Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 30 λεπτά περίπου
Μερίδες: 6 bagels
Υλικά:
- 110γρ. αλεύρι ολικής άλεσης, και επιπλέον για το ζύμωμα
- 100γρ. αλεύρι ντίνκελ 1050
- 3 κουταλάκια baking powder
- ¾ κουταλάκι αλάτι
- 375γρ. στραγγιστό γιαούρτι 2% λιπαρά
- τα σπόρια από 1 λοβό καρδάμωμου, σπασμένα στο γουδί (προαιρετικά)
- 1 ασπράδι αυγού ελαφρώς χτυπημένο με 2-3 σταγόνες νερό, για την επάλειψη
- σουσάμι, για το πασπάλισμα
Εκτέλεση:
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190ο C.
- Σε ένα μέτριο μπωλ αναμειγνύουμε τα αλεύρια, το baking powder, και το αλάτι.
- Προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε. Η ζύμη θα είναι λίγο «ψιχουλιαστή». Ζυμώνουμε αρκετά και προσθέτουμε όσο αλεύρι χρειαστεί για να μπορούμε να την δουλέψουμε. Η ζύμη μας στο τέλος θα πρέπει να κολλάει ελαφρώς.
- Αλευρώνουμε μια επιφάνεια και χωρίζουμε την ζύμη σε 6 μπαλάκια των 100γρ. περίπου.
- Ζυμώνουμε κάθε μπάλα, με την βοήθεια αλευριού, σε μπαστουνάκια 12-14εκ. Τα κάνουμε κουλούρια και, εάν χρειάζεται, κολλάμε τις δύο άκρες τους με πολύ λίγο νερό. Τα τοποθετούμε σε ένα ταψί, το οποίο έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί.
- Αλείφουμε τα bagels με το μείγμα ασπραδιού-νερού. Πασπαλίζουμε με σουσάμι και τα ψήνουμε 30-35 λεπτά περίπου, στην δεύτερη σχάρα (από κάτω) του φούρνου. Αφήνουμε να κρυώσουν.