Πολλοί λένε ότι το νερό με λεμόνι και μέλι το πρωί τους βοηθά να αδυνατίσουν επειδή κάνει αποτοξίνωση, λειτουργεί δηλαδή σα φυσικό detox στον οργανισμό. Η αποτοξίνωση, φυσικά, είναι μια παρεξημένη λέξη αφού είναι συνυφασμένη, στο μυαλό αρκετών, με το αδυνάτισμα ή με την τόνωση του μεταβολισμού. Εδώ, δυστυχώς, θα σας το χαλάσω. Ένα απλό ποτήρι νερό με λεμόνι δεν μπορεί να σας αποτοξινώσει με τη σωστή έννοια του όρου ούτε να κάψει το λίπος αφού τα λιποκύτταρα μας δεν είναι διαπερατά (ούτε καν από γνωστές φαρμακευτικές ουσίες). Επίσης, η καλή ανοσία είναι σημαντική για την τόνωση μεταβολισμού εφόσον το σώμα μας μπορεί και ασχολείται με εμάς και όχι με το να… μπαλώνει διατροφικές ελλείψεις. Τα άτομα που έχουν καλό και γερό ανοσοποιητικό έχουν περισσότερη ενέργεια άρα και διάθεση για γυμναστική (οπότε, όχι δεν λειτούργησε το νερό με το λεμόνι αλλά το ανοσοποιητικό τους!).

Όμως επειδή δεν θέλουμε να σας το χαλάσουμε και συνδυαστικά με τα παραπάνω, λέμε ΝΑΙ στα Detox Spritzers που περιλαμβάνουν ένα ποτήρι χλιαρό νερό το πρωί επειδή ενυδατώνουν τον οργανισμό και ευνοούν την κινητικότητα του εντέρου, φρέσκα φρούτα για τις βιταμίνες που παρέχουν και μαστίχα Χίου που θα σας απογειώσει σε ενέργεια αλλά αποτελεί και τον καλύτερο ρυθμιστή επιπέδων γλυκόζης.

Υλικά για 4 Detox Spritsers με χλιαρό νερό

  • 1κ.γ. μαστίχα Χίου σε σκόνη (μπορείτε να βρείτε στο φαρμακείο. Μια άλλη ιδέα είναι να αφήσετε αποβραδίς τους κλασσικούς κρυστάλλους μαστίχας να αρωματίσει το νερό σας και το πρωί να προσθέσετε λίγο χλιαρό νερό στο ποτήρι σας).
  • Φέτες λεμονιού και πορτοκαλιού
  • Φράουλα, ράσμπερυ, ακτινίδιο
  • Αγγούρι

Tip: Εάν πίνετε το πρωί νερό με λεμόνι προσέχετε πολύ την αλλοίωση του σμάλτου των δοντιών από το λεμόνι και την οξύτητά του (όχι απευθείας βούρτσισμα των δοντιών) αλλά και εάν έχετε ιστορικό γαστροοισοφαγικής παλινδρόμισης. Το όξινο περιεχόμενο του λεμονιού, θα επιτείνει τα συμπτώματα.

 

 

Δέσποινα Μαρσέλου

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με εξειδίκευση στην κλινική διατροφή και στα αυτοάνοσα νοσήματα (B.Sc., M.Sc.)