά όντα και είναι η βασική Ιδιότητα της Ζωής. Αυτό σημαίνει πως το ανθρώπινο σώμα υπο κατάλληλες συνθήκες έχει την τάση να βελτιώνεται. Έτσι εξηγείται  ο τρόπος με τον οποίο ξανακολάει ένα σπασμένο κόκαλο όταν ειναι στον γύψο. Στα άψυχα αντικείμενα αυτό δεν συμβαίνει.

Πότε δυσκολεύεται, όμως, το σώμα να θεραπευθεί απο μόνο του;

  • όταν  οι βλάβες  γίνονται με ταχύτητα μεγαλύτερη απο αυτήν που το σώμα προλαβαίνει να επουλώσει και
  • όταν δεν είναι διαθέσιμα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την ολοκλήρωση των διαδικασιών αυτοϊασης.

Το φάρμακο ίσως είναι απαραίτητο στην οξεία φάση της ασθένειας ώστε να δώσει χρόνο στο σώμα να αυτοϊαθεί. Ο εκάστοτε θεραπευτής  πρέπει να αποφασίσει ποιά θεραπευτική πράξη θα κάνει περισσότερο καλό εκείνη τη στιγμή που το σώμα υποφέρει, ώστε να μην παρατείνεται η βλάβη. Έπειτα πρέπει να βοηθήσει το σώμα να αποκαταστήσει τη συνολική του υγεία ώστε να μην παθαίνει συχνά βλάβες.

Μέσω της Διατροφικής Ιατρικής μπορείς να υποστηρίξεις  τη φαρμακευτική σου αγωγή και να αποκαταστήσεις  τις ελλείψεις που οδηγούν σε φθορές και χρόνιες φλεγμονές.

Να θυμάσαι πως η κυτταρική θρέψη είναι πολύ σημαντική για την υγεία σου (ακόμα και  για την ισορρόπηση του  βάρους σου). Σε κάθε σου ασθένεια μικρή ή μεγάλη να φροντίζεις παράλληλα και τη θρεπτική σου αποκατάσταση και να ζητάς βοήθεια απο εξειδικευμένους διατροφολόγους της Διατροφικής Ιατρικής.

Μην επαναπαύεσαι μόνο στο φάρμακο!

Εν αρχή ην η τροφή!

Στέλλα Σαρηπαναγιώτου

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος