Η οστεοαρθρίτιδα, η πιο κοινή μορφή αρθρίτιδας, συμβαίνει όταν ο προστατευτικός χόνδρος στο εσωτερικό μίας άρθρωσης φθείρεται. Αυτός ο τύπος αρθρίτιδας δεν προσβάλλει παιδιά και είναι σπάνιος σε νεαρούς ενήλικες, αλλά συμβαίνει συχνά σε ηλικιωμένους και υπέρβαρα άτομα – γι’ αυτό και θεωρήθηκε φυσικό προϊόν της γήρανσης και της καθημερινής φθοράς του χόνδρου της άρθρωσης.

Ωστόσο, πολλοί ειδικοί πιστεύουν πως η αιτία είναι πολύ πιο περίπλοκη. Εξωτερικοί παράγοντες, όπως τραυματισμοί, μπορεί να προκαλέσουν οστεοαρθρίτιδα, αλλά το πόσο γρήγορα εξελίσσεται και το πόσο σοβαρή είναι εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, μερικοί από τους οποίους είναι οι εξής:

  • Γενετικοί: Περίπου ο μισός κίνδυνος ανάπτυξης αυτής της κατάστασης μπορεί να αποδοθεί στα γονίδια σας. Πιστεύεται ότι εμπλέκονται διάφορα γονίδια, τα οποία μπορεί να έχουν διαφορετικά αποτελέσματα ανάλογα με το φύλο.
  • Βάρος: Οι αρθρώσεις μας είναι προγραμματισμένες να αντέχουν κάποια όρια κιλών. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι υπέρβαροι νεαροί ενήλικες είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν οστεοαρθρίτιδα γόνατος, σε σχέση με πιο αδύνατους συνομήλικούς τους. Η απώλεια του υπερβολικού βάρους μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας και να κάνει τη ζωή σας πολύ πιο εύκολη.
  • Τραυματισμοί: Ο τραυματισμός που προέρχεται από μεμονωμένη ή επαναλαμβανόμενη κίνηση μπορεί επίσης να προκαλέσει οστεοαρθρίτιδα. Επειδή τα οστά, οι αρθρώσεις και οι μυς που έχουν πληγεί σπάνια θεραπεύονται απόλυτα, οι τραυματισμοί μπορούν να δημιουργήσουν ασυνήθιστες καταπονήσεις που οδηγούν σε φθορά.
  • Παθήσεις: Η οστεοαρθρίτιδα μπορεί να αναπτυχθεί σε κάποιους ως απόρροια άλλης ασθένειας, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η μολυσματική αρθρίτιδα ή ουρική αρθρίτιδα.

 

Lifeme

Healthy is the new Sexy!