«Έχω κακό μεταβολισμό ή  έχει κολλήσει ο μεταβολισμός μου, δε χάνω εύκολα κιλά ή έχω παχύνει τελευταία ανεξήγητα, είμαι μονίμως κουρασμένη/ος , δεν έχω κουράγιο να κάνω τα βασικά πόσο μάλλον για φυσική δραστηριότητα , νυστάζω ή έχω αϋπνίες τελευταία, έχω πολλά νεύρα, το έντερό μ ου δουλεύει  χάλια, αρρωσταίνω συνέχεια, έχω θυρεοειδή….» και πολλές άλλες τέτοιες κουβέντες ακούς συχνά στα κοινωνικά σου πυγαδάκια και μάλιστα αρκετοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν όλα τα παραπάνω, ίσως κι εσύ.

Τι μπορεί να συμβαίνει; Την απάντηση μας τη δίνει η Διατροφική Ιατρική.

Μέσα στα κύτταρά σου πραγματοποιούνται 5.000 χημικές αντιδράσεις ώστε να διατηρηθείς στη ζωή. Δηλαδή σημαντικά στοιχεία που λέγονται μεταβολίτες (βιταμίνες, μεταλλα, ιχνοστοιχεία, αμινοξέα, λιπαρά οξέα, οργανικές και ανόργανες ουσίες, κτ.λ)  μετατρέπονται συνεχώς το ένα στο άλλο σε έναν πολύπλοκο χημικό χάρτη. Αυτο είναι ο μεταβολισμός σου.

Επομένως, μεταβολισμός δεν ειναι μόνο η ικανότητά σου να καις  λίπος και να χανεις κιλά. Είναι το σύνολο των εργασιών που γίνονται στο εργοστάσιο- σώμα σου για να λειτουργεί σωστά και να ζει, να παράγει έργο, να επουλώνει τις πληγές του, να αναπνέει, να κοιμάται, να σκέφτεται, να θυμάται και γενικά να κάνει όλα τα υπέροχα πράγματα που του ζητάς  (ή όχι)  καθημερινά.

Καθημερινός στόχος λοιπόν των κυττάρων σου είναι η επιβίωση και η αποκατάσταση της φυσιολογικής ισορροπίας του οργανισμού.Πώς θα γίνει αυτό εαν ό,τι βάζεις μέσα στο σώμα σου 3-5 φορές την ημέρα είναι τροφή χωρίς θρέψη ή είναι ελλειπές σε ποσότητα;

  • Η τροφή σου, η βασική πηγή μεταβολιτών, επηρρεάζει την εμφάνιση βλαβών (μια απο αυτές είναι και η παχυσαρκία) και την αυτοϊασή σου. Πώς περιμένεις να κάψεις λίπος εαν δεν έχεις ενέργεια, όταν δηλαδή φλερτάρεις  για χρόνια με  αυστηρές υποθερμιδικές δίαιτες;

Η Διατροφική Ιατρική λοιπόν στοχεύει στην αποκατάσταση της υγείας  σου, δηλαδή την ενίσχυση των κυττάρων σου σε μεταβολίτες, με σύμμαχο τα πιο θρεπτικά τρόφιμα που μπορεί να παράγει η  γη, τις κατάλληλες διατροφικές τακτικές και συμπεριφορές , αλλά και τα σωστά διατροφικά συμπληρώματα. Μέσα απο αυτές τις πρακτικές μπορεί να οδηγήσει  στην  αυτοϊαση του οργανισμού απο μια απλή ισορρόπηση βάρους μέχρι  και από δύσκολες χρόνιες παθήσεις.

Μπορεί να προσδιορίζει τις κυτταρικές σου ελλείψεις σε θρεπτικά στοιχεία ώστε με την αναπλήρωσή τους να σε οδηγήσει στην αυτοϊαση και την επίτευξη του εκάστοτε στόχου υγείας. Ουσιαστικά με κατάλληλες εξετάσεις και γνώσεις ο θεραπευτής της Διατροφικής Ιατρικής  έχει μια χαρτογράφιση, μια ακτινογραφία θα μπορούσαμε να πούμε, του μεταβολισμού σου και σε βοηθάει να καλύψεις τα κενά.

Για παράδειγμα δεν μπορείς να ποντάρεις σε ενίσχυση του ανοσοποιητικού σου συστήματος χωρίς αντιοξειδωτικές βιταμίνες ( π.χ. βιτ. C και  βιτ Ε ) και πληρότητα σε βιταμίνη D3 (50-80 μονάδες στο αίμα) . Αντίστοιχα  για να βοηθήσεις ένα ευερέθιστο έντερο απαιτείται τουλάχιστον η λήψη ενζύμων (προβιοτικών, πεπτικών) και ενός σημαντικού αμινοξέως που λέγεται γλουταμίνη.

Η Διατροφική Ιατρική  μπορεί να ενισχύσει μια φαρμακευτική θεραπεία ,  ή να προλάβει το φάρμακο  και πολλές φορές μπορεί να βοηθήσει περισσότερο απο αυτό.

  • Το σώμα σου χρειάζεται θρέψη, φροντίδα, καθημερινή κίνηση και ξεκούραση του νου και της ψυχής. Εαν  τα αποκαταστήσεις αυτά θα ζήσεις με υγεία σαν τα ψηλά βουνά!
Στέλλα Σαρηπαναγιώτου

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος