Χρόνος προετοιμασίας:   50 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος:    35 λεπτά περίπου

Υλικά:

Ζύμη:

  • 250 γρ. αλεύρι ολικής δίκοκκου σιταριού
  • 100 γρ. ελαιόλαδο
  • 1/3 φλυτζανιού γάλα
  • 1 αυγό, ελαφρώς χτυπημένο
  • ½ κουταλάκι αλάτι

Πέστο:

  • 2 φλυτζάνια φύλλα φρέσκου βασιλικού
  • 1/3 φλυτζανιού καβουρδισμένα αμύγδαλα
  • 2 κουταλιές τριμμένη παρμεζάνα
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • ½ κουταλάκι αλάτι
  • 1/3 φλυτζανιού ελαιόλαδο
  • πιπέρι

Γέμιση:

  • 350 γρ. χωριάτικες παραδοσιακές τομάτες, πλυμένες & καθαρισμένες
  • ½ φλυτζάνι θρυμματισμένη φέτα
  • 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 αυγό, χτυπημένο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

  1. Σε ένα μπωλ βάζουμε το αλεύρι και το ελαιόλαδο και το τρίβουμε με τα δάχτυλά μας ώστε να γίνει ένα ψιχουλιαστό μείγμα.
  2. Προσθέτουμε το γάλα, το αυγό και το αλάτι, ανακατεύουμε και ζυμώνουμε. Δεν θέλει πολύ ζύμωμα. Πλάθουμε την ζύμη σε μπάλα και την τυλίγουμε με πλαστική μεμβράνη. Την βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά.
  3. Κόβουμε τις τομάτες σε φέτες πάχους 0.5 εκ. και τις απλώνουμε σε χαρτί κουζίνας. Τις πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι.
  4. Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε το πέστο. Βάζουμε στον κάδο του μούλτι τα πρώτα 5 υλικά και τα πολτοποιούμε. Προσθέτουμε λίγο-λίγο το ελαιόλαδο, ιδανικά με το μούλτι εν λειτουργία. Προσθέστε το πιπέρι, και ανακατεύουμε. Μεταφέρουμε το πέστο σε ένα σκεύος, σκεπάζουμε την επιφάνεια του με μια διάφανη μεμβράνη και το φυλάμε στο ψυγείο. (Μπορείτε να το φτιάξετε την προηγούμενη μέρα).
  5. Ετοιμάζουμε και τα υπόλοιπα υλικά.
  6. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200o C.
  7. Βγάζουμε την ζύμη από το ψυγείο και αφαιρούμε την μεμβράνη. Την ανοίγουμε με τον πλάστη, σε μια επίπεδη, στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί, αλευρωμένη επιφάνεια, σε στρογγυλό φύλλο διαμέτρου 28 εκ. περίπου.  (Ένας ρυθμιζόμενος πλάστης θα σας εξυπηρετήσει πολύ σε αυτό. Βοηθάει πολύ στο να ανοίγεις φύλλο σε ομοιόμορφο πάχος. Έχω ένα παρόμοιο και δεν τον αλλάζω!)
  8. Απλώνουμε στο κέντρο της ζύμης το μισό πέστο, αφήνοντας ένα κενό 2,5-3 εκατοστά περίπου γύρω-γύρω.
  9. Απλώνουμε ένα στρώμα από τομάτες πάνω στο πέστο, πασπαλίζουμε με το μισό κρεμμύδι και με την μισή φέτα. Επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα υλικά: πέστο, τομάτες, κρεμμύδι, φέτα.
  10. Διπλώνουμε με προσοχή τις άκρες τις ζύμης για να σφραγίσουμε την galette. Καλό είναι να την διπλώσουμε χρησιμοποιώντας το αντικολλητικό χαρτί.
  11. Αλατίζουμε ελαφρά και πιπερώνουμε.
  12. Αλείφουμε την ζύμη με το χτυπημένο αυγό και την μεταφέρουμε στο ταψί με το αντικολλητικό χαρτί. Την ψήνουμε για 30-35 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα.
  13. Την αφήνουμε να κρυώσει για 15 λεπτά και πασπαλίζουμε με φύλλα φρέσκου βασιλικού.

Καλή επιτυχία!

 

Galette με Παραδοσιακές Τομάτες και Πέστο (2)