Η εσωτερική ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να είναι σοβαρή ή να κάνει κακό στη υγεία. Mερικά απλά κόλπα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο, να προστατεύσουν την υγεία σας και να διαφυλάξουν την υγεία της οικογένειάς σας.

Τι είναι η εσωτερική ατμοσφαιρική ρύπανση;

Τα αέρια ή τα σωματίδια που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα από μια ποικιλία πηγών μπορούν να μειώσουν την ποιότητα του εσωτερικού αέρα μας. Η ρύπανση αυτή μπορεί να είναι αβλαβής, ενοχλητική έως και θανατηφόρα.

Η μακροχρόνια έκθεση σε μολυσμένο αέρα στους εσωτερικούς χώρους μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για αναπνευστικές και καρδιακές παθήσεις, ακόμη και καρκίνο. Μάλιστα, η Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας των ΗΠΑ την θεωρεί έναν από τους 5 πιο σοβαρούς περιβαλλοντικούς κινδύνους για την υγεία.

Από πού προέρχεται;

Η εσωτερική ατμοσφαιρική ρύπανση έχει πολλές αιτίες:

 • καύσιμα (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, κηροζίνη, άνθρακας, ξύλο)
 • προϊόντα καπνού
 • αμίαντος
 • υγρά χαλιά ή οικοδομικά υλικά
 • ντουλάπια ή έπιπλα κατασκευασμένα από πεπιεσμένα προϊόντα ξύλου
 • οικιακά προϊόντα καθαρισμού
 • προϊόντα προσωπικής υγιεινής
 • ραδόνιο
 • φυτοφάρμακα
 • εξωτερικού ατμοσφαιρική ρύπανση

Μερικά από αυτά τα προϊόντα, όπως τα προϊόντα οικιακού καθαρισμού, απελευθερώνουν ρύπους μόνο κατά τη χρήση. Άλλα, όπως τα αποσμητικά χώρου, ρυπαίνουν συνεχώς. Επιπλέον, ορισμένα από αυτά τα προϊόντα απελευθερώνουν αέριους ρύπους, όπως το ραδόνιο ή την φορμαλδεΰδη, και κάποια απελευθερώνουν μικρά σωματίδια, όπως ο αμίαντος ή η μούχλα, τα οποία μπορεί να είναι εξίσου θανατηφόρα.

Εδώ είναι μερικές σοβαρές πηγές ατμοσφαιρικών ρύπων:

 • Ραδόνιο: Προέρχεται από το έδαφος κάτω από το σπίτι σας, αλλά και από το νερό. Προκαλεί περίπου 20.000 θανάτους από καρκίνο του πνεύμονα κάθε χρόνο.
 • Καπνός: Δηλαδή το κάπνισμα. Ο καπνός του τσιγάρου είναι η κύρια αιτία καρκίνου του πνεύμονα και αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Συμβάλλει επίσης στα αναπτυξιακά προβλήματα, τις λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος και τις λοιμώξεις του αυτιού (περισσότερο, δε, σε παιδιά που εκτίθενται σε αυτόν).
 • Μούχλα και ωίδιο: Προέρχεται από υγρά ή βρεγμένα χαλιά, κακοσυντηρημένα δάπεδα και υγρά δομικά υλικά. Η μούχλα και το ωίδιο μπορούν να επιδεινώσουν το άσθμα και τις αλλεργίες και να παράξουν μυκοτοξίνες, δηλαδή μύκητες.
 • Φορμαλδεΰδη: Προέρχεται από πεπιεσμένα προϊόντα ξύλου, όπως το κόντρα πλακέ, η επένδυση των τοίχων και οι γυψοσανίδες, καθώς και έπιπλα από αυτά τα προϊόντα. Μπορεί επίσης να προέρχεται από καύσιμα, καπνό, υφάσματα και κόλλες. Η φορμαλδεΰδη μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στα μάτια, τη μύτη και το λαιμό, σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις, ενώ είναι και μια πιθανή αιτία καρκίνου.
 • Αρώματα: Προέρχονται από τα προϊόντα οικιακού καθαρισμού, καθώς και τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας. Τα τεχνητά αρώματα προέρχονται από το συνδυασμό σχεδόν 200 διαφορετικών χημικών ουσιών που μπορεί να μην έχουν ελεγχθεί. Τα αρώματα μπορούν επίσης να προκαλέσουν ερεθισμό στα μάτια, τη μύτη και το λαιμό, και συχνά περιέχουν καρκινογόνες χημικές ουσίες.

