Κάθε ζευγάρι που είναι καιρό μαζί γνωρίζει καλά πως για να προχωρήσει και να ευδοκιμήσει μια σχέση χρειάζεται κόπος. Και οι δύο θα πρέπει να είναι πρόθυμοι να επενδύσουν με χρόνο, υπομονή, συμβιβασμούς, θυσίες. Από την άλλη απολαμβάνουν τα αγαθά των κόπων τους και αντλούν αγάπη, στοργή, σεβασμό, εκτίμηση. Ο κατάλογος των θετικών χαρακτηριστικών της σχέσης είναι μακρύς.

Όμως το κλειδί για μια μακρά, ευτυχισμένη σχέση είναι ένα. Το αν ένα ζευγάρι θα αγγίξει την ευτυχία, εξαρτάται κυρίως από ένα πράγμα: Αν συζητά από κοινού τα προβλήματα. Αν προκύψει κάποιο πρόβλημα ή συμβεί κάτι κακό, το να συζητήσεις αυτό που σε απασχολεί με το σύντροφο σου, θα σε φέρει πιο κοντά του αντί να σε απομακρύνει. Όταν ξέρεις τι συμβαίνει στον άλλον, μπορείς να εξηγήσεις γιατί συμπεριφέρεται όπως συμπεριφέρεται και να μην πλάθεις σενάρια επιστημονικής φαντασίας για την ακατανοήτη συμπεριφορά του. Κυρίως όμως σου δίνει την ευκαιρία να είσαι δίπλα του και να τον βοηθήσεις να ξεπεράσει το θέμα που έχει.

Σύμφωνα με έρευνες, έχει διαπιστωθεί πως οι περισσότερες σχέσεις αποτυγχάνουν λόγω άγνοιας. Είτε λόγω αδιαφορίας, είτε λόγω περιφρόνησης, τα ζευγάρια δεν μιλούν μεταξύ τους, δεν ενδιαφέρονται πραγματικά για τα αισθήματα του άλλου και δεν γνωρίζουν τι συμβαίνει στη ζωή του ή σε άλλους τομείς της ζωής του. Συχνά υπάρχει το σκεπτικό να μην «φορτώσεις» τον άλλον με τα προβλήματα σου για να μην το επιβαρύνεις, αλλά το να μη μοιράζεσαι ένα πρόβλημα με το σύντροφο σου, εντέλει δημιουργεί περισσότερα προβλήματα.

Η επικοινωνία είναι το πιο στέρεο συστατικό σε μία σχέση, γιατί γύρω από αυτή χτίζονται όλα τα βασικά θεμέλια, όπως η εμπιστοσύνη, η ειλικρίνεια, η κατανόηση. Επομένως είναι σημαντικό το να είσαι ανοιχτός στο διάλογο και τη συζήτηση, για να αποφεύγετε παρανοήσεις, παραξηγήσεις, να λύνετε τις διαφωνίες, να ξεπερνάτε τα εμπόδια και να έχεις ένα «σύμμαχο» που θα σε βοηθήσει να υπερβείς τις δυσκολίες που μπορεί να παρουσιαστούν στη ζωή σου.

Το να αποκαλύπτεις το αληθινό σου πρόσωπο με τα προβλήματα του και τις αδυναμίες του δεν θα σε κάνει να φαίνεσαι πιο αδύναμος στον άλλον, αλλά πιο αυθεντικό, πιο δυναμικό και σίγουρα θα ισχυροποιείς τη σχέση σου.

Δάφνη Δρεμέτσικα

Communications Specialist