Πολλές φορές ακούμε ανθρώπους να κατηγορούν τον αργό μεταβολισμό τους για την αύξηση του σωματικού τους βάρους.

Έχεις κόψει τις θερμίδες, κάνεις τακτική άσκηση κι όμως ακόμα δεν χάνεις βάρος; Καταλήγεις σε μία άλλη πιθανή διάγνωση: τον αργό μεταβολισμό. Τι είναι ο αργός μεταβολισμός; Πώς επηρεάζει το βάρος σας; Μπορείς να κάνεις κάτι για να τον επιταχύνεις; Ο καθηγητής Τζέιμς Τίμμονς, εμπειρογνώμονας από το Πανεπιστήμιο του Λομπόροου, εξετάζει το μεταβολισμό πιο προσεκτικά.

Τι είναι ο μεταβολισμός;

Ο μεταβολισμός περιγράφει όλες τις χημικές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα συνεχώς στο εσωτερικό του σώματος σου για να σε κρατήσουν ζωντανό και για να λειτουργούν κανονικά τα όργανά σου, όπως η αναπνοή, η επισκευή των κυττάρων και η πέψη. Αυτές οι χημικές διεργασίες απαιτούν ενέργεια. Το ελάχιστο ποσό ενέργειας που απαιτείται για την εκτέλεση αυτών των χημικών διεργασιών ονομάζεται βασικός μεταβολικός ρυθμός (ΒΜΡ). Ο ΒΜΡ καταναλώνει μεταξύ του 40% και του 70% της ημερήσιας ενεργειακής σου ανάγκης, ανάλογα με την ηλικία και τον τρόπο ζωής σου. Ένας «αργός μεταβολισμός» σημαίνει ουσιαστικά χαμηλός ΒΜΡ.

 

Υπάρχουν άνθρωποι με γρηγορότερο μεταβολισμό από άλλους;

Το μέγεθος του σώματος, η ηλικία, το φύλο και τα γονίδια παίζουν ρόλο στον προσδιορισμό του ΒΜΡ σας. Τα μυϊκά κύτταρα απαιτούν περισσότερη ενέργεια από τα λιποκύτταρα και έτσι οι άνθρωποι με μεγάλη αναλογία μυών προς λίπος τείνουν να έχουν υψηλότερο ΒΜΡ. Όσο μεγαλώνουμε, έχουμε την τάση να προσλαμβάνουμε λίπος και να χάνουμε μυς. Αυτό εξηγεί γιατί ο ΒΜΡ τείνει να μειώνεται με το γήρας. Σε γενικές γραμμές, οι άνδρες τείνουν να έχουν γρηγορότερο μεταβολισμό, καθώς έχουν μεγαλύτερη μυϊκή μάζα, βαρύτερα οστά, λιγότερο σωματικό λίπος από τις γυναίκες και αυτός είναι ο λόγος που η ημερήσια πρόσληψη θερμίδων τους είναι υψηλότερη. Ο μεταβολισμός σου μπορεί να καθορίζεται εν μέρει από τα γονίδιά, αν και αυτό δεν είναι ακόμη πλήρως σαφές. Τα γονίδια σίγουρα παίζουν ρόλο στο μέγεθος των μυών και την ικανότητά σου να αναπτύσσεις μυς, οι οποίοι επηρεάζουν το μεταβολισμό σου.

 

Έχω περιττά κιλά λόγω αργού μεταβολισμού;

Οι άνθρωποι που αγωνίζονται να χάσουν βάρος συχνά κατηγορούν τον αργό μεταβολισμό τους. Ωστόσο, πολλές μελέτες στις οποίες συμμετείχαν χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν έχουν καταφέρει να βρουν αποδείξεις για να υποστηρίξουν την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι οι υπέρβαροι άνθρωποι έχουν χαμηλότερο ΒΜΡ. Στην πραγματικότητα, το αντίθετο φαίνεται πιο πιθανό: τα υπέρβαρα άτομα μπορεί να έχουν στην πραγματικότητα υψηλότερο μεταβολισμό από τα πιο λεπτά, αντικατοπτρίζοντας τις ενεργειακές απαιτήσεις της διατήρησης ενός μεγαλύτερου μεγέθους σώματος. Όταν ληφθούν υπόψιν οι διαφορές στο μέγεθος του σώματος και τη σύνθεση, υπάρχει αξιοσημείωτη ομοιότητα στην ενεργειακή δαπάνη μεταξύ των ατόμων. Οι έρευνες δείχνουν επίσης ότι οι άνθρωποι έχουν την τάση να τρώνε περισσότερο από ό,τι νομίζουν. Όταν τους ζητήθηκε να γράψουν όλα αυτά που είχαν καταναλώσει σε μια μέρα, πολλοί άνθρωποι ανέφεραν λιγότερα γεύματα από όσα είχαν όντως καταναλώσει. Συχνά, λοιπόν, ο λόγος που παίρνεις βάρος δεν είναι ο αργός μεταβολισμός, αλλά το ότι προσλαμβάνεις περισσότερες θερμίδες από όσες καις. Μπορεί να μην ακούγεται ωραίο, αλλά το να μένεις κάτω από το όριο των θερμίδων σου είναι το κλειδί για την απώλεια βάρους.

 

Μπορεί η γρήγορη απώλεια βάρους να επιβραδύνει τον μεταβολισμό μου;

Οι ταχύρρυθμες δίαιτες και κάποιες δίαιτες περιορισμένων θερμίδων μπορεί να μειώσουν τον ΒΜΡ. Με ορισμένες δίαιτες, το σώμα σου αναγκάζεται να σπάσει μυς για να πάρει ενέργεια. Όσο χαμηλότερη είναι η μυϊκή μάζα σου, τόσο πιο αργός είναι ο μεταβολισμός σου. Με λιγότερους μυς και πιο αργό μεταβολισμό, είναι πολύ πιο εύκολο να ξαναπάρεις το σωματικό λίπος μετά τη διατροφή.

Lifeme

Healthy is the new Sexy!