Yλικά για 6 μεσαίες πιπεριές 

  • 5 πιπεριές βιολογικές μεσαίου μεγέθους
  • 1 φλυτζάνι αμάρανθο (ωμό και μουλιασμένο για 6 ώρες)
  • 1 φλυτζάνι ρύζι βιολογικό (παίρνω πάντα Ελληνικό του Καραχάλιου)
  • 1 φλυτζάνι οσπριάδα η ανάμεικτα όσπρια π.χ φακές φάβα  μαυρομάτικα (μουλιασμένα) -προαιρετικά
  • 1 κρεμμύδι βιολογικό
  • 2 μεσαίες ντομάτες
  • 1/2 φλυτζάνι μαιντανό ψιλοκομμένο
  • 1/3 κγ κανέλα
  • 1/2 κγ κάρυ
  • 2 κλων. γαρύφαλλο
  • Εξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • Μπαλσάμικο για το σβήσιμο
  • αλάτι,πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα τηγάνι μεσαίου μεγέθους σωτάρετε το κρεμμύδι είτε σε νερό είτε σε λάδι. Προσθέτετε τα μπαχαρικά, ανακατέψτε και σβήστε με λίγο μπαλσάμικο. Στην συνέχεια βάλτε τον αμάρανθο και το ρύζι  ανακατέψτε καλά να πάνε παντού τα μπαχαρικά. Προσθέστε 3 φλυτζάνια βραστό νερό και αφήστε να σιγοβράσουν για περίπού 8 λεπτά μέχρι να μαλακώσει ο αμάρανθος και το ρύζι. Εάν επιθυμείτε να προσθέστε τα όσπρια (που θα απογειώσει το πιάτο κυριολεκτικά) απλά προσθέστε τα πιο νωρίς απο το ρυζι και τον αμάρανθο.

Παράλληλα, κόψτε το καπάκι απο τις πιπεριές και καθαρίστε τα σπόρια. Μπορείτε να τις κόψετε στην μέση. Εγώ το κάνω για να είναι πιο εύκολο να τις καταβροχθίσει ο μικρός μου Γιώργος.

Στην συνέχεια, και με την βοήθεια ενός τρίφτη, προσθέστε την ντομάτα και το ψιλοκομμένο μαιντανό και ανακατέψτε καλά. Γεμίστε με το μείγμα ρυζιού και άμαρανθου τις πιπεριές και προσθέστε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το ελαιόλαδο.

Ψήστε σε προθερμασμενό φούρνο στους 160 βαθμούς για περίπου 15 λεπτά

Tips:

  • Mπορείτε να προσθέστε κορινθιακή σταφίδα για σούπερ ενέργεια και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
  • O αμάρανθος έχει περιεκτικότητα σε πρωτείνες παρόμοιας βιολογικής αξίας με αυτή του γάλακτος.

 

Δέσποινα Μαρσέλου

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με εξειδίκευση στην κλινική διατροφή και στα αυτοάνοσα νοσήματα (B.Sc., M.Sc.)