Το νερό αποτελεί το αγαθό που καταναλώνουμε πιο συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας, επομένως είναι λογικό πολλοί να ανησυχούν για την ποιότητά του. Αν δεν μπορείς να επιλέξεις μεταξύ του νερού βρύσης, του εμφιαλωμένου και του φιλτραρισμένου, διάβασε παρακάτω:

Η πλειοψηφία των Ελλήνων πίνουν νερό από τη βρύση, εκτός κι αν μένουν σε κάποια περιοχή της Ελλάδας όπου δεν είναι πόσιμο. Σύμφωνα μάλιστα με τη Euromonitor International, η κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού στην Ελλάδα έχει παρουσιάσει έντονη πτώση τον τελευταίο καιρό λόγω της οικονομικής κρίσης. Πολλοί όμως είναι αυτοί που υποστηρίζουν ακόμα ότι δεν είναι σωστό να πίνουμε νερό από τη βρύση. Παρακάτω παρουσιάζουμε τα υπέρ και τα κατά τριών ειδών νερού (της βρύσης, του εμφιαλωμένου και του φιλτραρισμένου) για να αποφασίσεις μόνος σου ποιο θα καταναλώνεις.

Νερό Βρύσης

Θετικά: Στην πλειοψηφία του είναι πόσιμο στην Ελλάδα και αποτελεί τη φθηνότερη και πιο προσβάσιμη λύση.

Αρνητικά: Μπορεί να περιέχει πολλά ανόργανα και οργανικά συστατικά που είναι επιβλαβή για τον οργανισμό, όπως χλώριο, βακτήρια και μόλυβδο. Για να τεστάρεις το χλώριο του νερού στο σπίτι σου μπορείς να αγοράσεις ένα τεστ μέτρησης. Παράλληλα, σύμφωνα με το Centers for Disease Control and Prevention αν αφήσεις το νερό να τρέξει για μερικά λεπτά (ειδικά αν δεν έχεις ανοίξει τη βρύση όλο το βράδυ) μπορείς να μειώσεις την περιεκτικότητά του σε μόλυβδο.

Εμφιαλωμένο Νερό

Θετικά: Είναι πολύ εύκολο να το μεταφέρεις και ελέγχεται από το Εθνικό Πρόγραμμα Ελέγχου Εμφιαλωμένων Νερών.

Αρνητικά: Είναι ακριβό και βλάπτει το περιβάλλον, αφού λίγες είναι οι συσκευασίες που τελικά ανακυκλώνονται. Επιπλέον, πρέπει να προσέξεις τι αναγράφεται στη συσκευασία. Το επιτραπέζιο νερό μπορεί να προέρχεται από οποιαδήποτε πηγή και να έχει απολυμανθεί, ενώ το φυσικό μεταλλικό νερό έχει υπόγεια προέλευση (περιέχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό) και δεν έχει υποβληθεί σε απολύμανση. Τέλος, το πλαστικό της συσκευασίας –ειδικά αν έχει εκτεθεί αρκετά στον ήλιο- μπορεί να είναι επιβλαβές για τον οργανισμό, όπως αναφέρει έρευνα από το Tufts University Medical School.

Φίλτρο Νερού

Θετικά: Πιο φθηνό από το εμφιαλωμένο νερό και πιο φιλικό προς το περιβάλλον και τον οργανισμό σου, αφού το καθαρίζει από ρυπαντικούς παράγοντες. Επιπλέον, βελτιώνει τη γεύση του.

Αρνητικά: Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη φίλτρων και μπορεί να είναι δύσκολο να διαλέξεις. Επιπλέον, χρειάζονται τακτικά αλλαγή.

 

 

 

Lifeme

Healthy is the new Sexy!