«Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ»  

Ο καρκίνος του μαστού είναι ένας τύπος καρκίνου που αν διαγνωστεί εγκαίρως θεραπεύεται σε έναν μεγάλο βαθμό. Ο έλεγχος μειώνει την πιθανότητα θανάτου έως και 25%. Στην Ελλάδα κάθε χρόνο νοσούν πάνω από 1500 γυναίκες. Ο καρκίνος του μαστού αφορά το 27% όλων των περιπτώσεων καρκίνων στον γυναικείο πληθυσμό.   

Οι παράγοντες που σχετίζονται με την εμφάνιση του καρκίνου του μαστού δεν έχουν πλήρως διευκρινιστεί. Κάποιοι παράγοντες είναι οι εξής:  

 • Ηλικία άνω των 50 χρόνων.   
 • Ατομικό ιστορικό, η ύπαρξη καρκίνου στον έναν μαστό αυξάνει τον κίνδυνο στον άλλον μαστό.  
 • Οικογενειακό ιστορικό, ύπαρξη καρκίνου του μαστού σε συγγενείς πρώτου βαθμού. 5-10% των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού είναι κληρονομικές.  
 • Έκθεση σε ακτινοβολία.  
 • Η ηλικία απόκτησης του πρώτου παιδιού, σε μεγάλες ηλικίες η τεκνοποίηση συνεπάγεται με μεγάλο κίνδυνο.  
 • Λήψη ορμονών για πάνω από  4 έτη.   
 • Λήψη αντισυλληπτικών.  
 • Κάπνισμα και κατανάλωση αλκοόλ.  
 • Ινοκυστική μαστοπάθεια.    

 

Μέθοδοι πρόληψης καρκίνου του μαστού:  

 1. Απεικονιστικές μέθοδοι 
  Μαστογραφία: είναι η πιο δημοφιλής απεικόνιση για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Σε γυναίκες χωρίς ατομικό-οικογενειακό ιστορικό χωρίς συμπτώματα κ παράγοντες κινδύνου η πρώτη μαστογραφία συστήνεται να γίνεται στα 40 και να επαναλαμβάνεται κάθε έτος μαζί με έναν πλήρη γυναικολογικό έλεγχο ενώ σε αυτές που έχουν οικογενειακό ή ατομικό ιστορικό 
  Ψηφιακή μαστογραφία: είναι η πιο σύγχρονη απεικονιστική μέθοδος και παρέχει υψηλότερα ποσοστά ανίχνευσης όταν υπάρχει ασάφεια κάποιας περιοχής στην απλή μαστογραφία. 
  Μαγνητική τομογραφία: είναι μια συμπληρωματική διαγνωστική μέθοδος της μαστογραφίας. Συνιστάται σε γυναίκες υψηλού κινδύνου με οικογενειακό ή ατομικό ιστορικό ή έκθεση σε ακτινοβολία. 
  Υπερηχογράφημα: είναι μια επίσης συμπληρωματική εξέταση της μαστογραφίας και μπορεί να αποσαφηνίσει μαστογραφικά ευρήματα. Χρησιμοποιείται επίσης και για κατευθυνόμενη βιοψία.  

 2. Κλινική εξέταση από εξειδικευμένο Μαστολόγο  

 3. Αυτοεξέταση- Αυτογνωσία μαστού: είναι η εξέταση που κάθε γυναίκα κάνει μόνη της στο στήθος της. Η αυτογνωσία του μαστού μιας γυναίκας είναι η γνώση της φυσιολογικής εμφάνισης κ αίσθησης των μαστών, περιλαμβάνει και την αυτοεξέταση των μαστών. Ο ειδικός ιατρός  πρέπει να ενθαρρύνει τις γυναίκες, να τις ενημερώνει κ να τις εκπαιδεύει έτσι ώστε κάθε γυναίκα να μπορεί να αναφέρει οποιαδήποτε μεταβολή αντιλαμβάνεται στον μαστό της. Η αυτοεξέταση ιδανικά πρέπει να γίνεται μια φορά τον μήνα ανάμεσα στην 7-10 ημέρα του κύκλου της. Είναι μια μέθοδος που σίγουρα από μόνη της δεν μπορεί να μειώσει το ποσοστό νοσηρότητας.   

 

Αν κάποια γυναίκα δει κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα πρέπει αμέσως να απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό: σημάδια στο δέρμα των μαστών που δεν προϋπήρχαν,   

πρησμένο στήθος, αλλαγές στις θηλές, εκκρίσεις από τις θηλές, αισθητός όγκος στον μαστό ή την μασχάλη.   

Ο σωστός έλεγχος μαστού πρέπει να γίνεται σε εξειδικευμένα κέντρα μαστού από εξειδικευμένους ιατρούς. Ο ιατρός θα κάνει μια πλήρη καταγραφή του ατομικού και οικογενειακού ιστορικού, θα κάνει εξέταση, θα σημειώσει τα ευρήματα και θα κατευθύνει την κάθε γυναίκα ως προς τις εξετάσεις που πρέπει να κάνει.   

Κάθε γυναίκα πρέπει να υιοθετήσει έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής. Η υγιεινή διατροφή κ οι σωστές διατροφικές συνήθειες μπορούν να παίξουν ρόλο κλειδί στην πρόληψη του καρκίνου. Το σωματικό βάρος σχετίζεται με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού κυρίως στις μετ-εμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Η καλή φυσική κατάσταση μπορεί να συμβάλει επίσης στην πρόληψη. Το κάπνισμα ακόμα και το παθητικό είναι ένας από τους επιβαρυντικούς παράγοντες. Η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.   

Κάθε γυναίκα πρέπει να αγαπάει και να φροντίζει τον εαυτό της. Μια φορά τον χρόνο οφείλει να κάνει τον πλήρη έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού.  

«Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΝΙΚΙΕΤΑΙ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΠΡΟΛΑΒΟΥΜΕ» 

Βασιλεία Χατζίκου

Αναισθησιολόγος- Επιμελήτρια Β’ ΄ «Γ.Ν ΤΖΑΝΕΙΟ» & αναισθησιολόγος στη «ΜΕΘ ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟΥ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟΥ» . Εκπαιδεύτρια στη «Διαχείρηση Δύσκολου Αεραγωγού».