Η μέθοδος Pilates είναι μια μορφή άσκησης που τα οφέλη της γίνονται αποδεκτά από επιστήμονες της υγείας, της διατροφής και της άσκησης. Είναι πολλοί εκείνοι που στηρίζουν αποκλειστικά την φυσική τους υγεία στην μέθοδο αυτή και άλλοι που τη συνδυάζουν με αρμονία και με άλλες μεθόδους. Όλοι πάντως είναι pilates lovers.

Τι προσφέρει;

Όταν γυμναζόμαστε είναι γνωστό ότι το σώμα μας εκκρίνει ενδορφίνες σε ποσοστά που αλλάζουν την διάθεση μας. Ενεργοποιείται ο μεταβολισμός μας, γιατί οι ασκήσεις εκτελούνται κατά βάση με αργό ρυθμό, επιτυχάνοντας την αύξηση του ρυθμού μεταβολής. Επίσης, βελτιώνονται τα μυοσκελετικά μας προβλήματα μέσω της ενδυνάμωσης και της σταθεροποίησης. Επιβραδύνεται η εμφανισή τους, γιατί το σώμα έχει μάθει τεχνικές αυτοπροστασίας, όπως το πως να σηκώνεστε από το κρεβάτι όταν σας ενοχλεί η μέση ή το πώς να στηρίζετε τον κορμό σας όταν είστε όρθιοι και πώς όταν είστε καθιστοί. Μα το σημαντικότερο όλων, μαθαίνετε, πώς να αναπνέετε.

Εισπνοή- εκπνοή

Όλη η μέθοδος στηρίζεται στον τρόπο της αναπνοής. Η αναπνοή λοιπόν στο Pilates έχει την εισπνοή να λαμβάνεται από την μύτη και να φιλτράρεται στα τριχίδια της ρινικής κοιλότητας. Ό,τι απομένει γεμίζει τις κυψελίδες των πνευμόνων, στις οποίες το οξυγόνο που λαμβάνουμε φιλτράρεται ξανά εκεί μέσω της αναπνευστικής διαδικασίας με την οποία κρατάμε στο σώμα μας ότι χρειάζεται από το H2O, ενώ το διοξείδιο του άνθρακα το αποβάλουμε διαμέσου της εκπνοής. Σίγουρα οι ειδικοί ιατροί έχουν να προσθέσουν κι άλλες λεπτομέρειες πάνω στον τρόπο της αναπνευστικής λειτουργίας για την οποία θα αναφερθούμε πολύ σύντομα σε κάποιο επόμενο άρθρο μας.

Είναι για όλους κατάλληλο;

Σίγουρα ναι. Αλήθεια, το pilates είναι για τον Schwarzenegger, για τον Ronaldo, για την κυρία που πονάει στον αυχένα, για τον κύριο που έχει πιαστεί η μέση του, για το μικρό παιδί που διαμορφώνει σκολίωση. Είναι για όλους όσους βλέπουν την άσκηση ως μια συνειδητή επιλογή και άμεση πρόληψη για τη φυσική τους υγεία. Είναι για όλους όσους σέβονται τον εαυτό τους και το σώμα τους.  Και αφού τρέφεστε σωστά …ας γυμνάζεστε σωστότερα. Άλλωστε οι μηχανές του οργανισμού μας δουλεύουν ακούραστα διαρκώς, ας καταναλώσουμε και εμείς λίγη ενέργεια για να τις «γρασάρουμε». Pilates lovers on alert!