Χρόνος προετοιμασίας:   10 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος:   30 λεπτά
Μερίδες:    8

Υλικά:

  • 2 ½ φλυτζάνια (340 γρ.) φρέσκα μύρτιλα*
  • 5 αυγά
  • 1 φλυτζάνι + 1 κουταλιά φρέσκο γάλα 2% λιπαρά
  • 3 ½ κουταλιές μέλι
  • 2 ½ κουταλιές (40 γρ.) βούτυρο, λιωμένο
  • 1 ¼ κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
  • 3 κουταλάκια ξύσμα λεμονιού
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 115 γρ. αλεύρι ολικής από δίκοκκο σιτάρι

Εκτέλεση:

  1. Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε τα αυγά, το γάλα, το μέλι, το βούτυρο, την βανίλια, το ξύσμα και το αλάτι. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε να ενσωματωθούν. Αφήνουμε την ζύμη 20-25 λεπτά περίπου.
  2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175ο C.
  3. Βουτυρώνουμε ελαφρά ένα στρογγυλό σκεύος 23-24 εκ**. Ρίχνουμε τα μύρτιλα στο τηγάνι και τα απλώνουμε ομοιόμορφα. Ρίχνουμε την ζύμη πάνω από τα μύρτιλα και ψήνουμε για 30-35 λεπτά, μέχρι το clafoutis να σταθεροποιηθεί στο κέντρο.

 

Σημειώσεις:

*Εάν χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένα μύρτιλα, φροντίστε να τα αποψύξετε και να τα στεγνώσετε καλά σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας, πριν τα χρησιμοποιήσετε. Αντί για μύρτιλα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άλλα berries, ή κεράσια, φράουλες, ακόμα και κορόμηλα (απύρηνα και κομμένα στην μέση).

**Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ταψί ή ταρτιέρα, εγώ όμως έχω βρει πολύ βολικό το τηγάνι που μπαίνει στον φούρνο, το οποίο το χρησιμοποιώ και σε ομελέτες αλλά και σε πληθώρα άλλων συνταγών.