Το βρογχικό άσθμα είναι η πιο συχνή χρόνια παιδική ασθένεια: Σύμφωνα με το Global Asthma Report το 14% των παιδιών παγκοσμίως πάσχουν από αυτό, ποσοστό που σταδιακά αυξάνεται. Το άσθμα μπορεί να παρουσιαστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται μέχρι την ηλικία των 5. Διάβασε πώς να τα αναγνωρίσεις και ποιες πρέπει να είναι οι επόμενες κινήσεις σου.

Τι Είναι το Άσθμα;

Το άσθμα είναι μια χρόνια πάθηση με συμπτώματα το βήχα, το συριγμό, το σφίξιμο ή τον πόνο στο στήθος, και/ή τη δυσκολία στην αναπνοή. Τα συμπτώματα αυτά εμφανίζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, και συνήθως σχετίζονται με συγκεκριμένους εκλυτικούς παράγοντες.

Ποια Είναι τα Συμπτώματα;

Τα πιο κοινά συμπτώματα του παιδικού άσθματος συμπεριλαμβάνουν το βήχα και το συριγμό. Ο βήχας είναι συνήθως μη παραγωγικός και μπορεί συχνά να είναι το μόνο σύμπτωμα. Άλλα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν τη δυσκολία στην αναπνοή, το σφίξιμο στο στήθος και την έλλειψη αντοχής κατά τη διάρκεια της άσκησης. Τα συμπτώματα συχνά χειροτερεύουν με την άσκηση ή κατά τη διάρκεια της νύχτας. Επιπλέον, συνήθως επιδεινώνονται από ιογενείς λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού και μπορεί να διαρκέσουν για εβδομάδες.

Πώς θα το Διαγνώσει ο Γιατρός;

Ο παιδίατρος μπορεί να του κάνει εξετάσεις αίματος, ακτινογραφίες ή άλλα τεστ για να διαγνώσει αν πάσχει όντως από άσθμα. Αν είναι ειδικός μπορεί να χρησιμοποιήσει και σπιρόμετρο. Τελειώνοντας τις εξετάσεις θα σας πει το είδος του άσθματος από το οποίο πάσχει. Οι κατηγορίες είναι οι εξής: ήπιο άσθμα, ήπιο επίμονο άσθμα, μέτριο άσθμα και σοβαρό άσθμα.

Τι Θεραπείες Υπάρχουν;

Δεν υπάρχει μόνιμη θεραπεία για το άσθμα, παρά μόνο πρόληψη. Θα πρέπει να εντοπίσετε τους παράγοντες που του προκαλούν τις κρίσεις και να τους αποφύγετε με οποιονδήποτε τρόπο. Αν κριθεί ότι χρειάζεται φαρμακευτική θεραπεία (βρογχοδιασταλτικά, αντιφλεγμονώδη ή λευκοτριένες) θα πρέπει να φροντίσετε να τα παίρνει τακτικά και να συζητήσετε μαζί του πόσο σημαντική είναι η λήψη τους για την υγεία του.

Lifeme

Healthy is the new Sexy!