Πώς να μετρήσετε την ποιότητα του εσωτερικού αέρα σας

Αναρωτιέστε αν έχετε πρόβλημα με την ποιότητα του αέρα στο σπίτι σας; Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να το μάθετε. Το πρώτο που μπορείτε να κάνετε είναι να μετρήσετε τα επίπεδα ραδονίου. Το ραδόνιο είναι άχρωμο και άοσμο, έτσι δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε, χωρίς τη χρήση ειδικής (φθηνής) συσκευής, τα ακριβή επίπεδά του. Αυτές οι συσκευές είναι διαθέσιμες σε πολλά καταστήματα και στο διαδίκτυο. Επίσης, εάν έχετε υγρασία σε παράθυρα ή τοίχους και νιώθετε τον αέρα αποπνικτικό ίσως έχετε κάποιο πρόβλημα εξαερισμού. Σε κάθε περίπτωση, ένας επαγγελματίας θα σας βοηθήσει στη μέτρηση και τη βελτίωση της ποιότητας του εσωτερικού σας αέρα.

Τι μπορείτε να κάνετε γι’ αυτό;

Υπάρχουν τρεις κύριοι τρόποι μείωσης της ρύπανσης του αέρα στο σπίτι σας.

Αφαιρέστε τον ένοχο

Η αφαίρεση της πηγής που προκαλεί τη μόλυνση είναι συνήθως η πιο αποτελεσματική μέθοδος. Για παράδειγμα, αν έχετε εντοπίσει υπερβολικά επίπεδα ραδονίου στο σπίτι σας, η δημιουργία ενός κατάλληλου συστήματος μετριασμού του ραδονίου θα ήταν ο καλύτερος τρόπος για να φέρει τα επίπεδά του σε αποδεκτά όρια. Το ίδιο μπορεί να γίνει αφαιρώντας τις μουχλιασμένες γυψοσανίδες ή επιλέγοντας άοσμα προϊόντα καθαρισμού. Μερικές από αυτές τις διορθώσεις είναι εύκολες και ανέξοδες, ενώ άλλες μπορεί να είναι πιο χρονοβόρες και δαπανηρές, αλλά γενικά, η αφαίρεση της πηγής πάντα είναι καλή ιδέα.

Βελτιώστε τον εξαερισμό

Ο σωστός εξαερισμός μπορεί επίσης να βελτιώσει δραστικά την ποιότητα του αέρα του σπιτιού σας. Παράθυρα που ανοίγουν και επιτρέπουν τη διέλευση αέρα θα μειώσουν τα επίπεδα των ρύπων στο σπίτι σας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για δραστηριότητες που παράγουν υψηλά επίπεδα ρύπων, όπως η ζωγραφική ή άλλες διαδικασίες ανακαίνισης, ακόμα και το μαγείρεμα. Το άνοιγμα των παραθύρων για τουλάχιστον 15 λεπτά κάθε μέρα θα βοηθήσει να διασφαλίσει καλύτερα επίπεδα ποιότητας αέρα και υγρασίας στο σπίτι σας. Φυσικά αυτό δεν είναι πάντα δυνατό λόγω των καιρικών συνθηκών.

Καθαρίστε τον αέρα

Ο καθαρισμός του αέρα, που συνήθως γίνεται με φίλτρα, μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο βοήθημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι όλα τα φίλτρα είναι ίδια. Μερικά είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην αφαίρεση σωματιδίων, ενώ άλλα δεν είναι. Επίσης, σε γενικές γραμμές, τα περισσότερα φίλτρα δεν είναι σχεδιασμένα για την κατακράτηση αερίων ρύπων.

Lifeme

Healthy is the new Sexy!