Η σημερινή συνταγή, τα φιογκάκια ολικής πουτανέσκα, είναι από τις πιο αγαπημένες. Γρήγορη, πολύ γευστική και με αγαπημένα υλικά.  Τομάτα, ελιές, κάππαρη, σκόρδο, ελαιόλαδο, βασιλικός, η επιτομή της Μεσογειακής διατροφής σε ένα πιάτο.  Η κλασική συνταγή της πουτανέσκα περιέχει και λίγα φιλέτα αντσούγιας ψιλοκομμένα. Ταιριάζουν πολύ, δίνοντας υπέροχη γεύση, χωρίς να είναι αισθητή η ψαρίλα, όπως γίνεται και στην σαλάτα Ceasar. Όμως δυστυχώς μόνο εγώ τις τρώω στο σπίτι, οπότε… παραλείπονται.. Θα σας πρότεινα να το δοκιμάσετε.

Χρόνος προετοιμασίας:   5 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος:  25  λεπτά
Μερίδες:   4

Υλικά:

  • 400γρ. φιογκάκια ολικής άλεσης (ή άλλο ζυμαρικό της αρεσκείας σας)
  • 500γρ. ώριμες τομάτες, χοντροκομμένες
  • 400γρ. τοματάκια κονκασέ
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 2-3 κόκκινες καυτερές πιπερίτσες, ξεσποριασμένες και ψιλοκομμένες
  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 60γρ. ελιές Καλαμών απύρηνες
  • 50γρ. κάππαρη
  • 3-4 κλωναράκια φρέσκο βασιλικό, μόνο τα φύλλα,
  • αλάτι, πιπέρι
  • τριμμένο τυρί της αρεσκείας σας (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

  1. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το σκόρδο και τις πιπερίτσες και μαγειρεύουμε για 1 λεπτό.
  2. Προσθέτουμε τις ελιές, την κάππαρη, τα τοματάκια και τις φρέσκιες τομάτες. Ανακατεύουμε,αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να πάρουν βράση. Κατόπιν χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράζει για 25 λεπτά.
  3. Εν τω μεταξύ, ρίχνουμε τα φιογκάκια σε βραστό αλατισμένο νερό και βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες στην συσκευασία. Τα στραγγίζουμε.
  4. Ρίχνουμε τα φιογκάκια στο σκεύος με την σάλτσα, όταν αυτή είναι έτοιμη, και ανακατεύουμε καλά.
  5. Σερβίρουμε γαρνίροντας με φύλλα βασιλικού και, εάν επιθυμούμε τυρί τριμμένο.