Όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν την αρνητική επιρροή των social media στην υγεία μας. Όμως, το Instagram (αν και δεν με συμφέρει) αποτελεί μια από τις χειρότερες πλατφόρμες για τη ψυχική μας υγεία. Έρευνες σημειώνουν ότι επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ύπνου, την εικόνα του σώματος αλλά και την αυτοεκτίμηση και εν τέλει μας προκαλεί μια ανησυχία.. και σε κάποιους κατάθλιψη. 

Όπως είναι γνωστό, δημοφιλή είναι τα accounts που δείχνουν 1. Σεξουαλικότητα, 2. Πλούτο (αυτοκίνητα, ρούχα, ακριβά brands, κλπ. ) 3. Ταξίδια, 4. Φαγητά / Μόδα  κλπ.  Οπότε, μπαίνουμε στη διαδικασία να προβάλλουμε ότι είμαστε όμορφοι, δημοφιλείς, πλούσιοι, ευτυχισμένοι αλλά και να έχουμε μια ζηλευτή ζωή. Και φυσικά ξεχνάμε ότι η τελειότητα είναι κάτι άπιαστο. 

Γράφω  λοιπόν αυτό το editorial γιατί αποτελώ μέρος του προβλήματος και θα ήθελα να είμαι η λύση του.  Είναι εύλογο ότι δεν τα βάζω με το συγκεκριμένο social media αλλά με εμάς. Γι’ αυτό θα σημειώσω τα ακόλουθα: 

  1. Ενώ το Insta επιβραβεύει τις «αυθόρμητες» φωτογραφίες, οι φωτογραφίες που μας πλασάρονται (και πλάσάρω) δεν έχουν καμία σχέση με τον αυθοσμητισμό. Είναι εντελώς ψεύτικες. Και καλά κάθονται στον καναπέ με το κορμάκι, και καλά κάθονται στο πάτωμα και βγάζουν φωτογραφία τα παπούτσια τους. Και καλά καταναλώνουν το τάδε προιόν.  Οπότε αυτές οι «αυθόρμητες» εικόνες είναι ψεύτικες στιγμές και εμπειρίες

  2. Νιώθεις άσχημα που δεν είσαι τέλειος/α. Δεν έχεις το υπεργαμάτο αυτοκίνητο, δεν έχεις τα ακριβά ρούχα. Βλέπεις αψεγάδιαστα κορμιά  που επιδεικνύουν τους κοιλιακούς τους και σκέφτεσαι «πόσο θεά;» «τι τέλειο;» αλλά εγώ σκέφτομαι, «Καλά αυτοί που έχουν τα κορμιά και τρώνε τα υπερπλούσια γεύματα δεν παχαίνουν;» Εγω προσωπικά, σκέφτομαι και κάτι άλλο «Καλά αυτοί πότε δουλεύουν;» 

Ανιλαμβάνομαι την ανάγκη επιβεβαίωσης των ανθρώπων (και των γυναικών πολύ περισσότερο) αλλά θα θέσω την εξής ερώτηση: Πόσοι είναι αυτοί που ξέρεις που; 

  • Τρώνε πλούσια πρωινά στις Μαλδίβες; 
  • Μένουν σε υπερπολυτελή ξενοδοχεία; 
  • Πάνε κάθε εβδομάδα ταξίδια; 
  • Πληρώνουν εταιρίες να τους επεξεργάζονται τα Social? 
  • Έχουν  θανατηφόρα κορμιά και τρώνε συνέχεια  junk food; 

Και καταλήγουμε στο εξής. Αυτά τα standars είναι μη πραγματοποιήσιμα. Αυτό που θέλω να εξηγήσω είναι ότι αυτά δεν είναι αληθινές και υπαρκτές στιγμές. Ανακυκλώνουν 1 κύκλο φωτογραφιών για ένα συγκεκριμένο διάστημα.   

Ένας τελευταίος λόγος που γράφω αυτό το  άρθρο είναι γιατί δεν θέλω να με ξαναρωτήσουν πόσους followers έχω σαν μετρητή αναγνωρισιμότητας. Αγαπημένοι και αγαπημένες μου δεν θέλω και ΕΠΙΛΕΓΩ  να  μην επιδεικνύω την προσωπική μου ζωή σε όλους.  Δεν θέλω αυτό τον απειροελάχιστο προσωπικό χρόνο που έχω να τον αξιοποιήσω στο Instagram αλλά ΕΠΙΛΕΓΩ  να πάω στίβο, να περάσω χρόνο με τον άντρα μου, να επικοινωνήσω πραγματικά, κλπ..   

Από την άλλη πλευρά, αν και ακόμα δεν έχω κάνει φωτογράφηση σε μπάνιο (χεχε) παραδέχομαι ότι έχω πάρει χρήματα για να κάνω post. Επίσης και εγώ έχω κάνει φωτογράφησεις γιατί είνα μέρος της προβολής της δουλειάς μου, αλλά δεν μπορώ να κάνω ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ post. Ειλικρινά, λυπάμαι όλους όσους κάνουν συνέχεια stories, ποζάρουν λες και είναι μοντέλα, και γενικότερα έχουν φτάσει στο σημείο να προβάλλουν και το πιο ασήμαντο.  

Τέλος, αν χαζεύεις στα Social και είναι ένας τρόπος να χαλαρώνεις οκ, αλλά αν καταλαβαίνεις ότι όλο αυτό σε κάνει να νιώθεις άσχημα, προσπάθησε να ξε-εθιστείς και να κάνεις πράγματα που θα σου αρέσουν περισσότερο. Προσπάθησε να μην είσαι θεατής μόνο. Τέλος, συνειδητοποίησε ότι έχεις την επιλογή  να επιλέξεις ποιον θα κάνεις follow, ποιο περιεχόμενο είναι αυτό που εν τέλει πρέπει να ανταμοίβεις με like και ποιο όχι.  

Zoe Dremetsika

Founder of Lifeme