1. Νούμερο ένα, κος Εγωισμός.

Εκφράζουμε πολύ λιγότερα από αυτά που νιώθουμε και περιμένουμε να τα εκδηλώσουμε, αφού πρώτα εκδηλωθούν από τον άλλον. Είναι εμφανής από τη γνωριμία και το ποιος θα στείλει πρώτος μήνυμα, μέχρι το τσακωμό και ποιος θα υποχωρήσει πρώτος.

 1. Συμβιβασμοί. Κάνε εσύ!

Στην εποχή μας, τα νέα άτομα δεν έχουν εξασκηθεί στο να συμβιβάζονται, αλλά να απαιτούν και να αποκτούν. Το προστατευμένο πλαίσιο της οικογένειας, ο μπαμπάς που τα παρείχε όλα, η μαμά που τους καλόμαθε και η γιαγιά που τους κακόμαθε, δεν τους δίδαξε πως κάποιες φορές πρέπει να διεκδικείς και κάποιες να υποχωρείς. Πώς θα υπάρχει ισορροπία, αν όλοι διεκδικούν; Οι σχέσεις απαιτούν υποχωρήσεις. Να το θέσω ορθότερα, οι σχέσεις λειτουργούν αρμονικά, όταν γίνονται αμοιβαίοι περιορισμοί των απαιτήσεων. Δεν είναι απαραίτητα κάτι κακό. Εμείς επιλέγουμε να το βλέπουμε ως κακό, γιατί υποκινούμαστε από τον νούμερο ένα, κύριο Εγωισμό.

 1. Έλλειψη (αυτο)γνωσίας.

Αν δεν έχεις ξεκαθαρίσει το τοπίο μέσα σου, ποιο τοπίο πας να χτίσεις με τον άλλον; Ξέρεις που θέλεις να το χτίσεις; Έχεις σκεφτεί πως θα το κάνεις;  Αν δε έχεις προσδιορίσει τα θέλω σου, πως θα κρίνεις ορθά αν ο άλλος τα καλύπτει και σε ικανοποιεί;

 1. Ανωριμότητα, δε μεγαλώνω, πάμε Σχοινά καλύτερα, και τέτοια..

Είτε λόγω ηλικίας, είτε λόγω συνειδητής βλακείας, κάποιοι συμπεριφέρονται επιπόλαια, απερίσκεπτα και θεωρούν ότι η σχέση είναι παιχνίδι.

 1. Με φόβο και χωρίς πάθος.

Υπάρχουν άνθρωποι που ενώ το επιθυμούν, φοβούνται να προχωρήσουν σε μια σχέση, επειδή απογοητεύτηκαν στο παρελθόν, επειδή ντρέπονται, αρνούνται να ξεπεράσουν τις αναστολές τους, είτε επειδή σκέπονται πως η σχέση θα αποτύχει και θα πληγωθούν και σαν αυτοεκπληρούμενη προφητεία το προκαλούν.

 1. Παρελθόν φυγείν αδύνατον.

Πάμε να βγάλουμε τα σπασμένα και μάλιστα να τα πληρώσει ο επόμενος. Επειδή στο παρελθόν μας φέρθηκαν άσχημα με κάποιο τρόπο, θα το κάνουμε κιεμείς και αφού δε μπορέσαμε να το κάνουμε σε εκείνος, ας το κάνουμε σε αυτόν που έχουμε εύκαιρο.

 1. Επιμονή ή μήπως εμμονή;

Βασικά το είδες εξαρχής πως δεν πρόκειται να πάει πουθενά, αλλά επειδή γούσταρες πολύ είπες θα το προσπαθήσεις και θα επιμείνεις. Και αντί να επιμείνεις, παραεπέμεινες. Και απορώ τι κατάλαβες..

 1. Λάθος μου μεγάλο.

Ξεκινάς μια σχέση αμέσως μετά από άλλη, γιατί δε μπορείς χωρίς σχέση και περιμένεις ότι θα πάει καλά; Εδώ δε μπορείς να μείνεις εσύ μόνος σου, πως θα μπορεί ο άλλος μαζί σου;

 1. Επικοινωνία ώρα μηδέν.

Αν δε συζητήσεις το πρόβλημα σου με τον άνθρωπο σου, πως θα βοηθήσει να λυθεί; Όσο απλό και να φαίνεται, οι περισσότεροι άνθρωποι δε λένε αυτά που τους απασχολούν και θεωρώντας πως είναι δικά τους προβλήματα, απομακρύνονται κάθε μέρα και περισσότερο.

 1. Τα πάντα ρει.

Ακόμα και η φράση αυτή, δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι ειπώθηκε από τον Ηράκλειτο. Πώς γίνεται αυτά που ήθελε κάποιος, κάποια δεδομένη χρονική στιγμή να εγγυηθεί ότι δε θα αλλάξουν; Ο χρόνος περνά, οι μέρες αλλάζουν, οι άνθρωποι αλλάζουν, τα θέλω τους αλλάζουν…

 1. Μεγάλες προσδοκίες.

Ξεκινάς μια σχέση με θετική προδιάθεση και θεωρείς ότι θα πάει καλά. Συνεχώς όμως τρέφεις και σπέρνεις τις προσδοκίες σου σε τέτοιο βαθμό που ξεπερνούν τη φάση στην οποία βρίσκεσαι και δε συμβαδίζουν με τη δεδομένη χρονική στιγμή. Ο άλλος δε μπορεί να σε ακολουθήσει και ενώ σας ένωσαν αρκετά κοινά, αρχίζετε και χάνετε κιαυτά..

 1. Μνημόνια έρχονται, δε φεύγουν.

Η οικονομική κρίση κλονίζει τη χώρα και μαστίζει όλη την υφήλιο. Γίνεται να μην σε επηρεάσει; Δε γίνεται; Η φτώχεια φέρνει γκρίνια έλεγαν οι παλαιοί..

 1. Ο έρωτας περνάει. Τα ελαττώματα όμως μένουν.

Μπορεί στην αρχή να ήσουν ερωτευμένος και να παράβλεπες τα ελαττώματα του άλλου ή να μη σε ενοχλούσαν, όμως όταν το φτερωτό αγγελάκι φύγει με το βέλος που σε πέτυχε, μπορεί να γίνουν ανυπόφορα.

 1. Όλα μπορούν να συμβούν.

Στη ζωή όλα μπορούν να συμβούν. Και στη σχέση επίσης. Ακόμα και αν δεν είχες σκοπό να κάνεις κάτι, δε μπορείς να ξέρεις πως θα έρθουν οι συνθήκες. Από το να αναγκαστείς να μετακομίσεις σε άλλη πόλη μέχρι να απιστήσεις εσύ ο ίδιος που θεωρούσες ότι ποτέ δε θα έκανες.

 1. Νο τραστ. Νο σχέση.

Το βασικότερο το άφησα για το τέλος. Η εμπιστοσύνη είναι το Α και το Ω της σχέσης. Γιαυτό πρέπει να την δείχνεις από την αρχή ως το τέλος. Αλλιώς μην ξεκινάς καν..

Δάφνη Δρεμέτσικα

Communications Specialist