Από την κόκα κόλα, τη σοκολάτα και το κέτσαπ έως την μπύρα, το γιαούρτι και τη σούπα – η ζάχαρη κρύβεται σε πολλές τροφές που καταναλώνουμε σχεδόν καθημερινά.

Η «πρόσθετη ζάχαρη», όπως η επιτραπέζια ζάχαρη, το μέλι και τα σιρόπια, δεν θα πρέπει να αποτελεί περισσότερο από το 5% της συνολικής ενέργειας που παίρνουμε από τις τροφές και τα ροφήματά μας κάθε μέρα. Αυτό είναι περίπου 30 γρ. πρόσθετης ζάχαρης την ημέρα, για όσους είναι μεγαλύτεροι των 11 ετών.

Όμως οι έρευνες δείχνουν πως στην πραγματικότητα καταναλώνεται πολύ περισσότερη ζάχαρη. Ιδιαίτερα στα παιδιά ηλικίας 11 έως 18 ετών – το 15% των ημερήσιων θερμίδων τους είναι από την πρόσθετη ζάχαρη. Η ζάχαρη είναι ζάχαρη. Είτε είναι λευκή, μαύρη, ακατέργαστη, μην παρασύρεστε, δεν υπάρχει υγιεινή ζάχαρη. Τα εξευγενισμένα σάκχαρα δεν προσφέρουν καμία θρεπτική αξία. Τα σώματα μας δεν τα χρειάζονται και είναι μια πηγή εντελώς περιττών θερμίδων».

Το πρόβλημα είναι ότι ο έλεγχος για ζάχαρη στις ετικέτες τροφίμων μπορεί να προκαλέσει σύγχυση στους καταναλωτές, γιατί έρχεται σε πολλές διαφορετικές μορφές. Μπορεί να αναφέρονται χωριστά, αλλά αθροίζονται. Αν θέλετε να κόψετε τη ζάχαρη από τη διατροφή σας, μάθετε να διαβάζετε τις ετικέτες των τροφίμων και να τα συγκρίνετε, επιλέγοντας αυτά με τη χαμηλότερη συνολική ποσότητα ζάχαρης.

Κάποια παραδείγματα σακχάρων σε ετικέτες τροφίμων είναι τα εξής:

  • ζάχαρη καλαμποκιού
  • σταφυλοσάκχαρο
  • φρουκτόζη
  • γλυκόζη
  • σιρόπι γλυκόζης
  • σιρόπι από σφένδαμο
  • ιμβερτοποιημένο σάκχαρο
  • ισογλυκόζη
  • οπωροσάκχαρο
  • μαλτόζη
  • σακχαρόζη
Lifeme

Healthy is the new Sexy!