Πρόκειται για μια «νέα μέθοδο» ένταξης των στερεών τροφών στο μωρό που πραγματοποιείται συνήθως απο τους 5-7μήνες της ζωής. Πολλοί γονείς βρίσκουν αυτόν τον τρόπο επικίνδυνο ενώ άλλοι τον εκθειάζουν.

Ουσιαστικά η μέθοδος αυτή καταργεί εντελώς την αλεσμένη τροφή, τις κρέμες και τη σίτιτση με κουτάλι. Απαραίτητη προϋπόθεση να υπάρχει αποκλειστικός θηλασμός ο οποίος  ιδανικά να συνεχίζεται και μετά το 6μηνο. Αφορά υγιή τελειόμηνα μωράκια χωρίς διατροφικές ιδιαιτερότητες (αλλεργίες, δυσανεξίες, κτλ) που να είναι σε θέση  φυσικά να καθήσουν στο καρεκλάκι φαγητού.

Η διαδικασία είναι πολύ απλή. Το μωράκι κάθεται στο ειδικό καρεκλάκι και μπροστά στο δισκάκι παρατίθενται οι  τροφές  κομμένες σε μπαστουνάκια και υπο προϋποθέσεις –π.χ. δεν προτείνεται το ωμό μήλο για αρχή. Κάποιες τροφές πρέπει να είναι οπωσδήποτε μαγειρεμένες (π.χ. μήλο, καρότα) και άλλες ωμές ως είναι (μπανάνα, αβοκάντο). Ακολουθούνται τα ίδια σχεδόν βήματα εισαγωγής των τροφών που ακολουθούνται και για τα αλεσμένα, π.χ. για το αβγό, το κρέας κτλ, αλλά η διαφορά είναι πως το μωρό τρώει…μόνο του.

Φυσικά πρέπει να πρακολουθείται απο σας κατά τη διάρκεια που απομοιζεί την τροφή που κρατάει στο χεράκι του για να αποκλειστεί κάθε κίνδυνος. Στη πραγματικότητα όμως έχουν καταγραφεί πολύ περισσότεροι πνιγμοί κατά τη σίτιτση με κουτάλι παρά με το baby led weaning. Το σημείο πνιγμονής των βρεφών είναι πολύ πιο μπροστά στην στοματική κοιλότητα του βρέφους σε σχέση με τα μεγαλύτερα παιδιά και τους ενήλικες. Έτσι λειτουργεί το αντανακλαστικό της πνιγμονής πολύ νωρίτερα και το παδί προλαβαίνει να βγάλει την τροφή που το ενόχλησε ή να το δείξει με κινήσεις έμετου.

Αντίθετα, η σίτιση με το κουτάλι καθοδηγείται αποκλειστικά απο τον γονέα.Επομένως ο χρόνος κατάπωσης πολλλές φορές ειναι σύντομος λόγω ταχύτητας του ταϊσματος, η μπουκιά είναι στρόγγυλη και κολλώδης και μπορεί να φράξει τη δίοδο κατάπωσης.

Τα παιδιά που έχουν τραφεί με τον τόπο αυτό δείχνουν:

  • να έχουν μεγαλώνοντας πιο ισορροπημένο βάρος,
  • να τρώνε ποικιλία τροφών (εξαλείφονται σχεδόν τα φαινόμενα της νεοφοβίας),
  • να τρώνε περισσότερα φρούτα και λαχανικά,
  • να έχουν προτίμηση για  πιο ποιοτικές και φυσικές  τροφές
  • να συμμετέχουν με λιγότερες εντάσεις στο οικογενειακό τραπέζι,
  • να αποκτούν καλύτερη αντίληψη γύρω απο τις υφές, τις οσμές και  τις γεύσεις,
  • να έχουν καλύτερο συντονισμό στις κινήσεις τους ,ωρημότητα στη μάσιση +κατάπωση και
  • να αποκτούν διατροφική νοημοσύνη.

Βέβαια να είστε προετοιμασμένοι πως θα πλύνετε περισσότερα ρουχαλάκια, τραπεζομάντηλα και χαλιά. Ένα παλιό χαλάκι ή νάυλον κάτω απο το καρεκλάκι φαγητού θα σας φανεί χρήσιμο, εκτός κι αν έχετε σκύλο που μπορεί να τρώει ότι πέφτει!

Σε κάθε περίπτωση ζητήστε απο τον παιδίατρό σας ή έναν πιστοποιημένο σύμβουλο θηλασμού να σας βοηθήσουν με την απόφασή σας και να σας επιβεβαιώσουν αν το μωράκι σας μπορεί να ακολουθήσει τη μέθοδο baby led weaning.

Αν και πολλές φορές το ίδιο το μωρό μας δείχνει τον δρόμο…

Στέλλα Σαρηπαναγιώτου

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος