Ήρθε η ώρα να ξεχάσουμε όσα γνωρίζαμε για το fast food. Το μπέργκερ έγινε gourmet και υγιεινό και μπορεί άφοβα πλέον να μας συνοδεύσει στις κυριακάτικες βόλτες μας, ή ακόμη και στις τηλεοπτικές indoor βραδιές μας για ταινία ή μπάλα!

Υλικά:

  • 1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
  • ½ κ.γλ. αλάτι
  • ½ κ.γλ. μαύρο πιπέρι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 ½ μανιτάρια, σε φέτες
  • ½ μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 μεγάλο φύλλο λάχανου κομμένο σε φέτες
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 1 φλ. κατσικίσιο τυρί, θρυμματισμένο
  • 8 μεγάλες φέτες μαύρου ψωμιού
  • μισό περίπου φλ. φρυγανιά μαύρου ψωμιού
  • 1 αβοκάντο, σε φέτες
  • λίγη μουστάρδα

Εκτέλεση:

  • Τοποθετούμε τον κιμά σε ένα μεγάλο μπωλ, προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι, λίγο ελαιόλαδο και λίγη μαύρη φρυγανιά για να «τραβήξει» τα υγρά. Ζυμώνουμε όλα τα υλικά και κατόπιν, το αφήνουμε στην άκρη για να ετοιμάσουμε τα υπόλοιπα υλικά για το μπιφτέκι.
  • Σωτάρουμε σε ελαιόλαδο μέχρι να γίνουν πιο «εύκαμπτα» και να αλλάξουν λίγο χρώμα, τα μανιτάρια, τα κρεμμύδια, το λάχανο και το σκόρδο για περίπου 5 λεπτά. Τα βγάζουμε απ’ τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Μετά προσθέτουμε το τυρί και ανακατεύουμε το μείγμα.
  • Προθερμαίνουμε τη σχάρα ή το φούρνο μας για το ψήσιμο των μπιφτεκιών. Εντωμεταξύ, χωρίζουμε σε μερίδες τον κιμά, σχηματίζοντας ισόποσες μπάλες, τις ανοίγουμε και προσθέτουμε το μείγμα με τα λαχανικά και το τυρί, κλείνοντάς τις προσεκτικά, ώστε να μην ξεχειλίζουν τα υλικά στο εσωτερικό του μπιφτεκιού.
  • Ψήνουμε για 15 λεπτά και από τις δύο πλευρές. Όταν ετοιμαστούν, απλώνουμε μια φέτα ψωμί στο πιάτο, τοποθετούμε πάνω του τις φέτες του αβοκάντο, μετά το μπιφτέκι, λίγη μουστάρδα και τέλος κλείνουμε με τη δεύτερη φέτα ψωμιού.

Διατροφική σύνθεση:

Κάθε μερίδα περιέχει 390 θερμίδες, 29 γρ. πρωτεΐνη, 27 γρ. υδατάνθρακες, 7 γρ. ίνες, 4 γρ. ζάχαρης, 19,5 γρ. λίπους, 5 γρ. κορεσμένου λίπους, 718 mg νάτριο.

Lifeme

Healthy is the new Sexy!